E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'den Rusya’ya doğalgaz davası ---

Türkiye'den Rusya’ya doğalgaz davası

Türkiye'den Rusya’ya doğalgaz davası
27 Ekim 2015 - 14:06 borsagundem.com

Rusya ile doğalgaz indirim konusunda anlaşma sağlanmaması nedeniyle dün uluslararası tahkime başvuruldu

Türkiye, Rusya ile doğalgaz fiyatında indirim konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine dün uluslararası tahkime başvurdu.

BOTAŞ, Rusya ile doğalgazda fiyat indirimi konusunda anlaşmanın sağlanamaması üzerine tahkime gitme kararı alındığını ve bunun dün itibariyle Gazprom'a iletildiğini bildirdi.
              
Rusya'dan kontratlar kapsamında yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Gazprom ile 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde yüzde 10.25'lik indirim konusunda anlaşmış ancak imzalar atılmamıştı.
              
BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, yürütülen görüşmelerde anlaşmaya rağmen Gazprom'un imzalanması gereken zeyilnameleri imzalamadığı belirtilerek, "BOTAŞ, söz konusu zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanması için iyi niyetli çabalarda bulunmuş ve aradan dört ay geçmesine rağmen konuya ilişkin bir gelişme kaydedilmemesi nedeniyle, BOTAŞ tarafından Gazprom Export 6 Ekim 2015'te son kez bir yazı ile fiyat revizyonuna ilişkin varılan mutabakat çerçevesinde zeyilnamelerin imzalanması için davet edilmiştir" denildi.
              
Gazprom'dan gönderilen yazıya da bir cevap alınmaması neticesinde, anlaşmanın verdiği hak kapsamında konuyu uluslararası tahkime götürme kararı alındığı kaydedilen açıklamada, "BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde, Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export'a 26 Ekim 2015'te yazılı olarak bildirmiş olup, bu aşamadan sonra konu tahkim heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır" denildi.

Resmi imzalar atılamamıştı

Türkiye ile Rusya arasında doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak fiyat indirimi konusunda mutabakat sağlanmasına rağmen resmi imzalar atılamamıştı.

Reuters'ta 27 Haziran'da yer alan bir haberde bir hafta içinde imza işleminin tamamlanamaması halinde BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacağı ve Türkiye'nin bunu değerlendirebileceği yer almıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b kemancı27 Ekim 2015 20:13

    türkiye,nin dostu kardeşi akrabası yoktur düşmanı çoktur ama ne zaman akıllanacaksınız ne zaman .