E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkler altın yatırımından neden vazgeçti?---

Türkler altın yatırımından neden vazgeçti?

Türkler altın yatırımından neden vazgeçti?
30 Temmuz 2021 - 08:00 borsagundem.com

Altın fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş yatırım amaçlı altın talebinin azalmasında etkili oldu. Düğün sezonunun başlamasıyla takı talebi canlandı

Kapalıçarşı'da 24 ayar altının fiyatının 500 lirayı aştığı yılın ilk yarısında yatırımcının gözdesi haline gelen sarı metale olan ilgi azaldı. Sözcü'deki haberde altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın talebindeki düşüşün tek başına yatırım amaçlı talep düşüşünden kaynaklanmadığını, dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan düzenlemelerin de üretimin azalmasında etkili olduğunu vurguladı. Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre Türkiye'de yatırım amaçlı altın para ve külçe talebi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 91'lik düşüşle 4.1 tona geriledi. Rakam yaklaşık 13 yılın en düşük düzeyine tekabül ediyor.

TAKI TALEBİ ARTTI

Yatırım amaçlı altın para ve külçe altın alımlarında sert bir düşüş yaşandı. 2021'in 2. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 91 düşüşle 4.1 tona geriledi. Ancak ilk çeyrekteki yoğun alımlarla 6 aylık talep 48.4 ton oldu. Bu da son 8 yılın en yüksek 6 aylık talebi oldu. Yani Türk halkı ilk çeyrekte altına adeta hücum ederken, yılın ikinci çeyreğinde altın fiyatlarının hızla düşüşe geçmesinin de etkisiyle alımları durdurdu.

FİZİKİ ALTIN ALIYORLAR

Türkiye'deki takı altın talebi ise 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre neredeyse 2 katına çıkarak 8.1 tona ulaştı. Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın talebindeki düşüşün tek başına yatırım amaçlı talep düşüşünden kaynaklanmadığını, dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen düzenleme ile üretimdeki düşüşün de burada etkili olduğunu aktardı. Yıldırımtürk, “Geçen yıl yapılan bankadaki altın yatırımlarından mayıs ayında yüzde 1 vergi getirilmesi fiziki altına dönüşü tetikledi. Şu anda vatandaşın büyük bir kısmı borçluluk içinde özellikle tatil için borçlar arttı” dedi.

MERKEZ BANKASI ALIM YAPTI

Dünya Altın Konseyi ikinci çeyrek raporu bu ilk çeyrekte Türkiye'de altına hücum edildiğini, 2. çeyrekte ise talebin durduğunu gösteriyor. İlk yarıda yapılan 48.4 tonluk altın yatırımı ortalama 21 milyar liraya denk geliyor. Raporda Türkiye'deki yüksek enflasyonun ve fiyat oynaklıklarının 2. çeyrekteki talebi düşürdüğü ifade edildi. Rapora göre, Merkez Bankası (TCMB) ise yılın ilk yarısında 13.5 ton altın aldı. TCMB'nin resmi altın rezervi böylece 408.2 tona yükselmiş oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Temmuz 2021 10:25

    Türkiye şuanda tüm dünya ile bir savaş halinin en üst seviyesinde .haçlı ordusu bir olup askeri ve ekonomik yönden ülkemize saldırdıkca saldırıyorlar.bunlardan tek kurtuluş acilen her konuda sanayileşme petro ve doğalgazlar bulmaktır.

  • Mucize Reis : )30 Temmuz 2021 10:04

    Enflasyondan dolayi, Turk halki 1980 yilinda basilan 5 tl yi saklasa, tedavulden kalkardi. Abd de 100 usd, yine 100 usd, Turkler baska yayirim.yapamadi, imkan yoktu. Anca hisse senedi, coinler vb vb yil 2020, altinin devri bitiyor. Btc enflasyonda altin yerine gelisen ulkelerde geciyor, kullanimi altindan kolay, saklamak avantaj, devletler ve milletleri bunu sevdi.