E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye'ye sıcak para akacak---

Türkiye'ye sıcak para akacak

Türkiye'ye sıcak para akacak
06 Eylül 2014 - 10:52 borsagundem.com

ABD’de gerçekleşen 8 ayın en düşük istihdam verisi piyasalara yeni olumlu senaryo için fırsat verdi

Günlerdir tutunacak olumlu senaryo arayan piyasalara Avrupa merkez bankası’nın (AMB) ardından ABD’den de iyi haber geldi. ABD’nin faiz artırım zamanlamasını etkileyecek tarım dışı istihdam verisi Ağustos ayında 142 bin kişi ile en düşük beklentilerin bile altında kaldı. ABD’de işsizlik oranı yüzde 6.1 ile 6 yılın en düşük oranına gerilese de bu orana daha çok işgücünden çıkanlar, emekli olanlar katkıda bulundu. Böylece ABD’de 7 ay sonra ilk kez tarım dışı istihdam 200 bin kişinin altında kaldı.

PİYASALAR VERİYE İNANAMADI

Hürriyet'ten Barış Balcı'nın haberine göre, istihdam verisinin beklentilerin çok altında kalması ise dolarda beklenen sert düşüşü getirmedi. Veri öncesi 2.17 TL seviyesinde bulunan dolar 2.1550 TL’ye kadar geriledi. Veri öncesi yüzde 9 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı Türkiye 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 8.88’e kadar geriledi. Piyasaların beklentilerin çok altında kalan düşük veriye sınırlı tepki vermesi ise piyasaların bu verilere ‘inanmaması’ ile açıklanıyor. Birçok uzman verinin gelecek ay revize edileceğini düşünürken Moody’s Başkanı Mark Zandi “Açıklanan istihdam verilerine inanmıyorum” diyerek en net tepkiyi gösteren isim oldu.

SICAK PARA KISA SÜRE İÇİN TÜRKİYE’YE AKABİLİR

Piyasa uzmanları gelen verilerle ABD ve Avrupa’da çok düşen faiz oranlarının önümüzdeki dönemde Türkiye’ye sıcak para akışını artırabileceğine dikkat çekiyor. Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay ABD’de tarım dışı istihdam rakamları öncelikle önümüzdeki ay varlık alımını sonlandıracak FED’i düşündürmeye sevk edeceğini belirtirken “Bu durum gelişen piyasalara kısa vadede nefes aldıracaktır. Veriler hala Fed’in istihdam piyasasında görmek istediği istikrarın sağlanamadığını gösteriyor. Avrupa ülkelerinde faizler yüzde 1’in altına gerilediği için ABD tahvil faizleri de olmayacak kadar düşük seviyelerde seyrediyor. Türkiye’de yüksek nominal faizler yabancı için bir ‘carry trade’ hikayesine imkan tanıyor” diye konuştu.

Kısa vadeli ABD faizlerinin çöktüğünü belirten Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen ise piyasa notunda “AMB ve Ukrayna’da ateşkes ihtimali ile gelişen piyasalarda risk iştahı arttı. Fed’in Eylül toplantısından sonucun değişmesini beklemiyorum. Ancak şahinlerin eli zayıfladı” dedi.

CARRY TRADE NEDİR? 

Carry trade, yatırımcıların ucuz maliyetle borçlandıkları kaynağı, daha yüksek getiri sağlayan hisse senetleri ve başka ülkelerin para birimleri, tahvilleri gibi farklı piyasa enstrümanlarında değerlendirmesine deniyor. Türkiye'nin gündemine carry trade daha önce Japon ev kadınlarının yatırımlarıyla gündeme gelmişti. Japonya'da sıfır faiz döneminde Japon ev kadınları faiz ve kur farkından yararlanarak varlıklarını Türkiye'deki kağıtlara taşımıştı. Japon ev kadınları Japon kurumlardan yen ile borçlandıkları parayı TL'ye çevirip Türkiye'den yüksek getiri sağlayan tahvil satın almış faiz farkından faydalanmıştı. Şimdi ise özellikle Avrupa'daki düşük faizlerle carry trade yeniden gündeme geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatansever06 Eylül 2014 23:03

    Endex 65 e gelsin hele bi o zaman dusunurug

  • borsa gidermiş gülmecesi var?06 Eylül 2014 18:10

    sakın kaçmasın dolarlar bir ay sonra sıcak sıcak?fed QE3^ü bitiriyor ekimde,dolar yukarı gider,borsalar %20 aşağı gider bunu abd'li uzmanlar dahil herkes söylerken borsada hisse alan hele 80.000'de alanın haline vay.

  • cenk06 Eylül 2014 17:41

    gelir geli dolar 2.20 olur :))

  • sertadam06 Eylül 2014 15:23

    ne kadar olumlu pompalama yaparsanız yapın olan ky lere oluyor, sıcak para türkiye ye kısa süreliğine gelir diyorsunuz bu parayı getiren vurkaç yapıyor ve milleti belleyip gidiyor, iki tane banka hisse ile yukarı çıkan borsadan medet unmayın

  • Broker06 Eylül 2014 14:53

    Sıcak para BİST'e gelerek bekleyen yabancıları kurtarır belki:))))))

  • 65.000 öncesi kağıt alınmaz borsada06 Eylül 2014 13:47

    ab'de banka sermaye açıklarına gidecek paralar,abd de ise zaten QE3 ekimde bitiyor dolar yükselecek, öyleyse ne bizde tahvile ne de borsaya para mara gelmez boşuna gaza gelip maldan çıkacak uyanık yabancı fonların gazabına gelmeyin sakın.

  • Mehmet06 Eylül 2014 11:42

    Tahvile gelen para borsayı yükseltmez ki.Sıcak para gelecekse hisse senedine yada özel sektör tahviline gelsin.Devlet tahviline yada hazine bonosuna yüksek faiz için gelen para yatırıma değil milleti ve devleti sömürmeye geliyor demektir.