E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiUcuz enerji dönemi kapandı, zam dalgası başladı---

Ucuz enerji dönemi kapandı, zam dalgası başladı

Ucuz enerji dönemi kapandı, zam dalgası başladı
02 Nisan 2022 - 09:05 borsagundem.com

Enflasyondaki yükseliş, faizlerin artması, kur hareketleri ve yükselmeye devam eden enerji fiyatları zam dalgasının tüm sektörlere yansıyacağını gösteriyor

Türkiye, 1 Nisan sabahına yeni bir doğalgaz zammı ile başladı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), Nisan ayına ilişkin açıkladığı yeni tarifeye göre, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan gaza yüzde 44,30, elektrik üretimi dışında kullanılan gaza ise yüzde 50 zam yapıldı.

Böylece son bir yılda, doğalgazın fiyatı santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549 ve konutlarda yüzde 93 yükselmiş oldu. Küresel enerji fiyatlarına dikkat çeken BOTAŞ, yüksek maliyeti en az oranda tüketiciye yansıttıklarını ve konutlarda kullanılan gaz için devletin yüzde 70 oranında maliyeti üstlendiğini açıkladı.

Enerji uzmanlarına göre ise Türkiye'nin yüksek enerji maliyetine uzun süredir sübvansiyon uygulaması hem bütçe dengesini bozuyor hem de uzun dönemde enerji faturasını kabartıyor.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de özellikle konut tüketicilerine uzun süredir sübvanse edilerek yansıtıldığını söyleyen Energy IQ CEO’su Emre Ertürk, “Avrupa’da da yüksek maliyetler var ve onlar da tüketicilerini bu durumdan korumaya çalışıyorlar. Ama bunu geçici olarak ve gereken durumlarda uyguluyorlar. Avrupa’nın bunu yapabilecek finansal kapasitesi var. Fakat Türkiye, sürekli uyguladığı sübvansiyonları devam ettiremez hale geldi. Bu konuda Türkiye’nin atacak kurşunu kalmadı” ifadelerini kullanıyor.

Gelinen noktada para politikasının da etkisiyle tüketicilerin maliyet artışlarını daha fazla hissedeceğine vurgu yapan Emre Ertürk de zamların tüketiciye yansımasının daha hızlı olacağının altını çiziyor. Türkiye’nin enerji ithalatçı olduğunu ve bir kur riskiyle tüm işlemlerin yapıldığını hatırlatan Ertürk, “İthalat maliyeti tamamen dolara endeksli. Türk Lirası’ndaki değer kaybı enerji piyasasındaki yükü arttırıyor. Özellikle BOTAŞ’ın üzerindeki bu yük giderek artıyor. 2021 yılında Merkez Bankası tarafından BOTAŞ’a satılan dolar miktarı 6.1 milyar dolarken 2022’nin ilk iki ayında satılan dolar miktarı 9.5 milyar dolar. BOTAŞ’ın sermayesi son 15 ayda 135 milyar lira arttırıldı. Yani doğalgaz fiyatlarını sübvanse etmek için 135 milyar lira Hazine tarafından BOTAŞ’a aktarıldı. Bununla da kalınmadı Hazine’den görevlendirme bedeli altında 50 milyar liraya yakın kaynak aktarıldı. Bu da yetmedi BOTAŞ’ın bazı vergi borçları silindi. Yani artık sürdürülebilirliğin dışına çıkan bir fiyatlama yapısı söz konusu. Bunun etkileri jeopolitik riskler azalsa bile sürmeye devam edecek. Artık ucuz enerji döneminin kapandığını söyleyebilirim. Biz tüketiciler ve sanayi yüksek fiyatlarla bir şekilde yaşamalarını ve işlerini sürdürmeye mecbur” şeklinde konuştu.

Asıl etki ise konutlardan çok sanayiye gelen zamla beraber neredeyse her sektörde görülecek. Nisan ve Ekim ayları arasında konutlarda doğalgaz tüketiminin düşük olacağını ve faturalarda çok büyük bir etki yaşanmayacağını anlatan GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, market raflarına dikkat çekiyor.
Neredeyse her ürünün üretilmesinde enerji kullanıldığına vurgu yapan Doğan, tüm sektörlerde tüketicinin bu artışı yakından göreceğini belirtiyor.

Elektrikte sanayi abonelerine yüzde 20 zam

 

Doğal gaz fiyatlarına 'büyük' zam geldi

 

İnternete gelecek zam 2 ay ertelendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • astor03 Nisan 2022 18:18

    sayın cumhur başkanı demeç vermiş türkiyeyi on lider ülke arasına sokacakmış 20 yılda ülkeyi bu hale getirdiniz daha 1 yılınız var .  o bir yılı iyi kullanın. düzeltin. yoksa millet geregini yapar.

