E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTÜSİAD'dan Çin çıkarması---

TÜSİAD'dan Çin çıkarması

TÜSİAD'dan Çin çıkarması
27 Mayıs 2014 - 04:23 borsagundem.com

TÜSİAD ekonomik ilişkileri güçlendirme için Çin'e resmi heyetle çıkarma yaptı. Han Meiqing'in "İpek Yolu canlanacak" mesajı umut verdi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin global dünyaya açılmak isteyen Çinli şirketler için önemli olduğunu belirterek, “Türkiye, 1.5 milyar nüfuslu bir pazarın ortasında. Üstelik buradaki altyapı, yatırımları destekleyecek seviyede” dedi.

Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Dış İlişkiler Direktörü Han Meiqing de, “Devlet başkanımız bize talimat verdi. Yeniden bir modern İpek Yolu kurmak için çalışmaları başlattık” diye konuştu. Projede karşılıklı ticaretin yanısıra turizm alanında da önemli projeler hazılanacak.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin’de bulunan Yılmaz, İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması için hem Türkiye’de, hem de Çin’de bir niyet olduğunu bildiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını aktararak, bu çerçevede Türkiye’nin doğusundan batısına kadar yapılacak hızlı tren projesinde Çinli firmalar ile çalışmanın İpek Yolu projesine daha fazla anlam katacağını dile getirdi. Yılmaz, bu konuda iki ülke tecrübe yaşarsa bütün yolun Türkiye ve Çin tarafından yapılabileceğini ifade etti.

Yılmaz, “Türkiye, yabancı yatırımcılar için önemli imkânlar sağlıyor. Bu  imkanlardan Çinli dostlarımızın da yararlanarak Türkiye ekonomisinde yer alabileceklerini düşünüyorum. Diğer taraftan Çin büyük bir pazar ve yaptığı reformlarla, istikrarla büyüyen, gelişen bir ülke. Üyelerimizin Çin’de yatırım yaparak, Çin ekonomisi içerisinde yer almasını istiyoruz. Temsilciliğimiz vasıtasıyla sürdürdüğümüz faaliyetlerle her yıl Türkiye’de Çin’i anlamak için konferanslar yapıyoruz” dedi.

Türkiye ile Çin arasındaki iş ilişkilerinin gelişmesinde turizmi önemli bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin üçüncü ülkelerde iş yapmak adına Çinli firmalar için iyi bir partner olabileceğini, iş yapılabilecek üçüncü ülkelerin Ortadoğu, Rusya, Balkan ülkeleri, Kafkasya ve  Afrika olabileceğini söyledi.

"FONLAR CESARET VERSİN"

Gıda güvenliği çalışmalarının ticaretin başlaması için önemli olduğunu belirten Yılmaz, “Bank of China’nın Türkiye’de temsilcilik açması çok önemliydi, ICBC’nin Tekstil Bank’ın hisselerini alması da önemli bir iş. Türkiye’nin önemli bankaları da Pekin’de, Şangay’da temsilcilik açtı. Dolayısıyla finans anlamında altyapı hazır. Yatırım fonlarının da adım atarak şirketlere cesaret vermesi gerekli. Biz de TÜSİAD olarak ilişkilerin gelişmesini yakından takip edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE'NİN LEHİNE

EUCCC Başkanı Joerg Wuttke, Çin’i anlamanın zor olduğunu, ülkede gündemin 1  haftada bile değişebileceğini söyledi. Wuttke, ülkede işçi ve girdi fiyatlarının arttığını, artık Çin’in ucuz bir ülke olmaktan çıktığını söyledi. Çin’deki bu maliyet yükselişinden Türkiye’nin faydalanabileceğini vurgulayan Wuttke, bazı ülkelerin Çin’deki faaliyetlerini Avrupa’ya, Türkiye’ye  kaydırabileceğini ifade etti.


MUHARREM YILMAZ, İLK KEZ GELDİĞİ PEKİN'DE ÇİN SEDDİ'Nİ GEZDİ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)