E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye'yi Merkez Bankası kurtaramayacak---

Türkiye'yi Merkez Bankası kurtaramayacak

Türkiye'yi Merkez Bankası kurtaramayacak
04 Eylül 2015 - 16:05 borsagundem.com

Eski TCMB Başkanı ve MHP milletvekili Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin içinde olduğu ekonomik durumu açıkladı

Eski TCMB Başkanı ve MHP milletvekili Durmuş Yılmaz, Ankara'da düzenlenen B20 Zirvesi'nde ekonomideki son gelişmelere dair İnci Özbek'in sorularını yanıtladı.

BÜYÜME BİR NUMARALI HEDEF OLACAK

Yılmaz küresel ekonomiye ilişkin, " Zirvede son 3-4 yıldır söylenenin dışında yeni bir şey yok. Ne diyorlar? Dünyada ekonomiler daralıyor, büyüme yok. İnsanlar aç, acı çekiyor. Büyüme bundan sonra her dönemde olduğu gibi ekonomi politika yapıcılarının bir numaralı hedefi olacak. Bunu desteklemek için finansal istikrar, para politikalarının istikrarı, yatırımın desteklenmesi gerekecek.Benim bütün katılımcıların dediklerinden çıkardığım, dünyadaki parasal genişlemeye, enflasyona baktığımızda acaba biz niye büyüme sağlayamıyoruz. Büyüme için tasarruf lazım, tasarruf oranları yüksek, parasal genişleme var. Yatırım için düşük faiz lazım.O da var ama düşük faiz bol paraya rağmen yatırım olmuyor çünkü güven yok. Güvenin yanında takip edilebilirlik, tahmin edilebilirlik yok. Duruma göre karar alınıyor, duruşa göre değil.w" dedi.

PARA POLİTİKALARI NORMALLEŞMELİ

Yılmaz küresel ekonomide artık para politikasının normalleşmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz "Artık parasal genişlemenin negatif etkilerini görüyoruz. Varlık fiyatları bozuldu, bu yüzden reel ekonomi önünü göremiyor ve yatırım yapamıyor. Benim buradan eve götüreceğim mesaj bu" dedi.

MB İÇİNE DÜŞTÜĞÜMÜZ DURUMDAN BİZİ ÇIKARMAYACAK

Yılmaz, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendirdi. Yılmaz "Bizim ekonomimizde yatırımların önündeki en büyük 3 engel; hukuk yok, güvenilirlik yok. Yarın sabah kalktığımızda ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Herkes kendini kenara çekti. Tüketici harcama yapmıyor, yatırımcı harcamıyor. Merkez bankalarının yapacakları sınırlı. Yapacaklarını yaptılar. Bundan sonra siyasetçiler reformlarını yapsınlar. Lagarde dedi ki reformların bitiş çizgisi yok. Herkes Türkiye'de işi gücünü bıraktı, TCMB ne yapıyor diye bakıyor. Halbuki merkez bankası yapacağını yaptı, yapmaya da devam ediyor,edecek. Ama bu bizi çıkarmayacak içine düştüğümüz durumdan. Onun için siyasetçinin sorumluluğunu alıp reformlara yönelmeli, ben de bir siyasetçiyim onun da farkındayım. Bu olmazsa MB'nin yapacağı başka bir şey yok" şeklinde konuştu. Ylılmaz "Yeni bir hükümet kurulursa, kurulduğunun ilk günü topluma şunu söylerse artık bundan sonra keyfilik yok, hukuk geçerli olacak, ekonomiyle ilgili düzenlemeler kurallar çerçevesinde olacak, sanayici,tüccar,işadamı korkmasın dediği gün Türkiye'de yatırım artacak, tüketim artacak" sözleriyle devam etti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çocuk05 Eylül 2015 02:25

    adını kimse koymuyor ama bu çocuğun adı devalisyon gibi me geliyor

  • vestelzade05 Eylül 2015 01:31

    metalci sen balık balık beyinli okuman yazman varsa iyi öğren şu anda ikikamu bankası ne halde biliyormusun aktrol

  • Kikikoko ulen ne haldeyiz04 Eylül 2015 23:58

    Yeni bir banka geliyormuş fetobank mudilerine kar payı yerine himmet payı dağıtacakmış

  • metalci04 Eylül 2015 22:17

    En büyük kriz Dsp Mhp Anap koalisyonunda yaşandı 22 Banka 47 Milyar hortumlandı kimse onlara hırsız demedi. Şimdi çıkıp yüzsüz yüzsüz konuşuyorlar.

  • HER DAİM İSTİKRAR04 Eylül 2015 18:37

    MERKEZ BANKASI AKABINDE ÜLKENİN İSTİKRARI BAZ ALINDIĞINDA EN DÖĞRUSUNU YAPIYOR.ÜLKE VATANDAŞI İSTİKRAR BOZUCU GİRİŞİMLERE ARACI OLMUYOR VE MERKEZ BANKASIDA DÖVİZ E MUDALE ETMİYOR.ÇÜNKİ ARACI KURUMLARIN SPEKÜLATİF İŞLEMLERİ..PEKİ KİMDİR BUNLAR.REAL SEKTÖRE BAĞLI BORSA VE FOREX ŞİRLETLERİ

  • yeter04 Eylül 2015 18:05

    ülkenin ekonomisini oluşturan sanayicilere iş adamlarına ceza kesmenin sonu gelmezse ekonomi batar bu kadar basit

  • CEGO04 Eylül 2015 17:57

    Çok bilmiş arkadaşlar o bankaları chp MHP koalisyonu batırmadı.Şimdiki zihniyete sahip hükümet batırdı.

  • ekonomist04 Eylül 2015 17:50

    güzelim ekonomi sitesi malisef aktrol sitesine dönüşmüş eski merkez bankasının dediklerinin hengisi yanlış ülkede yapılan hukuksuzlar aldı başını gidiyor yakında birde sermaye kaçışları başlarsa o zaman bakalım aktoller ne yazacak birde bankaları mhp ile dsp mi batırdı kaç yıl iktidarda kaldılar 12 yılda neler satıldı ve ülkenin borcuna bak usd ve euro nun geldiği yere bak bunları aktrollerin görmesi dileğiyle

  • munci04 Eylül 2015 16:43

    22 banka batırmış mhp dsp koalisyonu kurtarır ancak.

  • cemal04 Eylül 2015 16:32

    Çok doğru tesbit. Bir sürü şirkete ceza kesildi. Yok gezi olayı yok bilmem ne. Sanayicinin gözünü korkutursan adam yatırımı durdurur ve parasını da yurtdışına götürür. Zaten pamuk ipiğine bağlı ekonomi de çöker gider