E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUçuşların başlaması havayolu hisselerini yükseltir mi?---

Uçuşların başlaması havayolu hisselerini yükseltir mi?

Uçuşların başlaması havayolu hisselerini yükseltir mi?
09 Aralık 2021 - 09:58 borsagundem.com

Havayolu seyahatleri yeniden başlasa da geçmiş veriler, yatırımcıların havayolu hisselerine yüksek ilgi göstermediğini hatırlatıyor. Havayolu şirketlerinin karlarında büyüme beklenirken, hisseler yükselecek mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde havayolu şirketlerine yapılan yatırımlarda yüksek volatilite görüldü. ABD’de 9 Eylül olaylarından 2008 finansal krizine ve küresel pandemiye sektörde birçok dip noktası gerçekleşti. Uzun süredir havayolu hisselerine şüpheyle yaklaşan ünlü yatırımcı Warren Buffett, sektörde gerçekleşen konsolidasyonun ardından ABD’nin havayolu şirketlerinde beklentilerini artırmış olsa da, korona virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte bu şirketlerin hisselerinden vazgeçti.

Şimdi Delta Air Lines gibi önde gelen havayolu şirketleri, korona virüsün Omikron varyantının ortaya çıkmasıyla yayılan panik dalgasının kısa süreli olmasının ardından toparlanma gösteriyor. Afrika’da tespit edilen varyant, 50 ülkede ve ABD’nin 19 eyaletinde de görüldü. NYSE Arca Airline Index’te yaşanan düzeltmenin ardından Delta hisseleri %25 düştü. En değerli havayolu şirketi Delta’nın hisselerinde düzeltmenin ardından yükseliş gelse de, hisse fiyatları bir önceki aya kıyasla düşük seyrediyor.

Analistler korona virüse yönelik korku dalgasının öncekilere benzememesinin nedeni olarak birkaç faktörün altını çiziyor. Daha önce 2020’nin mart ayında virüsün ortaya çıkması ve yaz aylarında Delta varyantı endişe yaratmıştı. En önemlisi de yolcular bu sefer havayolu ulaşımından vazgeçmiyor. Yine de Omikron varyantı nedeniyle uluslararası seyahatlere yeni kurallar getirildi ve varyantın etkisinin ne olacağı kesin olarak bilinmiyor. Son veriler, kesinleşmiş olmasa da Omikron varyantının, Delta’ya kıyasla aşıların sağladığı korumayı aşabileceğini gösterdi.

Pfizer CEO’su Albert Bourna çarşamba günü CNBC’ye yaptığı açıklamada, güçlendirici dozun etkili olabileceğini söyledi. Sermaye piyasaları da havayolu şirketlerine destek vererek, hisse satın aldı ya da kredi verdi. Delta ile diğer havayolu şirketleri de maliyet düşürme çabalarını sürdürürken, ABD hükümetinin işten çıkarmaları engellemek ve havayolu şirketlerini ayakta tutmak için sağladığı yardımlardan faydalandı. CFRA Research Analisti Colin Scarola, “elbette Omikron varyantının bir miktar etkisi olacak, ancak geçtiğimiz hafta görülen satış dalgasının işaret ettiği kadar sert ya da uzun süreli olmayacak” dedi.

Scarola müşterilerine havayolu şirketlerinde dipten alım yapma tavsiyesinde bulundu. ABD Ulaşım Bakanlığı ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) her uçakta dolan koltukların yüzdesini rapor olarak paylaşıyor. Bir havayolu şirketinin performansını gösterecek en önemli verilerden birincisi de bu oran. Ek olarak Ulaşım Güvenliği İdaresi (TSA) havaalanlarındaki trafiği takip ediyor ve verileri sık sık yayınlıyor. Omikron haberlerinin dışında, havayolu trafiği oldukça olumlu sinyaller veriyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre TSA’dan yapılan açıklamada, 2019 yılının sonuda korona virüs öncesi piklerin yaklaşık %85’i oranında havaalanı trafiği görüldüğü söylendi. Bu rakam ABD’de Şükran Günü tatilinde kaydedilen %90’ın altında olsa da, birçok yatırımcının beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Scarola, bu rakamların havayolu şirketlerinin Delta varyantının ortaya çıktığı döneme kıyasla daha iyi bir durumda olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hükümet verileri ise havayolu şirketlerinin ağustos ayında yolcu sayısında yaklaşık %6 düşüş olduğunu açıkladı. Ağustos ayında dolu koltuk sayısı, bir önceki ayki %84,3’ten %78,7’ye geriledi. Korona virüs öncesi oran ise %88,8 seviyesindeydi. Scarola, “insanlar virüsten korunamayabilecekleri ancak şiddetli bir hastalık geçirmeyecekleri düşüncesine alıştı” dedi. Açıklamasında, “bu durumu kolaylaştırıyor. Bu engeli aştık” ifadesini kullandı. İnsanların algılarının değişmesi, havayolu şirketlerinin hisselerini de pandeminin başlangıcından bu yana ekonomi ve piyasalarla ilgili öğrendiğimiz derslerle paralel bir konunma taşıyor.

Ekonomi her yeni dalgayla bir öncekine kıyasla daha iyi baş ediyor ve borsalar paniklerden her zaman daha hızlı toparlanıyor. Scarola dikkatli bir yönetimle havayolu şirketlerinin kara geçebileceğini söyledi. Delta Air Lines sözcüsü, şirketin planlarıyla ilgili açıklama yapmasa da, şirketin üçüncü çeyrek bilançosunun Omikron varyantı nedeniyle oluşacak düşüşlere hazırlıklı olunduğunu gösterdiğini söyledi. Delta varyantı üçüncü çeyrekte tüm havayolu şirketlerinin trafiğinde azalışa neden olurken, Delta Air Lines’ın uçak doluluk oranını pandemi öncesi seviyelerden %8 düşürdü.

Buna rağmen şirket 9,15 milyar dolarlık satışlardan 216 milyon dolar kar elde etti. Bilanço açıklamasında, bunun nedeni olarak birçok faktöre işaret edildi. Kargo taşımacılığı gibi daha çeşitli gelir kaynakları satışları yükseltirken, şirketin American Express’le imzaladığı kredi kartı anlaşması komisyon oranlarını artırdı.

Borsada yeni bir yükseliş dalgası gelebilir

 

Omikron endişelerinin hafiflemesi petrol fiyatlarına destek veriyor

 

İngiltere'den Omikron tedbiri: Aşı pasaportu zorunluluğu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Aralık 2021 12:02

    havayollarına binersin uçuyor diye bir de bakmısın ki seni havada istemediğin bir yere kapıyı açıp bırakırlar ise ne olacak.bist 100 hisseleri şişti dikkatli  olun derim.