E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin NATO üyeliği tehlikede mi---

Türkiye'nin NATO üyeliği tehlikede mi

Türkiye'nin NATO üyeliği tehlikede mi
19 Temmuz 2019 - 07:29 borsagundem.com

Times gazetesi başyazısında S-400 alımının Türkiye'nin daimi NATO üyeliğine dair soru işaretleri doğurduğu ifade edildi

İngiliz Times gazetesi başyazısında, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla NATO daimi üyeliğinin de sorgulanacağı yorumunu yapıyor.

Gazete, NATO'nun harekete geçmesi gerektiğini ancak stratejik öneme sahip Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması için 'dikkatli adımlar atılması' gerektiğini yazıyor.

Times gazetesindeki başyazıda şu ifadeler var:

"Batı'nın artık göz ardı edemeyeceği bir Türkiye sorunu var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus S-400 füze sistemini satın alma kararı, Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da barışın sağlanması için hayati önemdeki 29 üye devletli NATO'ya daimi üyeliğiyle ilgili soru işaretleri doğuruyor.

"Neticede S-400 sistemi özellikle NATO savaş uçaklarını düşürmek için tasarlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın Türkiye'nin talep ettiği 100 Amerikan F-35 jetinin iptaline neden olacağı uyarılarına rağmen yolundan şaşmadı."

"Bu karar, Ankara'nın doğal gaz arayışı için Kıbrıs açıklarına üç gemi göndermesi üzerine Türkiye ile AB arasında gerilimin tırmandığı bir döneme denk geliyor. Türkiye bölgenin Kuzey Kıbrıs toprakları olduğunu iddia ediyor. AB'nin yaptırımlarına da Ankara dört gemi göndererek karşılık verdi."

'Putin için diplomatik zafer'

Türkiye ile Batılı müttefikleri arasındaki ilişkilerin özellikle Suriye ve Fethullah Gülen nedeniyle son yıllarda giderek gerildiği belirtilen Times'ın başyazısı şöyle devam ediyor:

"Türk toplumu arasında güçlü bir Amerikan karşıtlığı var. Türkiye'nin hiçbir yere ilerlemeyen üyelik görüşmelerinin 2005'te başladığı Avrupa Birliği'ne karşı iste tutum biraz daha iyi. Çoğu Türk, biraz da haklı olarak, Brüksel'in hiçbir zaman üyelik konusunda ciddi olmadığını düşünüyor.

"Türkiye'nin açıkça yönünü Rusya'ya çevirmesi, yıllardır NATO ve diğer Batılı kurumları zayıflatma çabası içindeki Devlet Başkanı Putin için mühim bir diplomatik zafer. Nihayetinde Türkiye'nin 1946'da Batı'yla ittifaka girme kararının ardında Rusya'nın yayılmacı hırsları vardı. Bunlar haklı temellere dayanan kaygılardı.

"19'uncu yüzyılda Ruslar Türkleri Ukrayna'dan, Balkanlardan ve Kafkaslardan sürdü. Erdoğan'ın stratejik yön değişikliği, kısmen Türkiye'nin artık Rusya'yı tehdit olarak görmediğinin kanıtı. Ama aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü emsaliyle kurduğu ilişkileri, Türkiye'yi bölgesel güç olarak konumlandırma amaçlarına ulaşmak için de bir şans olarak görüyor."

"Batı'nın artık S-400 sisteminin satışı üzerine harekete geçmekten başka seçeneği yok. Washington F-35 programının askıya alındığını duyurdu. ABD'nin yasaları uyarınca yaptırım uygulama yükümlülüğü var. Benzer bir şekilde NATO'nun da harekete geçmesi lazım yoksa NATO'dan yarı bağımsız diğer üye devletler de Rusya ile savunma bağlarını derinleştirme girişiminde bulunabilir." (BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gobel6619 Temmuz 2019 15:01

    Türkiye ne tarafa geçerse o taraf ağır basar. Türkiye AB ve ABD'nin düşmanca faaliyetleri nedeniyle NATO üyeliğini gözden geçirmelidir. ABD ve AB'nin terörist unsurları desteklemeyi net olarak bırakana kadar Türkiyedeki üstleri terketmesini istemelidir. Şekilde görüldüğü gibi, herhangi bir savaş durumunda şu yada bu nedenle NATO'NUN Türkiye'yi desteklemeyeceği açıktır.

  • HASAN TOSUN19 Temmuz 2019 11:04

    SİZ ABD VE AB NE YAPTINIZ,TÜRKİYEYİ DOST VE MÜTTEFİK DEĞİL İSTEDİKLERİMİZİ YAPMAYA MECBUR SÖMÜRGE ÜLKESİ OLARAK GÖRDÜNÜZ,ONUN İÇİN ARTIK KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ

  • HALİL TÜRK19 Temmuz 2019 09:29

    abd nato yu kullanarak yıllarca ülkemizde operesyonlar yapmıştır.hatta kenan evren bile bunu tv lerde defalarca söylerdi.belkide böyle hayırlısı olur.

  • 1 mehmet19 Temmuz 2019 09:00

    Türkiye siz nãto düşünülemez. . Ama nato suz Türkiye her daim düşünülebilir

  • Yorum19 Temmuz 2019 08:30

    Eee siz batılılar iki yüzlü davrandığınız sürece sinsilik yaptınız sürece türkiye sizden uzaklaşacak bunu anlamadınızmı

  • Ali19 Temmuz 2019 08:30

    Ne tehlikesi kim zorla çıkartabilir hadi çıkartsınlar

  • efe19 Temmuz 2019 08:27

    hadi ordan natoda uyelıkten cıkarma gıbı bır madde yok egerkı natodan cıkarılabılıyorsa turkıye gıbı bır kac ulke daha cıkarılması lazım rus sılah sıstemı kullanan