  • vatandaş03 Nisan 2022 16:03

    haydin halayaaaaaaaaa ,hüllooooğğğğ 

  • xyz03 Nisan 2022 11:29

    Bıden in Soros un maaşlı itleri boşuna uğraşmayın.  Şimdiye kadar zaten hep kötülediniz!   Halk sizin köpek soyu olduğunuzu biliyor.  Dünya da artan fiyatlar ve döviz üzerinden yapmadığınız köpeklik kalmadı!  Allah kimin belasını verecek hep birlikte göreceğiz.  O dolarlarınızı da bir tarafına sokup bu ülkeyi terk edeceksiniz. 

  • xyz03 Nisan 2022 18:39

    Allah ın hayvanı biz Allah a taparız senin de ne menem fetocu it olduğunu da  çok iyi biliyoruz!  Ulan it İslam ile pkk ne alaka?  Sırıtık soytarı   o  yazdıklarının zerre kadar arkasında değilsin önceki yorumlarını toplar buraya gözüne sokarım.  Bu kadar omurgasızlık ancak fetocu itler de oluyor!  Bunlardaki ahlaksızlık omurgasızlık Şeytan da bile yok!  Şeytan bile bu soytarıları gördü mü kafayı kaşıyor tabi memnun da oluyor.  Sen sırıtık zibidi  seni defalarca rezil ettiğim için şimdi Osmanlı  Türk İslam   kılıf etmeye çalışıyor kendine!  Ahlaksız senin ne olduğunu çok iyi biliyorum boşuna kendini saklama!

  • Mucise Reis ;)03 Nisan 2022 14:03

    xyz Bizanslı olduğunu bilmiyordum, yani  BARAN :D... Biz islam ve Türk medeniyeti olarak sizlerinde  ibadet etmesine müsade eden Osmanlı İmaratorluğunun küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz... Deden gibi sende, ibadetinde hürsün... İster eşeğe tap, ister ateşe. Sende bu topraklarda  "Ne mutlu Türküm" diyene diyebiliyorsan bizdensin.... Ama kimliğini gizlemene gerek yok... Baran iken oluyorsun xyz, sonra oluyorsun, bilmem ne ismi :D Kimliğinden korkma.  Alt kimliğin Bizans olsa da, hepimizin üst kimliği TÜRK , kiminin alt kimliği çerkez, kimi kürt, kimi arap vb olabilir. Üst kimlik TÜRK... Aramıza girip dede oyunlarını, bizans oyunlarını yapma farklı isimler kullanarak :D açık ol relaks ol, ondan yazdım.. Yazıların zaten bomboş,  yazılarına cevap verdi sanmışsın :D gizlenme başka nicklere diye yazdım :D anlayamamışsın.

  • xyz03 Nisan 2022 13:18

    Yarası olan nasıl da kendini belli ediyor!  Benim dedem senin sülaleni  600 sene sevmiş:  olsun artık o kadar!

  • Türkoğlutúrk03 Nisan 2022 12:59

    Deden tefeciden borç alıp Dolmabahçe sarayi yaptırmıştı,galata tefecilerinden alınan borçla padişah hanımları elmas ipek pesindeydi.

  • Ggff03 Nisan 2022 03:56

    Dogol gazdan elektrik üretimi yüzde 15 geriye 85 diyer ürünler var gaza zam geldi de diğerlerine ne geldi. İşin icide. Başka şeyler var

  • Gökhan02 Nisan 2022 19:53

    Enerji ucuz muydu? Niye benim faturama yansımıyordu peki !!!

  • Zam değil buya Artış artıl dıj güc02 Nisan 2022 19:16

    Herifler zama bile zam yaptılar zam gelme sıkılığını uzaya çıkararak :)))))

  • Ahmet 02 Nisan 2022 18:31

    Al-lah belanızı versin ne diyelim...

  • Heeroo02 Nisan 2022 14:28

    Koyunun üstüne evet yazan ...neredesin bi boyunu son halini gorelim. Koyunu tek başına mı yedin din kardesiyiz.bizede evet li koyundan bi but yolla

  • xyz03 Nisan 2022 11:07

    Hayvan Hayvanat demekle edepli davranmış oluyorum!  Hayvan oğlu hayvan demek daha isabetli oldu!  Aşağıdaki edepsiz  Türkiye çoğu ülkelerden ve çevresindeki ülkelerden çok daha huzurlu ve sağlam!  Senin havyanlar anlamasa da bu böyle!  Biden in köpeklerine geçit yok.

  • MD..Edep..Edep.02 Nisan 2022 22:14

    XYZ sana söylüyorum, koyun, Ulen her şeyden vergi alıyor, adam diyor  ki bedava mı yaşayacaksın.. Şimdi küfür etsek Ramazan Rabbimize ayıp olacak.. Ulen amip kafalı, KDV, ÖTV, MTV den daha bilmediğimiz vergileri görmüyormusun kör.. Bunların pek çoğu normal ülkelerde yok.. Pis herif..

  • xyz02 Nisan 2022 16:09

    Hayvanat bedava yaşamaya utanmıyor musun?

