E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUcuz petrol enerji sektörü için risk---

Ucuz petrol enerji sektörü için risk

Ucuz petrol enerji sektörü için risk
08 Şubat 2015 - 09:38 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki düşüş şirketler için risk oluşturuyor

BİST’de enerji sektörü hisseleri son haftalarda prim yapıyor. Sebebi ise petrolün ucuzlamasıyla sektörün kar marjının arttığı hesabının yapılması. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Düşen petrol risk” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, düşen petrol fiyatlarıyla  doğalgaz fiyatlarında yaşanması beklenen düşüşün cari açık anlamında Türkiye için son derece olumlu olduğunu ancak bu durumun enerji sektörü açısından çok ciddi riskler içerdiğini kaydetti. 

Edin, sektörün büyük bir bölümünde düşük doğalgaz fiyatlarının enerji sektörü açısından olumlu olacağı yönünde yanlış bir algı olduğuna dikkat çekti. Edin, “Her ne kadar son yıllarda doğalgaz santrallerinin enerji üretimindeki payı düşüyor olsa da doğalgaz santralleri halen yılın yüzde  80-85’inde piyasada fiyatları belirliyor. Dolayısıyla doğalgaz fiyatlarının düşmesi serbest piyasada elektrik fiyatlarının da düşmesine neden olacaktır. Bu da sektöre yatırım yapan tüm oyuncular açısından bir risk oluşturuyor” diye konuştu.

Konsolidasyon olur

Edin, kısa vadede talepten hızlı büyüyen arz ve düşen emtia fiyatları  nedeniyle elektrik fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşacağını, bu  gelişmelerin de tüm sektör oyuncularını olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. 

Düşük elektrik fiyatlarının küçük ve mali gücü olmayan yatırımcıları  büyük oyunculara göre daha fazla zorlayacağını ifade eden Edin, “Bu da doğal olarak bir konsolidasyon sürecini gündeme getirecek. Mevcut durumdaki gibi yüzlerce farklı oyuncunun olduğu bir sektörün uzun vadede rekabetçi olma ihtimali çok düşük. Bu sebeple önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel konsolidasyon  sürecinin, sektörün gelişimindeki bir sonraki adım için önemli bir  fırsat  olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

30 milyar  dolar lazım

Garanti Bankası’nın enerji sektöründe bugüne kadar 13.500 MW kurulu  gücündeki 105 enerji üretim projesi, 26 adet elektrik ve doğalgaz dağıtım ve 1  adet rafineri projesine toplam 10 milyar dolara yakın finansman sağladığını  aktaran Edin, şunları kaydetti: “Öngörülerimize göre önümüzdeki 3-4 yıllık dönemde enerji sektöründe  30 milyar dolara yakın yeni finansman ihtiyacı olacak.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup08 Şubat 2015 09:58

    Doğalgaz santrallerinin devletten belirlenmiş (yüksek) fiyattan alım garantileri vardır zaten.