E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna-Rusya savaşı borsaları nasıl etkiler?---

Ukrayna-Rusya savaşı borsaları nasıl etkiler?

Ukrayna-Rusya savaşı borsaları nasıl etkiler?
14 Şubat 2022 - 11:27 borsagundem.com

Küresel piyasalar Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ihtimalini değerlendiriyor. Böyle bir savaşın çıkması haline küresel enerji fiyatları rekor seviyelere yükselebilir ve yatırımcıların güvenli limanlara kaçması borsaları düşürebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz haftayı Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi endişeleriyle kapatmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Cuma günü Rusya’nın Ukrayna’ya “her an” saldırabileceği konusunda uyarmıştı. Sullivan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emir vermesi halinde bir işgale başlamaya hazır olduğunu belirtmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street borsaları açıklamaların ardından sert bir satış dalgasına uğradı. Dow Jones Endeksi 500 puandan fazla kaybederek günü %1,43’lük düşüşle kapattı. S&P 500 Endeksi %1,9 düşerken ham petrol vadelileri ise %1,27 yükselerek 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ham petrolün vadelileri varil başı fiyatı 100 dolar sınırına yaklaşmayı sürdürüyor. Yükselen tansiyonun ardından güvenli liman arayışına geçen yatırımcılar ABD Hazinesi tahvil getirilerinin düşmesine altın, ABD Doları ve Japon Yeni gibi varlıkların da yükselmesine yol açtı.

Gerginlik hafta sonunda da etkilerini sürdürdü. Putin ve ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü krizin tırmanmasını engellemek adına telefon üzerinden görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna topraklarını daha fazla işgal etmesi halinde "ABD'nin müttefik ve ortaklarıyla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceği" mesajı verildi.

MarketWatch’un haberinde analistler ve yatırımcılar, Rusya’nın Ukrayna’ya olası bir işgali halinde finansal piyasalar üzerinde görülebilecek kalıcı etkilerini tartıştı.

Enerji fiyatları endişeleri

Bir savaş durumunda enerji fiyatlarının yükselmesi ve büyük olasılıkla ham petrol fiyatlarının 2014 yılından bu yana ilk kez 100 dolar eşiğinin üzerinde işlem görmesi bekleniyor. Price Futures Group’un Piyasa Analisti Phil Flynn konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş patlarsa varil başına 100 dolara ulaşılması bana kalırsa neredeyse kesin” ifadelerine yer verdi.

Flynn, “Büyük ihtimalle bir düşüş görme ihtimaline göre yükseliş ihtimali çok daha yüksek. Varil başına 100 dolar ihtimali daha yakın zira stoklar yıllardır görülenin en düşük seviyesinde” açıklamasında bulundu. Emtia analisti Uluslararası Enerji Ajansı’nın aylık raporunda verilen son uyarıya dikkat çekti. Raporda ham petrol piyasasının daha da daralmaya hazır olduğuna ve herhangi bir potansiyel arz sıkıntısının “her şeyi daha da kötü hale getireceği” belirtiliyor.

Rusya'nın Batı Avrupa için önemli bir doğalgaz tedarikçisi olduğu da göz önünde alındığında olası bir savaş doğalgaz fiyatlarının da yükselmesine yol açabilir. Analistler, genel olarak, Avrupa ve dünya genelinde enerji fiyatlarının yükselmesine sebep olabileceğini ve bir Rus işgalinin finans piyasalarda volatiliteyi körükleyeceği konusunda uyarıyorlar.

Güvenli liman arayışı

Hazine tahvilleri jeopolitik belirsizlikler sırasında yatırımcıların en popüler güvenli limanları arasında yer alıyor. Savaş endişesiyle tahvil alımlarının artması bu sebeple ABD Hazinesi tahvil getirilerinde de düşüşlere sebep oldu. (Tahvil getirileri yatırımcı talebiyle ters orantılı biçimde yükselir veya düşer.) Analistler ve yatırımcılar, Ukrayna'daki olası bir çatışmanın ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikasını sıkılaştırma planlarını nasıl etkileyebileceğini tartıştılar.

