E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna krizi enflasyonu nasıl yükseltiyor?---

Ukrayna krizi enflasyonu nasıl yükseltiyor?

Ukrayna krizi enflasyonu nasıl yükseltiyor?
03 Mart 2022 - 18:13 borsagundem.com

Clocktower Group Baş Stratejisti Marko Papic, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin neden olduğu enflasyon konusunda, 1973’te gerçekleşen Yom Kippur savaşıyla ürkütücü benzerliklerin olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, ABD borsaları üzerinde yatırımcıların tahminlerinin de üzerinde bir etki yaratabilir. Clocktower Group Baş Stratejisti Marko Papic, enflasyonel açıdan, 1973 yılında gerçekleşen Yom Kippur savaşıyla endişe verici paralelliklerin olduğunu dile getirdi. ABD hisseleri geçtiğimiz hafta Ukrayna’daki savaşa rağmen yükseldiğinde, yatırımcıların önceki düşüşleri alım fırsatı olarak gördüğü değerlendirmesi yapıldı.

Ancak Papic, Ukrayna krizinin S&P 500 endeksini piyasaların beklentilerinden daha uzun süre baskılayabileceğini düşünüyor. Avrupa sınırlarında bulunan büyük bir ülke olan Ukrayna, NATO üyelerine oldukça yakın. Market Watch’un haberine göre NATO üye ülkelerine oldukça yakın bir yerde gerçekleşen herhangi bir askeri operasyon da daha büyük bir çatışmayı beraberinde getirme riskini taşıyor. Papic, bir Rus uçağının Polonya hava sahasına girdiği takdirde neler olacağını sorgulayarak, “böyle bir durumda birçok farklı gelişme olabilir” dedi.

Aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enflasyonda da yükselişleri tetikliyor. ABD Merkez Bankası (FED) Ukrayna krizi öncesinde de yükselen enflasyonu kontrol altına alma çabası içerisindeydi. Papic, Ukrayna krizinin aynı zamanda 1973 yılında meydana gelen Yom Kippur savaşıyla da benzerlikler taşıdığını ve bunun sonucunda “ABD hisselerinde uzun vadeli aşağı yönlü trendlerin” oluşabileceğini söyledi. İki jeopolitik vaka arasındaki paralelliklerden bir başkası da halihazırda yüksek olan enflasyonun daha da yükselmesi.

Papic OPEC ülkelerinin, 1973-74 yıllarında İsrail’in Arap devletlerinin saldırısıyla karşılaşmasının ardından, ABD’nin İsrail’i desteklemesine ve petrol ambargosu uygulamasına gösterdiği tepkiye dikkat çekti. O dönemde, bu gelişmeler petrol fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Papic, “bu durum en kötü zamanda enflasyona ek olarak geliyor” dedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, oldukça karmaşık şekillerde de enflasyon için tetikleyici unsurlar yaratabilir. Papic paladyum ve buğday gibi emtialara dikkat çekerek, Rusya’nın önemli bir üretici olduğunu söyledi. Ukrayna da benzer bir şekilde büyük bir buğday üreticisi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre buğday fiyatları çarşamba günü on yıldan uzun bir süredir görülmemiş seviyelere yükseldi. Papic, Ukrayna’nın işgali devam ederken, bu tür ürünlerin fiyatının yükselmesinin ya da ihracatının durmasının “gıda krizine” dahi yol açabileceğini söyledi.

Borsalar ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin öncesinde de gergindi. FED’in pandemi dönemindeki kolay para politikalarını sıkılaştırma yoluna gitmesi yatırımcıların, faiz oranlarında artış endişelerinin yükselmesine neden oldu. Bazı yatırımcılar FED’in ne kadar agresif artırımlara gidebileceğini sorguluyor. Faiz oranlarında agresif bir yükselişin ise ekonomik toparlanmayı vurabileceği düşünülüyor. Papic, “FED’in gerçekten karmaşık bir durumla baş etmesi gerekiyor” dedi. Devamında, “bu durum piyasalar için sarsıcı olabilir” ifadesini kullandı.

Borsada yükseliş devam ediyor

 

Dolar yükselişini sürdürüyor

 

Goldman Sachs: Avrupa borsaları savaşa rağmen yükselebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz04 Mart 2022 09:19

    Bu kadrolara cennetten yer verin emin olun oradaki insanları canından bezdirirler. Ya arkadaş bırak eşi dostuda ülkene hizmeti düşün. İşi en iyi bilene ver ve bilim-akıldan ayrılma gerisi kendiliğinden gelir. Ama nerde.

  • Yorum03 Mart 2022 22:36

    Domatesin fiyatı 2 tlye düşer oto fiyatları da %30 aşağı gelir ihracatçılar malı dökmeden sırf verdiği parayı kurtarmak için mal ettikleri fiyata satacaklar iç piyasaya otomobilde de tüm markalar Rusya pazarını kaybetti şimdi diğer pazarlarda pazar arttırmak için kıyasıya bir savaş başlıyor kaybedilen pazar çok büyük firmaları 10 yıl geriye götürür cinsten batmasalar iyi o sebeple kar etmekten ziyade pazar kaybetmemek olacak öncelikleri benzin ve motorine gelen zammı hiç demiyorum zaten bu ortamda elektrikli araca geçişi hızlı yapan ve fiyatı uygun olan çok önemli yol kateder ve böyle markalar tanınırlık bilinirlik artar ünlü alman markaları gibi

  • Taki03 Mart 2022 19:22

    Biz kendimiz yükseltiriz