E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürkiye’nin yazılım devi Smartiks halka açılıyor---

Türkiye’nin yazılım devi Smartiks halka açılıyor

Türkiye’nin yazılım devi Smartiks halka açılıyor
02 Mayıs 2019 - 19:23 borsagundem.com

Borsa İstanbul’da son arzı gerçekleştiren Verusa Grubu, Smartiks Yazılım’ı halka açmaya hazırlanıyor. Kafein’den sonra yazılım sektörünün önemli şirketi borsaya geliyor.

Geliştirdiği yeni çözümlerle Türkiye’nin önemli şirketlerine hizmet veren Smartiks Yazılım, 9-10 Mayıs tarihleri arasında birincil piyasadan satış yöntemiyle 2.42 liradan halka arz edilecek.

Yazılım sektöründe 13 yıldır faaliyet gösteren Smartiks, Türkiye’nin önde gelen telekom, finans ve sigorta firmalarına hizmet sunuyor. Şirketin en büyük avantajı ise müşteri devamlılığının yüksek olması.

Smartiks, yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmetleri adı altında iki temel başlık altında faaliyet gösteriyor. Şirket, kurumsal firmalara satış, pazarlama ve üretim gibi çeşitli günlük faaliyetlerinin yönetilmesine yönelik yazılımlar geliştiriyor. Teknolojik çözüm danışmanlığı ve kurumsal yazılım geliştirme hizmetleri sunuyor.

23 PROJEYE 30 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Yeni projelerde TÜBİTAK ile işbirliği yapmayı tercih eden Smartiks, yazılım geliştirme uygulamalarını Ar-Ge merkezi projeleri olarak ele alarak yeni çözüm ve projeleri Teknokentlerde hayata geçiriyor. Smartiks’in 31.12.208 tarihine kadar toplam 23 yazılım projesi için gerçekleştirdiği yatırım ve harcama miktarı 29 milyon 758 bin lirayı buluyor.

Bu yatırımların da yüzde 63’ünü kendi öz kaynaklarından karşılamış olması önemli bir ayrıntı olarak gösteriliyor. Smartiks, ayrıca Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili yaptığı TÜBİTAK projelerine ilişkin olarak hibe şeklinde teşvikler almaya devam ediyor. Şirket ayrıca geliştirdiği projeler için devlet teşvikleri ve yardımlarından da en üst düzeyde yararlanıyor.

YURTDIŞI YATIRIMLARLA BÜYÜYOR

Dubai’deki ofisi 2017 yılının ikinci yarısında faaliyete geçirerek bölgedeki fırsatlardan pay almayı hedefleyen Smartiks, 26 Mart 2018 tarihinde Silikon Vadisi’nde Smartiks Corp adı altında faaliyet gösterecek yeni bir şube açtı. Kısa sürede yurtdışı operasyonlarda 5 milyon liranın üzerinde satış gerçekleştirmeyi başardı.

2018 yılını 6 milyon 68 bin lira karla kapatan Smartiks Yazılım’ın aktif toplamı 43 milyon 668 bin lira seviyesinde bulunuyor. Şirket geçen yılın ortalarında ETS Ersoy Turistik Servisler A.Ş ile insan kaynakları ve bulut sözleşmesi imzaladı.

EN BÜYÜK ORTAK KAFEİN YAZILIM

Borsa İstanbul’da en son halka açılan şirket unvanını yakında Smartiks’e devretmeye hazırlanan Kafein Yazılım’ın, ihraççının sermayesinde yüzde 51 payı bulunuyor. 2005 yılında kurulan Kafein Yazılım, Türk Telekom, Türk Havayolları, Turkcell, Vodafone, Migros, Allianz, Ergo başta olmak üzere Türkiye’de ilk 500’de olan şirketlere yazılım hizmetleri sunuyor. Kafein Yazılım 10 Mayıs 2018 tarihinde 4.45 liradan halka arz edildi. Son dönemde ise hisseler 7 lira seviyesinden işlem görüyor. 2018 yılını 13 milyon 605 bin lira karla tamamlayan Kafein Yazılım halka açıldığı ilk yılda temettü dağıtan nadir şirketler arasında bulunuyor.

VERUSA GRUBU’NUN HALKA ARZ BAŞARISI

Enerji, maden ve teknoloji başta olmak üzere Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerine yatırım yapan Verusa Grubu, halka arz konusunda Türkiye’nin en başarılı grubu olarak biliniyor. Bugüne kadar 30’un üzerinde halka arz gerçekleştiren Verusa Grubu’nun başarılı halka arzlarından biri olan borsanın son halka açılan şirketi Kafein Yazılım, 2018 yılı kârını 13 milyon 600 bin liraya yükseltmeyi başardı. Halka arz sonrası fiyatında yaşanan yükselişle yatırımcıların yüzünü güldüren Kafein Yazılım, kârının 1 milyon 500 bin lirasını temettü olarak dağıttı.