Sermaye yönetimi şirketi Infrastructure Capital Management’ın Baş Yatırım Sorumlusu Jay Hatfield Ukrayna’da bir savaş olması ihtimaline ilişkin, “FED’in şu anda piyasanın öngördüğünden daha güvercin politikaları benimseyeceği görüşümüze daha da fazla güven katıyor. Zira savaş ekonomik görünümü daha da belirsiz hale getirecek” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetleri ve jeopolitik

Piyasalardaki belirsizlikler ve bunun sonucunda oluşabilecek volatilite yakın vadede hisse senetlerinin için daha fazla olumsuzluk getirebilir. Ancak analistler ABD varlılarının bu jeopolitik şoklardan görece daha hızlı kurtulduğunu belirtiyor.

LPL Financial’ın Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick konuyla ilgili açıklamasında, “Bugünün haberlerinin dünyanın o bölgesi için ve krizden etkilenen insanlar için ne anlama geldiğinizi en aza indiremezsiniz. Ancak yatırım bakış açısıyla incelediğinizde tarihsel olarak büyük jeopolitik olayların hisse senetlerini çok fazla hareket ettirmediğini görürsünüz” ifadelerine yer verdi.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert da konuyla ilgili benzer bir çalışmaya yer veriyor. Borsa uzmanı araştırma şirketi Ned Davis Research’ün verilerine dayanarak 2001 yılında yaşanan 11 Eylül saldırılarından önceki 60 yılda görülen en kötü 28 siyasi ve ekonomik krizi inceledi. Hulbert’in incelemesine göre bu 28 krizin 19’unda Dow Jones Endeksi krizden altı ay sonra yükselişe geçti. Bu 28 krizden altı ay sonrasındaki ortalama getiri ise %2,3 seviyesinde. Wall Street borsalarının birkaç gün kapalı kaldığı 11 Eylül krizinde ise Dow Jones Endeksi %17,5 kadar düştü. Ancak 6 hafta sonrasında 10 Eylül tarihinde işlem gördüğü seviyeye toparlanacak derecede bir ralli gerçekleştirdi.

Rus borsasında sert düşüş

 

Ukrayna Rusya gerginliği tahıl fiyatlarını yükseltti

 

Savaş gerilimi piyasaları sert vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • OĞUZ15 Şubat 2022 08:57

    DİKKATLİ  İZLEYİN ABD SİLAH SATMAK İÇİN RUSYA DOGALGAZ İÇİN ALTIN VE PETROL YÜKSELMESİ İÇİN SAVAŞ GÜZEL BAHANE  AKILLI OLUN 

  • 😂😂😂15 Şubat 2022 08:01

    Bu soruyu sormak için epey geç kalınmış zaten bir haftadır abd ve saz arkadaşlarının kışkırtmaları sonucunda bahane arayan borsaya ilaç gibi geldi,ardzy yasak geldi hadi açıkçılar kapatın simdi pozları öpe öpe alacaksınız

  • fafa14 Şubat 2022 16:40

    Umarım Amerika bizi bulaştırmaz.Örnekleri var''Nato''nun libya'da ne işi var''dedik,balıklama daldık.Hele Suriye!Amerika bizi hep kullanıyor.Biz mahvoluruz.

  • baran15 Şubat 2022 07:51

    Libya ya Amerika adına değil Amerika ya Fransa ya  Yunanistan a karşı  gittik.  Çok ta iyi ettik.  Binlerce insanı katliamcı alçaktan kurtardık!  Şu minik beyinleri biraz çalıştıralım.

  • kafkas14 Şubat 2022 12:19

    yahu savaş filan yok ukrayna böyle istihbarat yok benımle paylaşın diyor abd savaş çığırtganlığı yaparak 1 ayda avrupaya 108 milyar dolarlık silah sattı rusya da sesini çıkarmıyor petrol doğalgaz yükseltip avrupaya fahiş fiyatla satıyor yani babalar parayı götürüyor bizim borsa çakılıyor saçmalık