E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin yeri Şanghay değil AB'dir---

Türkiye'nin yeri Şanghay değil AB'dir

Türkiye'nin yeri Şanghay değil AB'dir
09 Aralık 2013 - 03:37 borsagundem.com

CHP'nin Uluslararası Ekonomi Çalıştayı Kemal Derviş'in moderatörlüğünde yapıldı. Çalıştay'da Türkiye'nin yerinin Avrupa olduğu ifade edildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin önemli ekonomistler birlikte İstanbul’da toplanan ‘Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomik Politika’ konusunun tartışıldığı Sheraton Ataköy'deki Uluslararası Ekonomi Çalıştayı'na katıldı.

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in moderatörlüğünü yaptığı basına kapalı ekonomi çalıştayında Eski NATO Genel Sekreteri ve İspanya Sosyalist Hükümeti Eski Bakanı Javier Solana gibi Avrupa’nın önemli siyasetçi ve ekonomistleri de yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Sencer Ayata, Faruk Loğoğlu, Umut Oran ve Faik Öztrak’ın da bulunduğu çalıştaydan çıkan sonuçlar şöyle:

·  Türkiye 17’nci büyük ekonomi ama sağlıklı bir sosyal politika ve sağlıklı demokrasi standardına sahip değil. Hükümetin unuttuğu ekonomiyi biz gündemimizden indirmiyoruz.

·  Hükümet, AB’nin geleceğine inanmıyor ve şüpheyle bakıyorlar ki son 6 ayda Başbakan Erdoğan 2 kere üst üste Putin’e “Bizi Şanghay Beşlisi’ne alın dedi. Türkiye’nin yeri AB’dir, Şanghay Beşlisi değil.

·  Türkiye’nin geleceği, ekonomik/sosyal ve demokratik çıkarlarını korumak için CHP yeni bir vizyon ortaya koymalı. Hem AB’nin geleceği hem Türkiye’nin AB ile ilgili ilişkileri hem de Türkiye’de halka güven ve umut vermek durumunda. Bu da sosyal demokrat politikalardan geçiyor. Gelen üç seçim öncesi tarihi bir süreç ve sorumluluğumuz var.

ÇEVRE DOSTU; YEŞİL EKONOMİ

·  CHP bir yandan yerel seçimlere hazırlanıyor bir yandan da 2015 genel seçimlerinde iktidar olup 62’nci hükümeti kurduğu zaman ihtiyacı olacak yeni bir ekonomi ve kalkınma politikası hazırlıyor. CHP geleceğe soldan, sosyal demokrasi vizyonundan umutla bakıyor. Güzel şeyler hayal ediyor, planlıyor.

·  Ekonomiyle beraber insanı gündem ve önceliğine alarak, çevre dostu yeşil ve sürdürülebilir ekonomi politikalarını kurguluyor.

İYİ NİYET EKSİKLİĞİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, toplantı sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Öztrak, Avrupa Birliği ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın Türkiye'ye etkilerini ele aldıklarını, Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'nin bu anlaşmanın dışında kalması halinde zararının refah cinsinden gayri safi milli hasılasının 3'te 2'sine kadar çıktığını dile getirerek, bu konuda neler yapılabileceğinin görüşüldüğünü anlattı.

Ekonomi politikalarıyla sosyal politikaların birlikte ele alınması gerektiğini kaydeden Öztrak, çalıştayın ikinci oturumunda Avrupa Birliği'nin geleceğinin görüşüldüğünü bildirdi.

 Öztrak, "Biz açıkça ifade ettik. CHP olarak samimi bir şekilde AB'ye tam üye olmanın üzerinde duruyor ve bunu samimi olarak istiyoruz. Belki de bunu Türkiye'de samimi olarak isteyen tek parti olma durumuna da gidiyoruz. Buradaki samimiyetsizlikler, halkta çok ciddi bir umut erozyonuna neden oluyor. Bu sadece bizim değil AB politikalarından da kaynaklanıyor. Diğer taraftan yine bizim tarafta da bir niyet eksikliğinin göze çarptığını görüyoruz" diye konuştu.

Çalıştayda son olarak dünyada gelir dağılımı konusu üzerinde durduklarını ve gelir dağılımının dengesizliğinin önlenmesi için neler yapılabileceğini tartıştıklarını ifade eden Öztrak, hem dünyada hem Türkiye'de eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)