  • Elektrik, doğalgaz, yakıt bağımlılığı 02 Nisan 2022 14:24

    Doğalgaza zam yapılınca (elektrik doğalgazdan üretiliyor) dolayısıyla elektrik fiyatida artacak demektir. Zaten işletmeler için en büyük gider çalışan kişinin maaşı ve elektrik yakit giderleri oluşturuyor. Yani tüm sektörler yeniden zam yapacaklar yakında. Sanırım Savaş biterse ancak düzelecek bu durum. Birde dolar ateşini söndürürlerse ihracati artırırlarsa normale dönüş başlayabilir. Ama süreç biraz var gibi. Eylul aylarinda belki olabilir bu düşüşler

  • Bir dost02 Nisan 2022 12:52

    Kara ve mavi vatanda bulunan gaz petrol ne hangi asamada , hasretle bekliyoruz , ferahlik kac donem sonra.

  • Agah var02 Nisan 2022 20:31

    Mezarda

  • astor02 Nisan 2022 12:28

    bence sakıncası  yok. 2500 lira alan emekliyle askeri üçret alan işçi ve koyunun üzerine evet yazan ciftçi düşünsün. biz 20 yıl onlara bu günleri anlatmaya calıştık . onlar bize at gözlügü ile bakıyorsun dediler.

  • Mucise Reis ;)02 Nisan 2022 11:17

    Devlet sırtından yuku attı... Millet sırtına yuku aldı... Devlet TL kullanıyor, millet TL kazanıp, USd ile masraflarını ödemeye çalışıyor. FAİZ kararının yanlışlığı devam edecek. Sürecek. Oteller çok ilgi gördü yiyecek içecek vb tuketım başladı. USD Euro ile gelen turistler paralarının değerini kullanıp bol bol israflı yiyip içmeye başladı... iç piyasa açıkları ve zamlar artacak. kaçak gelen göçmenler 10 milyonu aştı, yaşanan fazla tketım pahalılığı arttıracak. faiz kararı ve sonrasını destekleyen 1 hikaye yok. başarı yok malesef. Bu arada İran sınırında afganlar yola çıkmış Yabancı haber ajansında gördüm kış bitti afkanlar avrupa hayali ile Türkiye ye rota çizmiş 1 haftaya kalmaz TV lerde sınırlarda afganları göreceğiz.. Allah fakiri korusun., Fakirde neden fakirim diye sorsun. eşşek gibi çalışıp 1 kg et neden alamıyorum ? nasıl bu düzen diye sorgulasın. 

  • okiman0702 Nisan 2022 10:01

    yatacak yeriniz yok yeminle. biz ve bütün ülkeler yakıt ve gaz fiyatlarını bilinçli yükseltiyorlar. gaz akışı ve petrol sevkiyatı normal devam etmektedir. biraz belki fiyatı arttı ama bizlere yansıtıldığı gibi artmıyor. ülkeler de fırsatçılık yaparak vatandaşlardan fazla para alıyor. bütün ülkeler aynı oyunu oynuyor. nasıl pandemi döneminde hepsi aynı şeyleri yaptı, savaş durumunda da aynı şeyler yapılıyor. sonumuz hayır olsun.

  • pazarci02 Nisan 2022 09:59

    soytari oglusoytari aynaya bakarak konus

  • Türkoğlutúrk 02 Nisan 2022 10:41

    Maaşları yatanlar gelmiş.dogru bu memleketin fabrikalarını satanlara hemde bedavaya verenlere pazarcı değil başka şey denir.

  • AHMET ÖZBİR02 Nisan 2022 09:54

    "SOYTARI" "Türkoğlutürk" geçinen ama Türk Devleti'ni ve onun ana motoru olan T.C. Hükümeti'ni sevmeyenler, ancak FETÖ ve PKK'ya sevda besleyenler ÇATLASANIZ da PATLASANIZ da TÜRK DEVLETİ'Nİ KÜRESEL KRİZ KARŞISINDA ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ.

  • ....02 Nisan 2022 16:08

    Hükümet ile devlet arasındaki farkı bilmeyen cahil,sadece yalamaya programlanmış.

  • Türkoğlutúrk 02 Nisan 2022 10:50

    Fetoyle resmi olmayan varmı sizin cetede,varsa yaz ismini.abd projesi bop un amacı ne.ogren

  • Hehe02 Nisan 2022 09:51

    Bunlar ekonomist lider alameti normal allahtan manda yoguttuna zam gelmemmis yoksa yasli basli gariban adam nasil alir

  • Semra02 Nisan 2022 09:42

    Kömür madenlerini arttırın eski sisteme dönelim. En güzel ısınma kömürle olur. Ohh sobanun başında sıcacık

  • Türkoğlutúrk02 Nisan 2022 09:20

    Su maaslı soytarilarin maaşları yatsada yine yazılarını okusak.ben şahsen Ahmet'i özledim.