E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTwitter'ın AYM başvurusu örnek oldu---

Twitter'ın AYM başvurusu örnek oldu

Twitter'ın AYM başvurusu örnek oldu
05 Nisan 2014 - 03:51 borsagundem.com

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali gerekçesiyle verdiği Twitter'ın açılması kararı Başbakanlık binasının inşaatını durdurulması için de örnek olabilir

Ankara Barosu, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) inşaat halindeki yeni Başbakanlık binasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasadaki “Çevre hakkının ihlal edildiği”ni gerekçe olarak sunacak. Oya Armutçu'nun Hürriyet'teki haberine göre idari yargı kararına rağmen inşaatın sürdüğü belirtilerek, “etkili yargı yolu olmadığı” da vurgulanacak.

BİREYSEL BAŞVURU HAKKI

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, konuyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi: “Çevre hakkı, anayasada güvence altına alınıyor. Karar bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bu kapsamda AOÇ ile ilgili yürütmeyi durdurma yönündeki yargı kararlarının idare tarafından uygulanmadığı açık olduğundan davanın taraflarının ve Ankara’daki her vatandaşın AYM’ye bireysel başvuru hakkı bulunuyor. Davanın taraflarından olan Ankara Barosu olarak AYM’ye başvuruyoruz.” 

TEMYİZ MANEVRASI

Ankara 11’inci İdare Mahkemesi, Başbakanlık binasının içinde bulunduğu alanın tarihi SİT statüsünün değiştirilmesi kararına karşı çıkmıştı. Yargı kararına rağmen hem Başbakanlık hem de Ankapark’taki inşaat sürerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, mahkeme kararını temyize götürdü. TMMOB, temyiz sürecindeyken inşaatın durdurulması için bakanlığa yazı gönderdi. Bakanlık ise “Temyiz sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.



TWITTER UMUT OLDU

AYM, idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Twitter’ın 14 gündür açılmadığı ve ne zaman açılacağının de belirsiz olduğuna dikkat çekerek, bu durumu  “ifade özgürlüğünün ihlali” saymıştı. AYM, üç bireysel başvuru üzerine “ihlalin” derhal giderilmesine karar vermişti. Anayasanın 153’üncü maddesine göre bağlayıcı olan AYM kararı TİB, BTK ve bakanlığa tebliğ edildikten 24 saat sonra Twitter’a erişim yasağı kaldırıldı. Aynı yola Ankara Barosu idari yargı kararına rağmen inşaatı süren yeni Başbakanlık binası için de başvuruyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)