E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin enerjisine güneşli çözüm---

Türkiye'nin enerjisine güneşli çözüm

Türkiye'nin enerjisine güneşli çözüm
05 Mayıs 2018 - 07:22 borsagundem.com

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye'deki güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye’de 1 milyar 137 milyon metrekarelik çatının güneş enerjisi tesisi kurmaya elverişli olduğunu belirterek, “Biz bu pazarın önünü açabilirsek 46 bin megavatlık (MW) bir kurulum gerçekleştirilebilir. Bu kapasite Türkiye’nin şu anki kurulu gücünün yarısı kadar” dedi.
 

24. Uluslarası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2018) kapsamında Solarbaba, SMA Solar Technology, Asunim Türkiye ve Zorlu Solar iş birliğinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Enerji Editörü Merve Erdil’in yaptığı “Solarçatı 2018: Endüstriyel Güneş Enerjili Çatılar” oturumunda, Türkiye’de çatı güneş enerjisi santralleri (GES) pazarı tartışıldı.

GÜNEŞLİ ÇÖZÜM

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye’de 1 milyar 137 milyon metrekarelik çatının güneş enerjisi tesisi kurmak için elverişli olduğuna dikkat çekerek, “Bu büyüklüğün yarısı konut yarısı ticari yapılardan geliyor. Biz bu pazarın önünü açabilirsek 46 bin megavatlık bir kurulum gerçekleştirilebilir. Bu kapasite Türkiye’nin şu anki kurulu gücünün yarısı kadar. Bu potansiyel kapasitenin yanına bir de depolama ekleyebilirsek, başka hiçbir şeye ihtiyacımız kalmıyor. Bu bir hayal ama en azından bir kısmını yapabilirsek çok önemli bir noktaya gelebiliriz. Önümüzdeki 10-15 yılda her yıl ortalama bin-bin 500 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi ekleyebilirsek çok ciddi bir noktaya gelebiliriz. O yüzden, çatı pazarı büyüyor ve gümbür gümbür geliyor” şeklinde konuştu. Zorlu Enerji Grubu Solar Direktörü Evren Evcit ise çatı pazarını harekete geçirebilmek için atılması gereken en önemli adımın “mahsuplaşma” olduğunu belirterek, “Şebeke ile alışverişi kilovat saat bazında yapmazsak, yani mahsuplaşmazsak tüketim ve üretimi çakıştıramıyoruz. Sektörün önünü açacak ve yapılması en kolay ve ilk aşama mahsuplaşma” dedi. Evcit, şu anda insanların çatılarında ürettiği elektriği öz tüketim için kullanmak yerine daha fazla kâr elde ettikleri için satmaya meyilli olduğunu vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burhanettin Osmanoğlu05 Mayıs 2018 22:11

    Arkadaşlar , dostlar Rüzgar ve Güneş enerji sistemleri birbirini tamamlayan enerji kaynakları.Biri olmadımı diğeri tamalıyor.Hava hem rüzgarlı hem de güneşliyse bal kaymak oluyor.Yalnız bu ürettiğimiz enerjiyi elektrikli arabalarla pekiştirmemiz lazım.Eğer bu üç sayacanı oluşturursak Rüzgar Enerjisi + Güneş Enerjisi + Elektrikli Arabalar.Türkiye şaha kalkar.Araplara para kaptırmayız.Düşünün yollarda binlerce araba nın yaktığı benzin mazotu , ırmak gibi aksa yine yetmez.Ama yukardaki üç sayacağını gerçekleştirirsek Agaya Beleş deyimi var ya onun gibi her şeyin fiatı ucuzlar.Devletimiz teşvikler ve vergi indirimlerine acilen başlamalı.Avrupadan geri kalmamalıyız.Bugün çinde çoğu araba elektrikli,fransa ha keza 500 bine yakın elektrikli araba yollarda haydi Türkiyem geç kalma.

  • Kerim05 Mayıs 2018 18:15

    Gunes enerjisi ureten kiremitlerle catimizi yapalim

  • İbrahim paysan05 Mayıs 2018 16:07

    Güneş paneli kurmak istiyorum

  • Ahmet Özbir05 Mayıs 2018 11:46

    GÜNEŞ ve RÜZGAR ENERJİSİ için ne gerekiyorsa yapalım. Devletim hertürlü desteği vermeli, ülkem BEDAVA ENERJİ ÜRETİP DÖVİZİMİZİN CEPTE kalmasını sağlamalıyız!