E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin hamlesi sonrası ABD'den ilk açıklama---

Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'den ilk açıklama

Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'den ilk açıklama
15 Mayıs 2018 - 13:47 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump'ın direktifleriyle ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'te açılmasına tepki gösteren Türkiye'ye yönelik ABD'den ilk açıklama geldi

Trump yönetiminin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasıyla birlikte, Ankara-Washington arasındaki krizlere bir yenisi daha eklenmiş oldu. ABD’nin kararına tepki olarak Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç istişareler için Türkiye’ye geri çağrıldı. Kılıç'ın istişareler için Türkiye’ye geri çağırmasıyla ilgili olarak ilk yorum Pentagon'dan geldi. Sözcü Pahon, Türkiye’nin büyükelçisini çağırma kararının Washington ile Ankara arasındaki işbirliğini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru karşısında, “Yakın NATO müttefikimiz Türkiye ile çeşitli ortak güvenlik kaygılarımız konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. DEAŞ’ı yenmeye dönük operasyonlarda vazgeçilmez bir ortak olmayı sürdürüyorlar” dedi.
Büyükelçilik açılışı için dün yaptığı yazılı açıklamada “Gururla kutluyorum” ifadesini kullanan ABDDışişleri Bakanı Pompeo, dışişleri bakanlığı koltuğuna oturduktan sonra ilk ziyaretini İsrail’e yapmıştı. Bugüne kadar ABD Başkanı Donald Trump’ın pek çok dış politika hamlesine tepki göstermekten kaçınmayan ABD Kongresi’nde ise Kudüs ve Gazze’de yaşananlar konusunda büyük ölçüde sessizlik hakim.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın ne kadar süreyle merkeze çağrıldığını kestirmek güç. Ankara en son 2010 yılında Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından o zamanki Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı geri çağırmıştı.

ABD ZİYARETİ

Büyükelçi Kılıç’ın istişareler için Ankara’ya çağrıldığı ortamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir süredir planlanan Pompeo randevusu için Washington’a gelmesini beklemek gerçekçi değil. ABD ile Menbiç’te varılan anlayış birliğinin hayata geçirilmesi için Pompeo ile kapsamlı görüşmelere bir an önce başlamak isteyen Ankara, Çavuşoğlu’nun Washington ziyareti için tarih bekliyordu. Pompeo bakanlık koltuğuna oturduğunun ertesi günü gittiği Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı marjında (27 Nisan) Çavuşoğlu ile kısa bir görüşme yapmıştı. O görüşmenin ardından Çavuşoğlu’nun mayıs ayında Washington’a gelmesi konusunda prensipte mutabık kalınmıştı.

Büyükelçilik açılışının kendisi kadar, açılış nedeniyle Kudüs ve Gazze’de aralarında çok sayıda çocuğun bulunduğu protestoculara karşı, İsrail’in kullandığı ağır şiddet karşısında ABD’nin sessiz kalması da Ankara açısından sorunu derinleştiren bir faktör.

İLK YORUM PENTAGON’DAN

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye’nin büyükelçisini çağırma kararının Washington ile Ankara arasındaki işbirliğini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru karşısında, “Yakın NATO müttefikimiz Türkiye ile çeşitli ortak güvenlik kaygılarımız konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. DEAŞ’ı yenmeye dönük operasyonlarda vazgeçilmez bir ortak olmayı sürdürüyorlar” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İsrail’in Washington Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ‘bağımsızlık günü’ resepsiyonuna katıldı.

WASHINGTON’DAKİ RESEPSİYON KUTLAMAYA DÖNÜŞTÜ

Dünyadan ABD’ye yağan tepkilere rağmen birkaç küçük çaplı protesto dışında Washington’da hayat olağan akışında devam ediyor. İsrail’in Washington Büyükelçiliği tarafından pazartesi akşamı düzenlenen ‘bağımsızlık günü’ resepsiyonu adeta Kudüs büyükelçiliği kutlamasına dönüştü. Resepsiyona katılan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence şöyle konuştu: “İsrail’in yanındayız çünkü onun davası bizim davamızdır, onun değerleri bizim değerlerimizdir, onun kavgası bizim kavgamızdır. İsrail’in yanındayız çünkü yanlışın karşısında doğruya, kötünün karşısında iyiye, zulmün karşısında özgürlüğe inanıyoruz.”

Demokratların eski başkan adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail'in, Filistinliler'e karşı uyguladığı şiddeti eleştirdi. 

BERNIE SANDERS DIŞINDA KONGRE’DEN SES YOK

Tepkilere aldırış etmeyen ise sadece Trump yönetimi değil. ABD Kongresi de büyük ölçüde bu konudaki sessizliğini koruyor. İsrail’in Filistinlilere karşı kullandığı şiddet konusunda şimdiye kadar tek ses Demokratların eski başkan adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders’dan geldi. Sanders sosyal medyada paylaştığı mesajında, “Hamas şiddeti İsrail’in silahsız protestoculara ateş açmasını meşrulaştırmaz” yazdı. Sanders, Trump’ın ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına ilk günden karşı çıkmış ve bu adımın hem İsrail-Filistin barışı için çabalara, hem de ABD’nin barış için arabuluculuk yapma kabiliyetine balta vuracağını savunmuştu.(Cansu Çamlıbel/Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri16 Mayıs 2018 12:01

