E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin Libya'da petrol keşfi---

Türkiye'nin Libya'da petrol keşfi

Türkiye'nin Libya'da petrol keşfi
18 Haziran 2020 - 15:05 borsagundem.com

Dün Libya'ya giden Türk heyetinin, bu sürpriz ziyareti Türkiye'nin Libya'da petrol arama ve üretimine ilişkin tıkanan sürecini, Libya'da sağlanacak kalıcı ateşkes sonrası, yeniden gündeme getirebilir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile bir görüşme yaptı.

Heyet, Türkiye’ye döndü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Çavuşoğlu, “Bu ziyaret Libya'da büyük bir memnuniyet uyandırdı. Ziyaretimizin amacı Libya'ya desteğimizi vurgulamak içindi” dedi. Libya ile imzalanan mutabakat zaptına işaret eden Çavuşoğlu, “Enerji ile ilgili yapacağımız işbirliğini konuştuk. Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra BM çatısı altında çalışmalarımızı nasıl sürdüreceğimizi değerlendirdik” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN PETROL KEŞFİ

Bu ziyaret, iki ülke arasında petrole dayalı işbirliği süreçlerinin yeniden gündeme gelmesine yol açtı.
Türkiye, 2000’li yılların ikinci yarısında Libya’da petrol arama ve üretim çalışması yürüttü. TPAO ile Libya’nın Ulusal Petrol Şirketi NOC arasında bir petrol üretim ve paylaşım anlaşması imzalandı.

Peki, bu anlaşma ne öngörüyordu? TPAO, bu anlaşmaya dayanarak, toplam 11 sahada arama ve üretim faaliyeti başlattı. Bu çalışma uzun yıllar devam etti. 7 sahada petrol bulundu.

HaberTürk'ten Olcay Aydilek, bu dönemde yürütülen çalışmalarda etkin olarak yer alan yetkililere ulaştı. Yetkililer, “TPAO, Sirte ve Sebha’da arama çalışmaları yürüttü. Kara sahasında 11 kuyu kazıldı. O dönemde 100-150 milyon dolar harcandı. 7 sahada petrol bulundu. Bu sahalar, iç karışıklık sonrasında maalesef kapatıldı. Her bir sahada binlerce varil üretim yapılabilecek bir kapasite söz konusu” dedi.

Yetkililer, yeni dönemde bu alan üzerinde de durulabileceğini belirterek, “Ülkedeki iç karışıklık sonrasında petrol arama ve üretimine ilişkin süreç maalesef tıkandı. Bu konuda bir adım atılamadı. Yeni dönemde bu konu da gündeme alınabilir” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muck18 Haziran 2020 21:35

    eee benzin düşecek mi ? hayat ucuzlayacak mı ? yoksa ne faydası var bizlere ?  ABd rusya diğer devletle gidip çıkartıyor ama, refahını hissediyor millet. bizim kiler, ordan para gelsede sana bana milelte5 kuruş koklatmazlar.  o bakımdan askeri operasyonada libyada kayşıyım. işin kaymanı zaten abd rusya yer. bizim devlet büyükleri alıyoruz pay aldık desede, milelte 5 kuruş fayda etmez. geçmişde çok görduk. ırakda ve surıyede ordumuz girdi ama fransa kadar bir yer kapamadık.

  • edy18 Haziran 2020 16:55

    28milyar $ ticaret hacmi,15 000 işçi,TPAO nun kuyu açma anlaşması , 4milyar$ müt. alacağımız olan Libya da ne işimiz var?  

  • Vatandaş18 Haziran 2020 16:21

    Yine Petrol gaz yada İHA haberleri geldiğine göre ekonomi yine batakta demek ki.. Aç millettime coşku lazım.

  • Hasan18 Haziran 2020 16:04

    zaten sürekli ya doğalga ya petrol buluyoruz ama bize hiç faydası olmuyor. Doğalgaz faturası yazın 100 lira geliyor

  • BİR DOST18 Haziran 2020 15:42

    Maaşlı angusların kalbine indireceksiniz. Böyle şeyler yazmayın, millet aç, öldük, ekonomi battı, dolar fırladı, MB de para kalmadı felan gibi haberler yapın ki maaşlı angusların gönlü ferahlasın.

  • AhmetK18 Haziran 2020 21:22

    Bir de içine bir doz ataturk ve laikşik kelimeleri ekleyin.ondan anlar o viZyonsuz cahiller

  • Mucise Reis ;)18 Haziran 2020 15:27

    Petrol varsa, kodamanlar olmasan oradan petrol sağlıklı biçimde kullanılmaz. kullandırmazlar. o bakımdan. abd, rusya, fransa, ingiltere, almanya, bunların bir şekilde onaması, yada el altından pay verilmesi şarttır. yoksa kisme kimseye rahat vermez. çok zor. her daim gerilim olabilir. koca kaddafi bile harcandına göre bu topraklarda, ki reis kaddafiye ne dedi ? youtube videosunu az önce izledim.  o zaman libya  toprak bütünlüğü ve kaddafiye o zaman neler dedik ??? şimdi ihala ruçurup libyaya demokrasi getirdik diyoruz ???  çok garip ikilem... Allah mehmetçiğimizi bu hesaplardan korusun.... Ordumuzu korusun... memet ne diye gidiyor, neler dönüyor dedidirtıyo youtube izledikçe 

  • Zangus18 Haziran 2020 18:59

    Anguslara bir halt olmaz alışık onlar sufat dolu hergün başkasını takıyorlar.