E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTwitter piyasayı salladı---

Twitter piyasayı salladı

Twitter piyasayı salladı
22 Mart 2014 - 11:24 borsagundem.com

Twitter'ın kapatılması sonrası finansal piyasalarda önemli hareketlenmeler yaşandı

Twitter’ın kapatılması piyasaların yurtdışından negatif ayrışmasına neden oldu. Gelişen ülke para birimleri arasında sadece TL değer kaybetti. BIST de düşüşte başı çekti.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya platformu Twitter’ın yasaklayabileceklerini söylemesinden kısa bir süre sonra erişimin engellenmesi, yaklaşan seçimler öncesi artan siyasi endişelere bir yenisini eklerken, TL’nin diğer gelişmekte ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu.
 
2.24 TL’den döndü
 
Önceki akşam saatlerinde 2.2320 TL seviyesinde olan dolar güne 2.2365 TL seviyesinden başladı. Dolar gün içinde 2.24 TL’ye kadar çıkarken Türk Lirası yaşadığı yüzde 0.6 değer kaybı diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif yönde ayrıştı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde dün dolar karşısında yüzde 0.1-0.3 civarında değer artışları yaşandı.
 
BIST 65 binin altında
 
Hisse senedi piyasasında da yine Türkiye, diğer ülkelerden negatif ayrıştı. Uluslararası piyasalarda borsalar karışık bir seyir izlerken Borsa İstanbul yüzde 1.04 kayıp ile en fazla değer kaybeden borsaların başında geldi.
 
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, “(Twitter) kararı muhtemelen 30 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesi sosyal medyadan daha fazla sızmayı engellemek adına alındı. Yasaklamaya sadece piyasa perspektifinden bakınca hükümetin bu adımı ancak Türkiye’nin risk primini artırma etkisi yaratacaktır” dedi.
 
Türkiye’nin yüksek cari açıkla mücadele etmeye devam ettiğini ve dış finansmana ihtiyacı olan bir ülke olduğunu da hatırlatan Demir, bu açıdan kredi derecelendirme kuruluşlarının da hükümetin politika uygulamalarındaki fevri eğilimleri dikkate almasının şaşırtıcı olmaması gerektiğini söyledi. Demir şöyle devam etti: “Uzun vadede TL cinsi yatırım araçlarının mevcut riskleri göz ardı etmemizi sağlayacak bir getiri sunamadığını düşünüyoruz. Riskler ve getiri arasındaki bu ilişki profili düzelmedikçe, TL için olumlu yönde bir gelişim olmadıkça bu görüşümüzü koruyor olacağız.”
 
Faizler yükseldi
 
Piyasada takip edilen bir diğer önemli gelişme ise ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, JP Morgan tarafından hazırlanan gelişmekte olan ülke tahvil endekslerinde ülke ağırlıklarının değiştirilmesinin ardından Türkiye yerel tahvil piyasasından 2.4 milyar dolar, Rusya’nın yerel tahvil piyasasından da 2 milyar dolar çıkış olabileceğini belirtmesi oldu.
 
TL, önceki gün dolar karşısında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini beklenenden daha kısa sürede artırabileceği algılamasına yol açan söylemlerle sert değer kaybetmiş ancak ABD borsalarının toparlanmasına bağlı olarak kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını geri almıştı. Tahvil bono piyasasında 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faizi 10 baz puan artışla yüzde 11.55’e çıktı. Öte yandan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi önceki gün spot kapanışta yüzde 11.17 seviyesindeydi. Dün spot kapanış yüzde 11.19, valörlüde son işlem yüzde 11.27 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zamanında herşey22 Mart 2014 15:04

    keşke bu witter ucuzken havuz oluşturulup alınaydı başına da faruk getirilirdi daha da sorun olmazdı şimdi değil havuz okyanus oluştursan alamazsın en iyisi kapatmak

  • ne yani22 Mart 2014 14:27

    TRT Tayyip ve El Tayyip Gazetesi yeter türkiyeye

  • Panik Ataklar22 Mart 2014 14:20

    Kasetmiş montajmış ne uğraşıyorsunuz çekin fişi kökten bitirin işi. Alt tebeanız zaten ses etmez. Aksi halde koyunları kurt kapacak, utanma(z)çek fişi çek!!

  • kral22 Mart 2014 13:22

    sayın başbakanım ey uzun adam durmak yok yola devam .77 milyon vatan evladı seninle. dik dur eğilme millet seninle.

  • hekaye22 Mart 2014 13:12

    başbakanım twitter,youtube,facebook hepsini kapat.hepsini.nedir onlardan çektiğin.kapatmak sana yakışır

  • gok22 Mart 2014 12:01

    Ehbasbakan senin sacmaliklarindan zarar görmeye bıktık 30 martta görüşürüz sen kasiniyorsun biz neyapalim biz destekleyici sen aldın sana durdemenin zamanı geldi galiba