E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS’in Credit Suisse’i devralması yatırımcılar için neden önemli?---

UBS’in Credit Suisse’i devralması yatırımcılar için neden önemli?

UBS’in Credit Suisse’i devralması yatırımcılar için neden önemli?
20 Mart 2023 - 12:09 borsagundem.com

ABD’de patlak veren bankacılık krizi, Atlantik’in iki yakasını da zor duruma sokuyor. Yatırımcılar ise bu gelişmelerin piyasalara nasıl etki edeceğini merak ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta ABD’den uzakta, Avrupa’da patlak veren bir haber hemen Wall Street’in gündemine düştü. Henüz SVB’nin iflasını tam olarak anlamlandıramayan yatırımcıların yeni bir banka kriziyle karşı karşıya kalabileceklerini anlamaları yeni bir paniğe yol açtı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük bankalarından Credit Suisse, bankanın en büyük hissedarı konumunda bulunan Suudi Ulusal Ticaret Bankası’nın (Saudi National Bank) artık yatırım yapmayacağını açıklamasıyla birlikte, geçen hafta yüzde 25 oranında değer kaybetti. Ancak yeni bir alıcı, bankanın yeni bir krize yol açacağına yönelik endişeleri biraz olsun giderdi.

UBS’e devir

MarketWatch’tan Barbara Kollmeyer’in haberine göre, yaşanan krizin ardından pazar günü, zor durumdaki İsviçre Bankası’nın yeni bir sahibi vardı ve bu da yatırımcıları, küresel bankacılık stresinin en azından bir bölümünün çözüme kavuşup kavuşmayacağına yönelik merakta bıraktı. Credit Suisse’in yeni sahibi ise UBS oldu.

Bankanın UBS ile yaptığı anlaşma başta yatırımcılar olmak üzere tüm bankacılık sistemi açısından oldukça önemli bir gelişme olarak kabul edildi.

İsviçre Ulusal Bankası (Swiss National Bank - SNB) tarafından yapılan açıklamada, “Credit Suisse'in UBS tarafından devralınmasıyla, bu istisnai durumda finansal istikrarı güvence altına alacak ve İsviçre ekonomisini koruyacak bir çözüm bulunmuş oldu” denildi.

Pazar günü ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Fed Başkanı Jerome Powell tarafından yapılan açıklamada, “İsviçre makamlarının bugün finansal istikrarı desteklemek için yaptığı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz. ABD bankacılık sisteminin sermaye ve likidite pozisyonları güçlü ve ABD mali sistemi dirençli” denildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise, Euro Bölgesi bankacılık sektörünün ‘direncine’ vurgu yaparken İsviçre makamlarını ‘düzenli piyasa koşullarını yeniden tesis ettikleri ve finansal istikrarı sağladıkları' için övdü. Lagarde ayrıca ECB’nin de gerekirse likidite sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Kara bulutlar dağılacak mı?

Credit Suisse anlaşması, hepsi bir hafta içinde gerçekleşen ve Silvergate Bank, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflas etmesiyle tetiklenen ABD bankacılık sektörü üzerindeki stresin ardından geldi. Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian, “Herkes ABD bankacılık sektöründeki kargaşayı İsviçre'deki mali kargaşanın katalizörü olmakla suçluyor” diyerek Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu.

Son dönemde piyasalarla ilgili yeterince endişeli olan ABD’li yatırımcılar için ise soru şuna evrilmiş oldu: İsviçre’nin bankacılık alanındaki iki devini bir araya getiren anlaşma, küresel piyasalar ve Wall Street üzerindeki kara bulutların bir kısmını dağıtabilecek mi?

Bianco Research Başkanı Jim Bianco, yapılan açıklamaları, yatırımcıları yatıştırmak amacıyla yapılmış 'olumlu ama sahte’ açıklamalar olarak değerlendirdi. Bianco, “Eğer herkes ABD bankacılık sisteminin sermaye ve likidite pozisyonları bakımından güçlü ve ABD finansal sisteminin yeteri kadar esnek olduğuna gerçekten inansaydı, bunun dile getirilmesine gerek kalmazdı. Yoksa yatırımcılar Warren Buffett'ın önümüzdeki iki saat içinde bölgesel bankalara çek yazdığını görmek mi istiyor?” diye görüş bildirdi.

Tao of Trading opsiyon akademi okulunun kurucusu Simon Ree ise “Gelişmelerin ABD'li yatırımcılar için herhangi bir doğrudan sonucu olduğunu düşünmüyorum, ancak SVB/SBNY'nin hemen ardından büyük bir İsviçre bankasının başarısız olması, yatırım hissiyatı açısından son derece olumsuz bir durum” dedi.