Bu arada 12 ay önce halka açılan Kafein Yazılım’dan sonra halka arz gerçekleşmedi. Gerekli izinleri alan Verusa Grubu, önümüzdeki hafta yani yaklaşık bir yıl aradan sonra Smartiks Yazılım’ı halka açarak 2019 yılını ilk halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor.

GRUP ŞİRKETLERİ KÂRINI YATIRIMCILARLA PAYLAŞIYOR

2018 yılında kârını yüzde 203 artırarak 44 milyon lira seviyesine ulaştıran Verusa Grubu, yaptığı başarılı halka arzların yanı sıra kazandıklarını yatırımcılarla paylaşıyor. Grubun halka açık 4 şirketi bu yıl da temettü dağıtma kararı aldı. Verusa Holding 2018 yılında 43 milyon 700 bin lira, Verusa Girişim Sermayesi 15 milyon 500 bin lira, Acıselsan 8 milyon 200 bin lira, Kafein Yazılım 13 milyon 600 bin lira kâr açıkladı.

Verusa Holding Yönetim Kurulu toplantısında şirketin kâr dağıtım politikası kapsamında, toplam 2 milyon 275 bin lira nakit kâr payı dağıtılması hususunun Genel Kurul onayına sunulmasına karar verildi. Grubun diğer halka açık şirketi Verusa Girişim Sermayesi ise kâr dağıtım politikası kapsamında, 2018 yılı kârının yüzde 23.50'si oranında toplam 12 milyon 220 bin lira nakit kâr payı dağıtılması hususunun Genel Kurul onayına sunulmasına karar verdi.

ACISELSAN BÖLGENİN EN KÂRLI ŞİRKETİ OLDU

Özelleştirme İdaresi’nden satın alındıktan sonra sürekli kâr eden ve yatırımlarını sürdüren bir şirket konumuna gelen Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi 2018 yılında 8 milyon 200 bin lira kâr açıklayarak Denizli’nin en kârlı şirketlerinden biri konumuna geldi. Acıselsan, yatırımlarına devam ederken kârının 750 bin 519 liralık kısmını temettü olarak dağıtma karara aldı.

MADEN RUHSATI SAYISI 13'E YÜKSELDİ

Verusa Holding'in yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri, Antalya'nın Akseki bölgesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan boksit madeni ihalesini kazanarak 2 boksit maden sahasının ruhsatını geçtiğimiz günlerde nakden ödemek suretiyle satın aldı. Bu satın almayla birlikte Standard Boksit İşletmeleri'nin 6 farklı bölgede olmak üzere, sahip olduğu boksit maden ruhsatlarının sayısı ise 13'e yükseldi.

BOKSİT MADENLERİ KRİTİK ÖNEME SAHİP

Alüminyum üretiminde kullanılan boksitin üretimi konusunda dünyada büyük sıkıntılar yaşanırken Türkiye’de maden sahalarının önemi arttı. Üretimde yaşanan düşüşün boksit fiyatlarını yukarı çekmesi bekleniyor.
Alınan son 2 ruhsatın da dahil olduğu, Standard'a ait boksit madenlerinin tamamı şu şekilde:

1- Adana İli Tufanbeyli İlçesi Boksit Sahası
2- Konya İli Seydişehir İlçesi Boksit Sahası
3- Antalya İli Akseki İlçesinde Bulunan Akseki-1 Boksit Sahası
4- Antalya İli Akseki İlçesinde Bulunan Akseki-2 Boksit Sahası
5- Antalya İli Akseki İlçesinde Bulunan Akseki-3 Boksit Sahası
6- Antalya İli Akseki İlçesinde Bulunan Akseki-4 Boksit Sahası
7- Antalya İli Akseki İlçesinde Bulunan Akseki-5 Boksit Sahası
8- Antalya İli Akseki İlçesinde Bulunan Akseki-6 Boksit Sahası
9- Antalya İli Alanya İlçesinde Bulunan Alanya-1 Boksit Sahası
10- Antalya İli Alanya İlçesinde Bulunan Alanya-2 Boksit Sahası
11- Antalya İli Alanya İlçesinde Bulunan Alanya-3 Boksit Sahası
12- Kahramanmaraş İli Göksun İlçesi Boksit Sahası
13- Karaman İli Çukurbağ Bölgesi Boksit Sahası

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 123,60
En Yüksek: 127,00
En Düşük: 120,20
Değişim -0,32 %
FK: 20,24
PD / DD: 7,95
İşlem Hacmi 45.812.023
Toplam Adet: 370.651
Ağırlıklı Ort.: 123,60