E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜç aşamalı ayı piyasasının ikinci evresi başlıyor---

Üç aşamalı ayı piyasasının ikinci evresi başlıyor

Üç aşamalı ayı piyasasının ikinci evresi başlıyor
24 Eylül 2020 - 16:03 borsagundem.com

Korona virüsün ikinci dalgasıyla birlikte küresel borsalarda tehlike çanları çalıyor. Araştırmalar firması Lamoureux’un Başkanı Yves Lamoureux’a göre bu durum üç aşamalı ayı piyasasının ikinci aşamasını gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında son dönemde görülen düşüş korona virüs salgınının ikinci dalgası endişeleriyle şiddetleniyor. Endekslerdeki satış dalgası geçtiğimiz bahar aylarındaki kısa ama acımasız satış dalgasını hatırlatıyor.

Makroekonomik araştırmalar firması Lamoureux’un Başkanı Yves Lamoureux Marketwatch’a verdiği röportajda ikinci Kovid-19 dalgasının hisse senetlerindeki yeni bir geri çekilmenin işareti olduğunu belirtti.

2018’deki panik satışlarını doğru tahmin eden Lamoureux 2022’ye kadar üç parçalı bir ayı piyasasını öngörüyor. Mart ayı ortalarında piyasa dibinin yakın olduğu açıklamasında bulunan piyasa uzmanının açıklamasından birkaç gün sonra 23 Mart tarihinde dibe ulaştı. Endeks o dönemden itibaren %44’lük bir yükseliş gösterdi. Lamoureux’a göre bu ayı piyasasının birinci aşamasıydı.

Lamoureux röportajında, “İkinci dalga geliyor. Hisse senetlerinden kâr eden birçok zengin bulunuyor ve piyasada çok fazla spekülasyon görüyoruz. Bana kalırsa borsa tekrar aşağıya gitmeye başlayacak” ifadelerini kullandı. Borsa uzmanı bu satış dalgasının yavaş başlayıp 2021’e kadar uzayacağını sözlerine ekledi. Bunu bir diğer büyük yükselişin takip edeceğini öngören Lamoureux son düşüşünse 2023’e kadar devam edebileceğini düşünüyor.

Wall Street’te korkutucu beklenti! Kayıp 10 yıl

Korumacı strateji önerisi

Borsa uzmanı bu sürece hazır olmak için özel amaçlı satın alma şirketlerine (SPAC) veya paravan şirketlere yatırım yapmanın akıllıca olabileceğini belirtti. Zira bu şirketler genellikle borsada listelenmesinin ardından iki yıl içerisinde halka arzları satın almak veya diğer şirketlerle birleşmek için para biriktiriyor. Lamoureux’a göre bu şirketlerin hisse fiyatları 10 dolar civarında ve borsalardaki düşüşlerden çok büyük kayıplar vermiyorlar.

Borsa uzmanı, SPAC şirketlerini satın alarak oldukça korumacı davrandıklarını belirtiyor ve en büyük yatırımlarını bulundurduğu GMHI ya da Gores Metropolus şirket hisselerini öneriyor.

Geçtiğimiz ay Volvo gibi büyük otomotiv şirketleriyle çalışan otomotiv teknolojileri firması Luminar GMHI şirketiyle birleşerek halka arza gitmeyi kabul etti. Bu sayede şirket sürücüsüz araba ve kamyon piyasasına girmiş oldu.

Pandemiden sonra deflasyon tehlikesi var

Bu pazarın büyümesi Lamoureux’a göre daha büyük ve uzun vadeli bir deflasyona sebep olabilir. Borsa uzmanına göre deflasyonu ortaya çıkaracak üç önemli faktör bulunuyor: Robotik ve diğer otomasyon teknolojilerinin gelişmesi çalışanların işlerinden kovulmasına neden olabilir; yeşil enerjiye olan talebin artmasıyla petrol fiyatlarında büyük düşüşler gözlenebilir ve gayrimenkul fiyatlarında 20 yıllık bir düşüş meydana gelebilir.

Lamoureux, “Önünde sonunda pandemiden çıkacağız fakat karşımızda pandemi kadar büyük olacak üç büyük tehdit var” ifadelerinde bulundu. Deflasyon beklentisini işaret eden borsa uzmanı, “Pandemiden bir kez kurtulduğunuzda ne olmasını bekliyorsunuz? Bekleyen şey bu ve yatırımlar açısından büyük sonuçları olacak” dedi.

İşsizlikteki artış salgın sonrası da üretimi sınırlayacak

 

Kripto paranın zamanı geliyor

Borsa uzmanına göre en büyük deflasyon varlığı ise bitcoin. Lamoureux Micro Strategy gibi şirketlerin kripto paraların önemini sonunda anladıklarına vurgu yaptı. Şirket yakın zamanda bitcoin’i ABD Hazinesi tahvilleri ya da nakit para yerine birincil rezerv varlık olarak kullanacaklarını açıkladı.

Lamoureux yatırım sepeti için ikinci büyük kripto para değeri Grayscale Ethereum Trust’ı öneriyor. Borsa uzmanı ethereum’un bitcoin’e yetişmesinin gerektiğini ve 2021 yılına girerken iyi bir yatırım aracı olduğunu belirtiyor.

Bitcoin ile rüşvet alan polise 8 yıl hapis

 

Teknoloji balonu patlayacak

Borsa uzmanı röportajının sonunda S&P 500’ün en fazla değerlenen beş büyük teknoloji hissesi; Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’ten endişe duyduğunu açıkladı. Lamoureux, “Bana kalırsa büyük teknoloji şirketleri 2000 yılının büyük teknoloji şirketleri gibi hareket edecek ve gelecek yıllarda düşmeye devam edecek” görüşünü paylaştı.

Borsa uzmanı, “Teknoloji hisseleri hızlı gidiyor; neyin geleceğini göremiyorsunuz fakat bu beş hisse senedi üzerinde çok fazla yoğunlaşma var. Geleceği görememe ve tüm parayı beş hisse senedine dönüştürme riski var. Bana kalırsa bu 2000’de gördüğümüz gibi birçok sorunu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Büyük teknoloji hisseleri yol ayrımında

 

Stephen Roach dolardaki büyük çöküş için tarih verdi

 

Teknoloji hisselerinin güvenli liman olması endişe verici

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)