E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'den çok sert Kıbrıs tepkisi---

Türkiye'den çok sert Kıbrıs tepkisi

Türkiye'den çok sert Kıbrıs tepkisi
16 Şubat 2017 - 19:05 borsagundem.com

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan liderler görüşmesinde Rum Lider Nikos Anastasiadis’in masayı terketmesine Türkiye'den sert tepki verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan liderler görüşmesinde Rum tarafının ortaya koyduğu tavrın müzakereye ve adadaki sürece bakış açısını gösterdiğini belirterek, "Üstelik Rum parlamentosunun kabul ettiği "Enosis" kararı Türkiye ve Kıbrıs Türkü için kabul edilemez bir karardır" dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in bugünkü görüşme esnasında sinirlenerek kapıyı çarpıp gittiğini açıklamıştı.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen "G20 Dışişleri Bakanları Heyetlerarası Toplantısı"ndan sonra görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede geçen dönemin hatalarını açıkça gündeme getirdiklerini, YPG'ye verilen desteğin Türkiye'nin güvenini sarsması ve bu tür bir desteğin hem kendileri hem de Suriye için ne kadar tehlikeli olduğunu muhatabına anlattıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, görüşmede, Fetullahçı Terör Örgütünün başındaki Gülen'in ABD'de olması ve Türkiye'ye hala teslim edilmemesinin ilişkileri ve Türk halkının hissiyatını çok etkilediğini ve bu durumun da Amerikan karşıtlığını artırdığını vurguladı.

Görüşmede Suriye, Irak, DEAŞ ile mücadele ve bölgesel konular ve iki ülke ilişkilerini de değerlendirme fırsatı bulduklarına işaret eden Çavuşoğlu, "Son derece yapıcı bir ortamda verimli bir görüşme oldu. Güzel bir başlangıç oldu." diye konuştu.

Çavuşoğlu, ABD ile bir çok üst düzey görüşmeler yürütüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ı bir araya getireceğiz ki bir yol haritamız olsun. Şu andaki yönetim de geçen dönemki hatalarının farkında. Bunları nasıl düzeltiriz, daha etkili stratejiler nasıl belirleriz, bu konularda çalışmaya devam edeceğiz. O bakımdan verimli bir görüşme oldu. Bugün akşam üstü de Lavrov ile bir görüşmemiz olacak. Suriye, siyasi müzakereler, Astana sonrası neler yapacağız. ikili ilişkiler; bunları da Lavrov'la görüşeceğiz. Burada aşağı yukarı 35 ikili görüşmemiz olacak ve bunların hepsi de hemen hemen geldi ki son dönemde Türkiye'ye yönelik ciddi bir ilginin olduğunu görüyoruz."

"Sorun Rum tarafından kaynaklanıyor"
Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta devam eden görüşmelerde yaşanan sıkıntılara ilişkin bir soruya karşılık, sorunun daha önce olduğu gibi şimdi de Rum tarafından kaynaklandığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Bu esasen Rum tarafının müzakereye ve adadaki sürece bakış açısını gösteriyor. Üstelik Rum parlamentosunun kabul ettiği Enosis kararı Türkiye ve Kıbrıs Türkü için kabul edilemez bir karardır. Bu kriz bugün Anastasiadis'in masadan kalkmasıyla başlamadı, bu kararın meclis tarafından kabul edilmesiyle başladı. Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını hala görüşüyorlar, karar kabul ediyorlar. Yani emellerinden vazgeçmemişler. Diğer taraftan Türkiye'nin garantisine ve güvenlik konularına artık ihtiyaç yok.

Siz bir taraftan Enosis'i istiyorsunuz, diğer taraftan Türkiye'nin garantisini kaldıralım diyorsunuz. Bunların gerçek niyeti bu yaklaşımlarla ortaya çıkmıştır. Bu konularda Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin ne kadar haklı olduğunu kendileri ortaya koydular. Biz bugüne kadar hep yapıcı bir tutum sergiledik. Ne istediğimizi biliyoruz, ne istemediğimizi de biliyoruz. Net bir şekilde kaprissiz kompleksiz kendine güvenen bir devlet gibi güçlü bir ülke gibi net toplantılarda ortaya koyuyoruz. Aynı tutumu Kıbrıs Türk heyetinin de sergilediğini görüyoruz. Böyle olunca da işte Rum tarafı masadan kaçıyor. Müzakere istiyorlarsa o masaya döneceklerdir, istemiyorlarsa da kendileri bilir. Artık bir daha da böyle bir müzakere olmaz, gereğini yaparız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şimşek17 Şubat 2017 13:22

    2. Filistin-İsrail sorunu ile karşılaştırıldığında Kıbrısta Türkiyenin haklılığını İngilizler dahil herkes biliyor. Pislik yapan Doğu Avrupayı sömürmeye çalışan Almanya. İngiltere, AB'den çıkarken Polonya ve Baltıklara askerini gönderiyor. Rumlar batının Hristiyan kardeşidir ama çıkarlar öndedir. Türkiye bu işgalden yüz bulup suistimal edip gelecekte Rumlara ait Batı Trakya, Ege adaları gibi başka yerler işgal etmemesi konusu önemlidir. Bunu Rum iyi bildiği için Türkiyeyi Egede kışkırtıyorlar. Kıbrısın acısını Ege kayalıklarından çıkarmaya çalışıyorlar. İngiliz bu coğrafyayı ne Rusyaya nede Almanya ya yedirir. İngiliz kendi işgal eder yada bir uşak bulup ona işgal ettirir.

  • Şimşek17 Şubat 2017 13:21

    1. Türkiye KKTC'yi ilhak ederse başına belayı alır. Böyle kalsın. Güney Osetya, Abhazya, Transdinyester derken Doğu Ukrayna ve Kırım bardağı taşıran son damla oldu. İngiltere, Rusyayı uyardı. Daha ağır yaptırımlar yolda dedi. İngiltere Kıbrısta garantör. Adada Ortadoğu ve Süveyşi kontrol eden hayati İngiliz üsleri var. 74 Barış harekatının önceden bilgisi ABD ve İngiltereye verilmişti. Hatta nerelerin alınacağının haritası bile. Türkiyenin ciddiyetini görünce korkutarak caydıramayacaklarını anlayınca Türkiye adanın tamamını almaması konusunda uyarılmıştı. Amerikan savaş gemileri açıkta bekliyordu. Daha önce Rumlar, İngilizleri de öldürüyordu. Almanya, Türkiyeyi siyasi rakip gördüğü için Kıbrısı bu haliyle AB'ye aldı. Türk askeri adadan çıksın onlar işgalciler filan hep Almanyadan çıktı. Bugün İngilizlerin neden AB'den çıktığını daha iyi anlıyoruz.

  • Zafer16 Şubat 2017 23:44

    Kıbrıs sorunumuz 1974 de bitmiş. KKTC nin kurulması ile 1974 barış harekatı taclanmistir. NOKTA

  • türk16 Şubat 2017 23:00

    İşte bu yeter artık bu heriflere verdiğimiz taviz

  • Ahmet ünal 16 Şubat 2017 21:34

    Keskinlikle masaya dönülmemesi lazım

  • vatansever,16 Şubat 2017 19:39

    kuzey KIbris,i TC nin bir ili yapin gecin ,niye ugrasiyorsunuz ki,zamani gelecek rumlar TC ye yalvaracak

  • Mg16 Şubat 2017 19:17

    Ne masaya geri dönmesi be...satmayın Kıbrıs'ı...biraz delikanlıysanız Türkiye'ye ilhak kararı aldırın...tebrik edelim bu kararı aldıranları...