    Yahudi, Müslüman, Hristiyan, Budist, Hindu, Ateist, Deist, Agnostik olmak değil mesele. İnsan olmak asıl olan. Zulmedene karşı durmak, güçlüden yana olmak değil ezilenden yana olmak. Kadından, çocuktan, hayvandan, bitkiden yana taraf olmak asıl olan. Dün Alman Faşizminin ezdiği Yahudiden, bugün Yahudilerin öldürdüğü Filistinli Müslümanlardan yana olmaktır insan olmak. Dün Sivasta yakılan Alevilerden yana olmaktır, Irkçılığa , din faşizmine karşı çıkmak, her türlü ayrımcılığa karşı durmaktır insan olmak. İnsan olmak zordur. Bilinç gerekir, gelişmek gerekir.

  • MURAT15 Mayıs 2018 23:54

    Sahtekar Abd. Aklinca deas i bahane ediyorsun. Deas zaten senin eserin. Yalanci iki yuzlu sahtekarlar

  • POLAT ALEMDAR15 Mayıs 2018 22:58

    ALLAH ın da bir hesabı vardır.gözünüzü fazla büyütmeyin lütfen ve ümitsizliğe kapılmayın.islam düşmanlarının sonu er ve geç gelecektir.bunu tarihte çok çok örnekleri görülmüştür.

  • bu dünyadan biri16 Mayıs 2018 11:51

    Ne kadar da kibirlisin. Takma adın bile Polat Alemdar. Setrettiğin dizi de belli. Bu kadar kibirin altında nasıl bir değersizlik inancın var kimbilir? Senin gibi düşünmeyen herkes ahmak sana göre. Sana göre senin dinin en güzel din. Ama ne Şiileri beğenirsin, ne Arapları, hatta çocuğun ve eşin bile senin kadar dindar değildir, akrabalarını da beğenmezsin. Kendini beğenmeye bu kadar ihtiyaç duyuyorsan sorunu kendinde ara. Ne diyor Yunus ''İlim ilim bilmektir ilim kendini bilmektir.

  • vatansever15 Mayıs 2018 22:57

    Hazinen ve savunman gucluyse herzaman borun oter aksi taktirde uc bes gun konusulur ustune surgu cekmek zorunda kalirlar.....once bu musluman gecinen arap dunyasini .......lazim hepside birbirinin kuyusunu kazmakla mesgul,bu Mubarek ayda bunlarin assagiliklarina izah etmeye soz yetmez,,,,,

  • Bozkurt15 Mayıs 2018 21:21

    Allah var keder yok bu durumlara susan dilsiz şeytandır.

  • ...15 Mayıs 2018 16:39

    son samuray olmaya gerek yok.... Bizde tenkonoli, ilim, bilim, arge, savunma, saldırı , ekonomi vb. her alanda çalışıp deliler gibi üretelim, sonra kafa tutatlım. şerefli biçimde LOST SAMURAY olmaya gerke yok bence

  • yılmaz 16 Mayıs 2018 09:26

    cok dogru hesap zamanı mutlaka gelecektır

  • Sivil analist15 Mayıs 2018 15:31

    Bu sözcülerin baynine bi tane kaset takmışlar aynı nakaratı tekrar edip duruyor... Yakın müttefikimiz Türkiye ile Deaşı yenme konusunda ve NATOda ki işbiliğimiz devam ediyor.. Müttefikimizin kaygılarını anlıyoruz bla bla bla bla. Sonuç olarak sözcü şunu diyor biz kahbelimizi yapmaya devam edeceğiz, sonra da aynı kasedi bi daha dinleteceğiz..

  • doğrı15 Mayıs 2018 15:19

    bilimin teknolojinin olmadığı bir ülke kimseye kafa tutamaz,sadece gülerler.

  • Hasanby15 Mayıs 2018 15:15

    Dağa küsülürse..

  • TURAN 15 Mayıs 2018 15:10

    TAVŞANIN DAĞA KÜSMESİ GİBİ BİR OLAY ÖNCEKİ İKTİDARLARDA YAN GELİP YATTILAR HİÇ BİR SİLAH YAPMADILAR ATOM BOMBASINI YAPMAMIZ HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR. OSMANLI DAN SONRA İSLAMİYETİN İLİME HİÇ BİR KATKISI OLMAMIŞTIR. CÜBBELİ, MISIRLIOĞLU GİBİ BAGNAZLAR YÜZÜNDEN İSLAM ÜLKELERİ GERİ KALMIŞ, EZİLMEYE MAHKUM OLMUŞLARDIR

  • POLAT ALEMDAR15 Mayıs 2018 22:57

    sen her halde islamiyete inanmıyor olabilirsin.İnsanlar islamiyetten uzaklaşır ise bilim kalmaz.islam dini hiç kimsenin hakimiyetinde değildir.onun sahilil direkt ALLAH tır.ister inanırsın ister inanmazsın.yahudilik ve hiristiyanlık mı bileme destek verdi be ahmak.o zaman git o dinlere gir sen.

  • bu dünyadan biri15 Mayıs 2018 13:58

    Kısaca kucağımızdasınız, bu çıkan sesler çok önemli değil diyor.