E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTwitter'ın 'hack'lenmesi gözleri Bitcoin'e çevirdi---

Twitter'ın 'hack'lenmesi gözleri Bitcoin'e çevirdi

Twitter'ın 'hack'lenmesi gözleri Bitcoin'e çevirdi
16 Temmuz 2020 - 16:30 borsagundem.com

Dünyanın en çok tanınan sanal para birimi Bitcoin, bilgisayar korsanlarının Twitter'da tanınmış kişilerin hesaplarının hacklenmesiyle yeniden gündeme geldi.

Bilgisayar korsanları Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden, Barack Obama gbi kişilerin hesaplarını ele geçirerek bu kişilerin takipçilerini dolandırmaya çalıştı. Peki dolandırıcıların kullandığı Bitcoin nedir ve nasıl ortaya çıktı?

31 Ekim 2008 tarihinde "Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi" başlıklı makalede ilk kez Bitcoin kavramı kullanılmıştı. Makalenin sahibi Satoshi Nakamoto adıyla bilinse de yazarın kimliğine dair net bir bilgi bulunmuyor. 

2008 yılında dünya genelinde şiddetli bir şekilde hissedilen küresel bankacılığa ve ekonomik krize tepki olarak da doğan Bitcoin, Ocak 2009'da faal hale geldi.

Ekim 2009tarihinde bir Bitcoin'in değeri 0,001 dolar iken bugün 6 bin 402 dolardan işlem görüyor. Ancak Bitcoin'in değeri aşırı oynaklığı ile de dikkat çekiyor. Bitcoin2in asıl patlama dönemi ise 2017 yılının son çeyreği oldu. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren rekorlar kıran sanal para birimi bir ay sonra 20 bin doları aşmıştı. 

Bitcoin nedir?

Bitcoin'in iki temel özelliğinden biri dijital olması. Özetle, fiziki olarak var olmayan sanal bir para birimi. İkinci özelliği ise uzmanlar tarafından gelecekteki alternatif para birimi olarak kabul edilmesi.

İnternet ortamında cebimizdeki kağıt ya da madeni paralardan daha çok işe yarıyor. 

Bir diğer özelliği de bir hükümet ya da merkez bankası tarafından basılmıyor olması.  

Expedia ve Microsoft da dahil olmak üzere bilişmi dünyasından telekom sektörüne kadar giderek genişleyen bir yelpazede Bitcoin artık kullanılıyor.

Nasıl ortaya çıktı? 

Bitcoin'in 2008 yılında Satoshi Nakamoto ismini kullanan biri tarafından ortaya çıkarıldığı biliniyor. Bu ismin tek bir kişiyi mi yoksa grup ya da sistemi mi temsil ettiği ise bilinmiyor. 

İlk ortaya çıktığı dönemde merak ettiği için bu para birimine yatırım yapanların volatil dönemlerde para kazandıkları ya da kaybettikleri biliniyor. 

Bitcoin değeri nasıl belirleniyor? 

Piyasalarda su ve altın gibi zorunlu ya da kıt ürünlerin haricinde Bitcoin de ihtiyaç ve miktar oranı ile yani arz-talep dengesi ile fiyatlanıyor. Arz sabit olduğundan ekonominin temelindeki talep artınca fiyat artması, talep azalınca fiyat azalması kuralı geçerli.

Bitcoin nasıl kullanılıyor?

İnternet üzerinden kimlik bilgilerine ihtiyaç olmadan oluşturulan sanal cüzdan veya cüzdanlar aracılığıyla alınıp satılıyor. Para transferi, alışveriş gibi alanlarda kullanılabiliyor. 

Dünyada birçok mağaza ya da restoranda Bitcoin geçerli. Ayrıca Paypal gibi ödeme platformları da Bitcoin'i tanıyor. 

Avantaj ve dezavantajları 

Bitcoin'in volatilitesi bir yandan yatırım aracı olarak görülmesine sebep olurken, işlemlerin gizli olması da rağbet görmesinin önemli sebeplerinden biri. İşlemler blockcahin denen dağınık bir sistemde farklı noktalarda kayıt altına alındığından kayıtlar kaybolmuyor. Gizlilik dolayısıyla kimin ne kadar işlem yaptığı, sahiplik bilgileri görülmüyor ve bilinmiyor.

Bütün bunların yanısıra devlete vergi ödemek istemeyen ya da yasadışı yollardan para kazandığı parayı sisteme dahil etmek isteyenler için de çok kullanışlı olduğu için bu şifreli para birimine yönelim oldu. Kara para aklama ya da yasadışı kullanım gibi özellikleri Bitcoin'in ününün artmasında önemli olduğu kadar negatif imajının da vitrini oldu.      

Twitter'ı kim nasıl hack'ledi?

Twitter sarsıldı, hisseleri çakıldı!

Twitter'da deprem! Ünlülerin hesapları ele geçirildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)