E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna krizi tırmandı, Wall Street sert düşüşle kapandı---

Ukrayna krizi tırmandı, Wall Street sert düşüşle kapandı

Ukrayna krizi tırmandı, Wall Street sert düşüşle kapandı
18 Şubat 2022 - 00:27 borsagundem.com

Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliğin zirve yapması üzerine Wall Street yatırımcılarının hisse satışları hızlandı. S&P 500 ve Nasdaq'ın kayıpları %2'nin üstüne çıkarken savunma sanayi hisselerine ilgi sayesinde Dow'un kaybı %2'nin altında kaldı

BORSAGUNDEM.COM

ABD borsaları perşembe gününü sert düşüşle kapadı. Moskova ve Washington'dan gelen karşılıklı açıklamalar, Ukrayna konusunda jeopolitik gerilimi alevlendirirken Wall Street yatırımcıları hisselerden kaçarak güvenli limanlara yöneldi. Seansın kapanışına doğru savunma sanayii hisselerinin prim yapması nedeniyle Dow Jones'taki düşüş yüzde 2'nin altında kalırken Nasdaq'ın kaybı yüzde 3'e yaklaştı. 

Ukrayna'nın Rusya sınırında meydana gelen saldırı olayı, tüm dünyayı heyecanlandırdı. Ukrayna'nın Donbass bölgesinde Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar, hükümet güçlerini ateş açmakla suçlarken, Ukrayna saldırı suçlamalarını reddetti. 

ABD Başkanı Joe Biden, saldırı ile ilgili soruyu, "Rusya'nın işgal için bahanesi" olarak değerlendirdi. dair her türlü belirti olduğunu ve bunu haklı çıkarmak için bir bahane hazırladığını söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için "sahte bir terör saldırısı, kimyasal saldırı ya da insansız hava saldırısı"nı gerekçe gösterebileceğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ise ABD'nin Moskova'nın Ukrayna'ya saldırmak için bahaneler üreteceği yönündeki suçlamalarını reddetti.

Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti

Rusya'nın ABD'nin Büyükelçi yardımcısını sınır dışı etmesinin yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'nin mektubuna verdiği tehdit dolu yanıt da gerginliği tırmandırdı. 

Rusya'dan ABD'ye tehdit gibi mektup

KAPANIŞ PUANLARI

Dow Jones Sanayi Endeksi 622,24 puan ve yüzde 1,78 oranında düşüşle günü 34.312,03 puanla tamamladı. S&P 500 Endeksi, 94,75 puan ve yüzde 2,12 oranında kayıpla gün sonunda 4,380,26 puana geriledi. Nasdaq Endeksi ise 407,38 puan ve yüzde 2,88 oranında düşüşle günü 13.716,72 puanla kapadı. 

10 YILLIK TAHVİLLERE BÜYÜK İLGİ

Hisse senetlerinden kaçan yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği alan, güvenli liman olarak gördükleri ABD 10 yıllık tahvilleri oldu. Artan talep üzerine 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 1.951'e geriledi. 

ALTININ ONSU 1900 DOLARI AŞTI

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin haber akışının etkisiyle, yatırımcılar tarafından "güvenli liman" olarak değerlendirilen bir diğer yatırım aracı altının ons fiyatı ise Haziran 2021'den bu yana ilk kez 1900 doları aştı.

Petrol fiyatları ise aşağı yönlü seyrini sürdürürken Brent petrolün varili, Türkiye saatiyle 00.21 itibarıyla yüzde 2,14 azalarak 92,8 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise aynı dakikalarda yüzde 2,3 düşerek 91,5 dolardan alıcı buldu.

Öte yandan, ABD'de bugün açıklanan verilere göre, işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 12 Şubat ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 23 bin kişi artarak 248 bine yükseldi. 

"FED ARKA KOLTUKTA OTURUYOR"

Piyasa uzmanları, ABD piyasalarında enflasyonun ve Fed'in faiz kararlarının da etkili olmasına rağmen asıl belirleyici unsurun jeopolitik gerilim olduğu görüşünde. 

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna sınırından çekildiği iddialarının gerçek olmadığı görüşünü paylaşırken, Spartan Sermaye Menkul Kıymetler'den Peter Cardillo, ilginç bir yorumda bulundu:

“Açıkçası her şey Ukrayna-Rusya durumuyla ilgili. Batı tarafında, Rusya'nın Ukrayna'dan gerçekten çekilmediğini, sınır boyunca askerlerini artırdığını gösteren somut kanıtlar var gibi görünüyor. Piyasa, jeopolitik durum nedeniyle temelde baskı altında. Fed şu anda arka koltukta oturuyor.”

Ukrayna, İngiltere ve Polonya'dan üçlü ittifak hamlesi

 

İngiltere, Putin'den Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeleri tanımamasını istedi

 

Johnson: Ukrayna'daki saldırı sahte bir bayrak operasyonu

 

Biden: Rusya'nın Ukrayna'yı işgal riski çok yüksek

 

Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti

 

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

ABD konut başlangıçlarında düşüş

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları yükseliş gösterdi

 

ABD tahvilleri Mart 2020’ye geri döndü

 

Avrupa borsaları artan jeopolitik gerilimle düştü

 

Tansiyon tırmanıyor: Borsada satışlar derinleşti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)