E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna savaşı yatırımları nasıl etkileyecek?---

Ukrayna savaşı yatırımları nasıl etkileyecek?

Ukrayna savaşı yatırımları nasıl etkileyecek?
10 Mart 2022 - 18:07 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, küresel piyasalar üzerinde de büyük etki yarattı. Küresel çapta petrol fiyatlarında sert yükselişler görülürken, borsalarda volatilite arttı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaşın etkileri oldukça kapsamlı oldu. Jeopolitik, toplumsal ve elbette ekonomik etkiler ortaya çıktı. Dahası bu savaş doğrudan tüketicilerin cüzdanlarını vurdu. İşte Rusya-Ukrayna savaşının yatırımlar üzerindeki 5 etkisi.

1. Petrolde yükseliş

Rusya dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında. Ham petrol fiyatları 100 doların üzerine çıkarak, son sekiz yılın en yüksek seviyesine yerleşti. Finansal dünyada ham petrol yaygın bir ölçüt olarak görülüyor. Ancak gündelik hayattaki etkileri, araçlarımızın depolarını doldururken ortaya çıkıyor.

2. Artan buğday fiyatları 

Ukrayna dünyanın en büyük buğday ve tahıl üreticilerinden biri. Forbes’un haberine göre Ukrayna ve Rusya toplamda dünyanın buğday arzının %14’ünü sağlıyor. Buğday fiyatlarının yükselmesi beklenirken, birçok kişi marketlerde daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacak. Aynı zamanda bira, ekmek, makarna, pasta gibi üretiminde buğday kullanılan ürünlerin fiyatları da artacak.

3. Kripto paralarda volatilite

Bitcoin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından %9 düşüş gösterdi. Bu düşüş yüksek ihtimalle, borsaları vuran satış dalgasına neden olan faktörlerden kaynaklandı. Ancak kripto para fiyatları, bu dijital varlıkların beklenmedik ve eşsiz alanlarda kullanılmasıyla yükselebilir. 

borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre son dönemde kripto paralar Ukrayna’ya yapılan bağışlarda kullanılırken, Rusya cephesinde yaptırımlardan kaçınmak için bir yol olarak kullanılmaya çalışılıyor. Bu gelişmelerin ardından Bitcoin fiyatı, son haftaların düşüşlerinin ardından %10 yükselerek 41 bin doların üzerine çıktı.

4. Borsalarda düşüş

Üzücü bir şekilde hiç kimse borsalarda ne olacağını görebileceği bir kristal küreye sahip değil. Ancak borsalarda belirsizliğin devam edeceğini söylemek oldukça kolay. Pandemi, seçimler ya da jeopolitik krizler gibi geleceğin belirsiz olduğu dönemlerde borsalarda düşüşler genellikle görülür. Bu durum yatırımcıların panik satışı yapmasını ve nakde dönmesini gerektirmez. Bugüne kadar borsalar tarihteki her küresel krizin ardından toparlanma gösterdi.

5. Yüksek altın fiyatları

Küresel belirsizlik dönemlerinde kripto paralar ve hisseler gibi riskli yatırımlar düşerken, ‘güvenli liman’ olarak da bilinen altın yükselir. Güvenli liman yatırımları arasında altın kadar tahviller de dikkat çekiyor. Bu kriz de bir istisna değil. Son dönemde altın sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Dolarda yükseliş hız kesmiyor

 

ABD enflasyonunda yeni zirve

 

Yabancılar 309 milyon dolarlık hisse sattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)