E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin karşı atağı Atina'yı çılgına döndürdü---

Türkiye'nin karşı atağı Atina'yı çılgına döndürdü

Türkiye'nin karşı atağı Atina'yı çılgına döndürdü
29 Kasım 2019 - 08:45 borsagundem.com

Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Doğu Akdeniz'i tek taraflı 'paylaşma' çalışmaları yürüten Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında yapılan 'deniz yetki alanlarının sınırlandırılması' anlaşmasının ardından Büyükelçi Özügergin'i bakanlığa çağırdı

Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”na tepki gösterdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savundu.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Atina büyükelçisi Burak Özügergin'i bakanlığa çağırarak konuyla ilgili izahat talep etti.

ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI İDDİASI

Yunan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası deniz hukukuna göre Türkiye'nin Libya ile sınırı bulunmadığını belirterek, böylesi bir mutabakatın bu nedenle geçersiz olduğunu savunuyor.

Atina ayrıca Ankara'nın bu tür girişimlerle Girit Adası'nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Türkiye ise, Girit'in karasuları dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunurken, Atina'ya göre bu bakış açısı da uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geliyor.

TÜRKİYE’DEN KARŞI ATAK

Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan'ın, ABD ve Avrupa Birliği'ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz'i tek taraflı olarak ‘paylaşma’ çalışmalarına, Türkiye'den karşı atak gelmişti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün İstanbul’da bir araya gelmiş ve
Türkiye ile Libya arasında ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılması’ anlaşması imzalamıştı.

Anlaşma, Akdeniz’de son dönemde Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın tek taraflı olarak petrol ve doğal gaz arama bölgeleri oluşturup bunlar için uluslararası şirketlere ruhsat dağıtmasının da hukuksuzluğunu ortaya koymayı amaçlıyor.

Libya ile yapılan anlaşma ile Türkiye’den Marmaris-Kaş arasındaki hat ile, Libya’dan Derne-Tobruk hattı arasındaki hatta, karşılıklı olarak deniz sınırları çizilmiş oldu.

ZENGİNLİKLER HAKÇA PAYLAŞILSIN

Mutabakata ilişkin dün açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mutabakatın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunması anlamına geldiğini belirterek, şunları söylemişti:

“Biz Doğu Akdeniz’de olsun Ege’de olsun, her zaman kendi uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı korurken buraların zenginliklerinin de hakça paylaşılması taraftarıyız. Bu Kıbrıs etrafındaki rezervler için de geçerli. Bizim kıta sahanlığımızın dışındaki alanlarda da Kıbrıs’ta Rum tarafı ile Türk tarafı arasında buradaki zenginliklerin hakça paylaşılmasının garanti altına alınmasını her zaman savunuyoruz.”

Kıbrıs Rum kesiminin hamlesine Türkiye’den karşı atak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...29 Kasım 2019 22:06

    adamlar uydudan buluyor... ye rtesbiti yapıyor sonra kazıyor.. biz sismik gemilerle.. hakkaten gerimişiz.. çok geri...

  • Osman29 Kasım 2019 20:23

    hadi neyse adalar madalar Egede gezin dolaşın ama Akdeniz de Türk borazanı öter.

  • Ben Antonyus...29 Kasım 2019 17:35

    Ben Antonyus... Çıldırıyorum.... çıldırıyorum.... millettçe çıldırıyoru yunaistan, rum kresim ve ermensitanda... Çılgınlar gibi olduk... çıldırmayan şey olsun diyorlar...

  • yandaşlık yapmayın29 Kasım 2019 16:36

    Birader siz nasıl yanlı bir sitesiniz, yorumları siliyorsunuz yayınlamıyorsunuz kafanıza göre.... Kaç zamandır gaz araması yapılıyor, bulunduysa neden açıklanmıyor. bulundu mu bulunmadı mı ? vatandaşa neden kimse bir şey söylemiyor.

  • Selahattin Ölmez29 Kasım 2019 11:51

    eğer RTE ve BAHÇELİ 10 senen iktidarda kalır ise bu Türkiye gelişmişlik düzeyine yaklaşır diyorum.chp iktidar  olur ise ülke en az 50 sene geri gider.

  • israil rum kesimi hemen buldu29 Kasım 2019 10:34

    Ah bir de bulabilsek petrol-doğalgaz. İş sadece siyasi çekişme boyutunda kalmasa.