E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye'nin notunu değiştirecek etken yok---

Türkiye'nin notunu değiştirecek etken yok

Türkiye'nin notunu değiştirecek etken yok
07 Ağustos 2014 - 13:22 borsagundem.com

JCR Türkiye Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin kredi notunun aşağı ya da yukarı yönlü değiştirecek bir durum olmadığını söyledi

Japon kredi kuruluşu JCR Türkiye Başkanı Orhan Ökmen, Sormak Lazım’da CNBCe'de soruları yanıtladı. Türkiye'nin kredi notu görünümünü değerlendiren Ökmen, önce notu koruyan unsurları sıraladı. Ökmen önce notu koruyan unsurları sıraladı; “Türkiye, dünyada 16’ıncı, Avrupa’da altıncı sırada bir ülke. Gelir dağılımı bir miktar düzelmiş bir ülke. Orta gelirli ailelerin sayısında artış yaşanıyor. Siyasi istikar anlamında civar ülkelere kıyasla en yüksek istikrara sahip ülke. JCR’da da notu teyit edildi.Uluslararası piyasalara erişimin açık olması, hane halkı ve finans sektörünün sağlıklı olması notu koruyan bir şey. İç siyasi risk de bir miktar yavaşlamış durumda. Bunlar notu koruyan unsurlar” dedi. Ökmen'e göre not üzerindeki aşağı yönlü baskılar ise şöyle; “Eğer Türkiye büyümede ısrar ederek kamu talebini canlandırırsa, özel sektörü de canlandırarak talebi artırsa, şu anda düzelmeye başlayan cari açık artar. Görünen o ki kamu talebi ısrar edecek, bu da notu aşağı yönlü baskılayan bir şey. Küresel koşullarda her ne kadar düzelme varsa da eninde sonunda İngiltere ya da ABD merkez bankaları sıkılaştırma adımı atacak. Şu anda böyle bir sıkıntı yok” dedi. JCR Türkiye Başkanı “Notu aşağı ya da yukarı yönlü revize edecek şu anda herhangi bir durum yok” değerlendirmesinde bulundu.

TEK SIKINTI KRONİK ENFLASYON

"Türkiye'de Ilımlı büyüme devam ediyor. İhracat büyümeye pozitif katkı sağlıyor. Cari açıkta düşme devam ediyor. Sadece Türkiye'nin sıkıntısı kronik enflasyon " diyen Ökmen, enflasyonda yılın son çeyreğinde düşüş beklediğini belirtti.

FAİZ İNERSE, ENFLASYON ÇİFT HANEYE ÇIKABİLİR

Enflasyonda şu anda Türkiye’nin sürdürebileceği bir enflasyonun olmadığını söyleyen Ökmen, faizlerin inmesi durumunda bu oranın çift haneye çıkabileceğine dikkat çekti.

FAİZİN DÜŞMESİ NOTU AŞAĞI ÇEKER

Ökmen, Merkez Bankası’nın duruşunu da değerlendirdi. Ökmen, “Şu andaki faiz seviyelerini sürdürmeye kararlı gibi gözüküyor. Merkez Bankası mevcut duruşunu devam ettirse, bu küresel koşullara uyuma katkı sağlar.Faiz seviyeleri aşağı inerse, talep canlılığı yaratır ve o zaman az önce bahsettiğim senaryo gerçekleşir, büyüme ve cari açığın artması ve otomatik not düşer” dedi.

POLİTİK BASKIYI GÖRDÜK

Ökmen, “MB, makro dengeleri korumak için istikrarlı bir duruş sergilemeye çalışıyor ama bir politik baskı altında olduğunu görüyoruz. Son iki faiz indiriminde biraz politik baskı hissettik” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)