Ree, “Piyasa normal olarak sıradakinin kim olduğunu merak edecek. Tüm bu süreç, niş bir ABD bölgesel bankasının kendine özgü başarısızlığından, küresel bir bankacılık krizine dönüşebilir” şeklinde konuştu.

Piyasaları daha fazla stres bekliyor

Küresel sermaye piyasalarına odaklanan bir yatırım danışmanlığı şirketi olan Opimas'ın CEO'su Otavio Marenzi ise yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “SNB ve İsviçre hükümeti, Credit Suisse'in başarısızlığının ve hatta mevduat sahipleri tarafından herhangi bir kaybın İsviçre'nin bir finans merkezi olarak itibarını zedeleyeceğinin tamamen farkındalar” diye yazdı.

Marenzi, “Bankanın düşen hisse senedi fiyatları ve yükselen tahvil getirileri, Silikon Valley Bank’in son çöküşünü korkutucu bir şekilde taklit ediyordu. Mevduat çıkışı açısından, Credit Suisse'in durumu daha da kötü görünüyor” dedi.

Piyasaları daha fazla stresin beklediğini düşünen Ree, “SVB başarısızlığı, diğer cesetlerin dolapta saklanma potansiyelinin altını çiziyor ve piyasa, önümüzdeki birkaç hafta veya ayı onları avlamakla geçirecek. Son beş günde tahvil piyasalarında gördüğümüz aşırı oynaklık bile, diğer varlık sınıflarına bir değer atfetme girişimini gereksiz kılıyor” dedi.

Ree’nin görüşü, kısmen Fed'in piyasalara ve ekonomiye dair riskleri dengelemeye çalışırken ileriye dönük nasıl tepki vereceğine dair artan belirsizliğe işaret eden birçok analist tarafından da paylaşılıyor. Bazıları artık bankacılık krizinin ortasında yıl sonuna kadar yüksek oranlı faiz indirimleri öngörüyor.

Nakitte kalıp beklemeli mi?

LaDucTrading.com'un kurucusu ve büyük piyasa dalgalanmalarının zamanlaması konusunda uzman olan Samantha LaDuc, yatırımcılara nakitte kalarak beklemeleri tavsiyesinin arkasında olduğunu söylüyor.

Opimas'tan Marenzi ise Credit Suisse krizinin Wall Street için anlamının basit olduğunu söylerek krizin ciddiyetinin altını çiziyor: "ABD dışı herhangi bir hisseye sahip olmayan, pasaportu olmayan, haritada İsviçre'yi bulamayan ve İngilizce dışında herhangi bir dil konuşan birini biraz tuhaf bulan bir Amerikalı yatırımcının ne yapması gerektiğini merak ediyorsunuz. ABD bankacılık sistemine geri dönerek bir erimeye neden olan bulaşmaya karşı önlem almak dışında çok fazla bir şey yapmalarına gerek yok."

UBS - Credit Suisse evliliği aşktan değil acıdan doğdu

 

UBS anlaşması sonrası ons altın güne düşüşle başladı

 

UBS, Credit Suisse’i 2 milyar dolara satın aldı

 

UBS'ten Credit Suisse'e 1 milyar dolarlık teklif

 

Credit Suisse hisselerinde tarihi çöküş

 

ABD'li ve Avrupalı yetkililerden 'Credit Suisse' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ20 Mart 2023 21:16

    Bunlar geçici ve pislikleri halının altına süpürülmekten başka bir operesyon değil.bence büyük yangı var idi bırakın yansın pislik temizlense dah iolumlu olur idi.

  • www20 Mart 2023 20:46

    Bu bankanın geçmişi pek parlak değildi ,diye hatırlıyorum...

  • Mucise Reis : )20 Mart 2023 13:06

    Bunların sonu gelmez. çok fazl karşılıksız para mevcut. bir yerlerde yakılacak. amaç genele yayıp, genelde yakılması. ayno dolaylı vergi gibi herkesın gelırının yuzde 10 nunun yakılması çözüm olur... o bakımdan genele yaymak laızm riskleri. riskler bir yerde toplanır böyle. tek alanda patlar ise, ağır gelir, zincirme olarak bağlı ortaklıkları etkiler yıkıcı olur. o bakımdan ABD genele yayarak herkeslerin razı olduğu paylarına göre yakım yapmaya çalışıyor.  ne ilk bu durum nede son... alışmamız gerekli. alternatiflere bağımsız altın, btc gibi kaymalar bunun sonucu. BTC ilk yıllarda bir yazı okumuştum. Yabancı tabi yazı, herşey karşılıksız para bol. sıcak para bol, herşey yükselıyor neden btc de tutunmasın altın gibi denmişti. altın globalde btc gibi etkın kullanılamıyor. btc ise her alanda etkın kullanılabiliyor alt yapısı globale uyumluhale geldı.