E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUğur hoca tavan yapsa da 1 hisse bile satmadı---

Uğur hoca tavan yapsa da 1 hisse bile satmadı

Uğur hoca tavan yapsa da 1 hisse bile satmadı
21 Nisan 2021 - 15:07 borsagundem.com

Pfizer-Biontech aşısının arkasındaki bilim insanı Uğur Şahin şirketinin hisse fiyatları tavan yapsa da Forbes’un haberine göre benzer şirketlerin yönetimlerinin aksine tek bir hisse bile satmadı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salgın bir yıl önce şiddetlenmeye başladığında, biyo-ilaç endüstrisi benzeri görülmemiş bir şekilde yanıt verdi. Yaşam bilimleri şirketleri, virüse bir çözüm bulmak için yarıştı ve çok geçmeden umut verici aşı çabaları ortaya çıktı. En iyi aşı adaylarına sahip şirketlerin hisse senetleri yükseldi ve yöneticilerinin çoğu, hisselerini satmak için düğmeye bastı.

Çok büyük bir istisna var. ABD'de yetkilendirilen ilk Covid-19 aşısının arkasındaki bilim adamı ve CEO'su Uğur Şahin, firmasının patlayan hisselerinden tek bir pay bile satmadı.

Şahin'in Biontech hisselerinin hiçbirini satmama kararı, biyoteknoloji şirketleri, özellikle de Moderna gibi virüse karşı aşılar geliştiren en önde gelen bilim adamlarının ve girişimcilerin büyük hisse senedi satışlarıyla tam bir tezat oluşturuyor. Bu durum Şahin'in hayata ve işe genel yaklaşımını da yansıtıyor. Almanya'nın Mainz kasabasında mütevazi bir dairede yaşayan, işe bisikletiyle giden ve arabası olmayan bir CEO. Kendisini Linkedin sayfasında her şeyden önce Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde onkoloji profesörü olarak tanımlıyor. Şahin, biyoteknoloji inovasyonunu çevreleyen mali yapıyı - girişim için kaynak yaratma, halka arzlar ve birleşme anlaşmaları - kabul ediyor.

Şahin, en çok ihtiyaç duyduğu anda, dünyada hayat kurtarabilecek ve pandemiyi iyileştirecek ezber bozan bir aşı sağlamak için bir belirsizlikten ortaya çıktı. Ocak 2020'nin başlarında Şahin, Covid-19'un ölümcül bir salgın olacağına ikna oldu ve Biontech'i bununla savaşmak için bir mesajcı RNA aşısı oluşturmaya yönlendirdi. Daha sonra ABD ilaç devi Pfizer ile ortaklık kurdu. 2021 yılı sonuna kadar 3 milyar doz aşı geliştirip dünyaya tedarik etmeyi hedefledi.

Pfizer-Biontech aşısı, Wall Street'in Biontech algısını kökten değiştirdi. Pandemiden önceki aylarda, şirket Nasdaq'da listeleyerek ilk halka arzını başlatırken, Şahin, Biontech hisselerini yatırımcılara satmak için New York’a gelmişti. O zamanlar Biontech, mRNA ve immünoterapi teknolojilerinden onaylanmış tek bir ürün geliştirmemiş on yıllık bir şirketti. Şahin, Biontech'e 3,4 milyar dolar değer biçen borsada soğuk karşılandı. Aşının geliştirilmesiyle Biontech'in hisseleri 2019 halka arzından bu yana % 900 arttı ve bugün şirketin değeri 37 milyar dolara yükseldi. Biontech, halihazırda uygulanmış olan aşı anlaşmaları kapsamında şu anda 11,5 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor. Kağıt üzerinde Şahin'in Biontech hissesi 6,1 milyar dolar değerinde. 

 

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na Şubat ve Mart aylarında yapılan başvurular, Şahin'in % 17 hissesi olan 41.66 milyon Biontech hissesini tek sahibi olduğu bir limited şirket olan Medine GmbH aracılığıyla kontrol ettiğini gösteriyor. Medine, “eski bir meslektaş” adına görece az sayıda hisseye sahiptir ve diğer meslektaşları için elde tutulan 27.540 hisseyi geçen yılın sonlarında güven anlaşmaları kapsamında lehdarlarına devretti.

Geçen yıl, Moderna, Pfizer ve Novavax gibi şirketlerin yöneticileri ve direktörleri yaklaşık 500 milyon dolar hisse satarak aşılar etrafında oluşan olumlu havadan yararlanmayı seçti. Satış bu yıl da devam etti. Moderna CEO'su Stephane Bancel, pandeminin başlangıcından bu yana 150 milyon dolardan fazla Moderna hissesi sattı.  Tal Zaks, 2015'te Moderna'nın baş tıbbi görevlisi olduğundan bu yana biriktirdiği hisselerin neredeyse tamamı olan 100 milyon dolardan fazla Moderna hissesi sattı.

Kasım ayında, Pfizer CEO'su Albert Bourla, önceden belirlenmiş bir 10b5-1 planı kapsamında şirketteki hisselerinin yaklaşık % 60'ını yaklaşık 5,6 milyon dolara sattı. Satış, Pfizer'in Covid-19 aşısının % 90'dan fazla etkili olduğunu gösteren önemli klinik sonuçları açıkladığı gün gerçekleşti. 

Şahin ise son 18 ayda Biontech hissesi satmadı. Tüm hisselere bağlı kalmanın bir sonucu olarak, ironik bir şekilde, Biontech'in hisse senedi fiyatının devam eden yükselişi göz önüne alındığında, şimdilik - en azından kağıt üzerinde - çok daha zengin. Şirketin son teknolojisinin diğer hastalıklar için tedavi ve aşıların geliştirilmesine yol açacağına kesinlikle inanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • roket adam22 Nisan 2021 23:11

    türkiyeye gelsinde yöneticilik görsün, nasıl mal kitlenirmiş öğrensin :))

  • DR.WHO22 Nisan 2021 15:15

    Uğur hocaya güveniyoruz. Biontech aşısı olduk.Hissesini de alacağız.

  • Siyahbeyaz22 Nisan 2021 12:41

    Sahip oldugu sirket bu sekilde deger kazanmaya devam etsin Almanyanin en zengini olma yolunda emin adimlarla ilerliyor.Ne diyelim calisan kazanir yolu acik olsun.

  • servet22 Nisan 2021 08:38

    Sadece başlığa atıfta bulunarak : "Satma" demişlerdir. O da satmamıştır.  ;) 

  • acemi borsacı21 Nisan 2021 19:10

    uğur hocanın hissesi hangisi nerden alabiliriz.

  • Demir demir21 Nisan 2021 20:48

    İş bankası veya garanti bankasından yurtdışı piyasalar hesabı açtırıp ordan alabilirsiniz.

  • Mehmet21 Nisan 2021 15:49

    Halka arzlar ve sermaye artırımlari. Bizim borsa nin nabzını bozdu. . . Biraz regulation yapmak gerekir derim. Nerde paraya sıkışmış patron varsa hemen halka Arza yöneliyor. . Bu da geçer ... az sabır.

  • Donktuğumun firmaları21 Nisan 2021 15:19

    Hocam tebrikler keşke sizin yatırımcınız olsaydık biz bankalarda yıllardır bekliyoruz kimisi aselsanda bekliyor kimisi zırttaşda kimisi orda burda bizdeki patronlar hisse iki katı yaptımı genelde sıraya girer kocamanlar hariç hani sandalye masacılar varya onlar işde.