E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürkiye'nin notu çöp oldu, piyasalar rahatlayabilir---

Türkiye'nin notu çöp oldu, piyasalar rahatlayabilir

Türkiye'nin notu çöp oldu, piyasalar rahatlayabilir
27 Ağustos 2018 - 09:26 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu çöp durumuna düşürdü ve piyasalarda beklentiler sona erdi

17 Ağustos akşamı S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB-'den B+'ya düşürürken görünümü "durağan" olarak belirledi. Kredi skalasında tek B harfli notlar genelde geri kalmış ekonomilere verilip çok spekülatif yatırım olarak görülür. Aynı akşam Moody’s de kredi notunu "Ba2" durağandan "Ba3" negatife düşürdü. Ana görüntü şu ki; S&P en düşük seviyeye indirip artık bekleme moduna çekilmekte iken Moody’s bir kez daha indirmek üzere pozisyonlandı. 14 Aralık Cuma akşamı da Fitch muhtemelen rakiplerine yetişmeye çalışacak. Bu da bir süre bizi rahat bırakacaklar demektir.

Türkiye, 1992 yılında S&P’nin verdiği ülke kredi notuyla kredi derecelendirmesi ile tanışmıştır.2001 yıllarında Türk finans sisteminin çökmesi döneminde ülke kredi notu “B-” (B1) seviyesine kadar gerilemişti. Günümüzde kredi notu için en kolay gösterge TL’nin değeridir. TL değer kaybettikçe döviz borçlusunun geri ödeyebilme kapasitesi azaldığından kredi notları da düşmektedir. Bu yüzden dolar yükseldikçe banka hisselerinde satışların arttığını izledik. Borsada; sanayi endeksi bu yılbaşından beri % 7.6 değer kaybı yaşamışken banka endeksi aynı sürede % 42.5 değer kaybetti. Üstelik tüm analist önerileri alım yönünde olduğu halde. Çünkü bankalar kârlılıklarını sürdürüyor. Takibe düşen kredi oranı % 3 ün biraz üstünde. Sorun, henüz gözükmeyen sıkıntıların boyutu. Yani buzdağının altında ne var? Zaman geçtikçe bilançolarda bozulma görülmezse banka hisselerinin yeniden gözde olmasını bekleyebiliriz. Çünkü kredi notu junk(çöp) seviyesine düşerken bir şeylerin olacağını öngörüyorlar. Öngörülerinin yanlışlığının ortaya çıkması halinde borsada toparlanma güçlü olacaktır. Bu noktada, dolar kıtlığının çözümüne yönelik hükümetin ve TCMB’nin adımlarını olumlu görüyoruz.

BIST100 daha önce öngördüğümüz üzere 85 bin seviyesinden sert tepki verdi. Hatta kredi notlarının düşmesinin ardından Pazartesi yarım günde 90 bin sınırının üstüne çıktı. Biz 4.5 günlük bayram tatili yaparken ise yurtdışı da bayram yaptı: Global Emerging Market Endeksi % 3.5 arttı! Bu yüzden bugün piyasanın güne iyimser başlamasını bekliyoruz.

STRATEJI

“Alım için 85 bine yaklaştığı noktaları öneririz.” dediğimiz stratejimiz başarıyla çalıştı. Yeni stratejimiz 93 bin civarında kâr al ve satış için izle olacaktır.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 1500 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 1.2 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • salih gediz28 Ağustos 2018 01:40

    kredicler ve ımf abd nin eko düzeninin oyuncağıdır gün sonunda abd ye hesap verirler . bunu dünya bankası eski baş ekonomisti nobel ödüllü j. stiglitz de açıklamış ve yazmıştır . sömürü düzeni devamı için çalışırlar. sermayenin diğer ülkeri yapısal olarak kalkındırmasına izin vermezler. kendi sorunumuzu kendimiz yerli üretim ve tüketimle çözebiliriz abd miş ab miş arap sermayesiymiş çin miş hepsi hikaye ve tırıvırı.

  • mine31 Ağustos 2018 00:34

    hangi para ile üretim yapacaksınız

  • ...27 Ağustos 2018 20:58

    afrika-brezilya-türkiye işte bu 3 ülkenin muazzam Usd borcu var... FED gümbürgümbür davul çala çala yıllardır usd yukselticem dedi dedi... biz borç borç aldık bina yap,beton yap,kazı yapı yap, tünel yap vb. vb. 5 kuruş geri dönüşü olmayan yatırımlar yaptık. şimdi FED usd yi arttırınca buna oyun diyoruz :D davullar zurnalar çala çala bugunlere ekonomilerini hazırları tüm devletler... bunu bilmeyen varmıydı ??? bunlarıda unutmayalımda geçmiş hatalarımızdan ders alalım.

  • bir yorum27 Ağustos 2018 19:53

    Yahu bu kredi dereceleme kuruluşları amerikanın oyuncağıdır.Amerika şöyle yapacaksınız der onlar öyle yaparlar.Türkiye amerikadan 15 temmuzda bağımsızlığını kazanınca adamlar her türlü Türkiyeye çullanmaya başladılar.Görünen köy kılavuz istemez. Bu iş güçlü takımla güçsüz takımın maçına döndü.Güçlü takım güçsüz takımı her halukarda yeneceğini düşünmekte ve var gücüyle çullanmaktadır.Sonra güçsüz takım bir kontratakla bir sıfır öne geçer:güçlü takım delirir ve bastırdıkça bastırır.Ondan sonra maçı sakin oynayan ama iyidefans yapan güçsüz takım bir kotraatak daha yapar maçı iki sıfır kazanır. Bu amerikanın Türkiyeye çullanması gol yemesine sebep olacak haberi yok.

  • mehmet yılmaz27 Ağustos 2018 18:45

    EMEKLİ MAAŞIM+İKRAMİYEMİ aldım KURBANIMI KESTİM KOMŞULARIMA da dağıttım tatilimide yaptım SEFAM olsun tabiki 1 tlye suyumu 2 tlye çayımı 13.95 yoğürtlu döner 19 tlye antrikotumu yedim EMEKLİLERİN MAAŞINA VE İKRAMİYESİNE düşman olan fox ve bloomberg ve avanelerine duyurulur.ÇATTLAYIN .

  • ablak gublek29 Ağustos 2018 15:05

    Yazık bize - hayat size güzel sen devam et emmi ...

  • mehmet yılmaz27 Ağustos 2018 18:22

    bu çakal sürüsü TÜRKİYE ye kötü not verdiyse İYİ YOLDAYIZ.

  • Bika27 Ağustos 2018 15:43

    BIST'te de bazı hisseler çöp olduğu halde yine de alınmaz çünkü şirketler çöplüğüne doğru yol alıyor.

  • barış27 Ağustos 2018 13:53

    evet artık borsa uçabilir spekülatif hareketler yükselişler ralliler çöp konumundayken olur. iyi duruma gelince satılır.

  • Yatırımcı27 Ağustos 2018 13:46

    rahatladı numarası yaparlar sonrası malum...

  • Mustafa27 Ağustos 2018 10:55

    Bankanın batmayacağının garantisi nerde ?

  • Murat Baştok27 Ağustos 2018 09:36

    Borsada en küçük değer bile değerlendirilir.Altın çöpe düşmekle kararmaz derler.Birileri çöplüğe düşen altını bulmaya çalışacaktır.