E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'den ABD'ye Rakka şartı---

Türkiye'den ABD'ye Rakka şartı

Türkiye'den ABD'ye Rakka şartı
11 Eylül 2016 - 18:19 borsagundem.com

DAEŞ'in 'başkenti' Rakka'ya operasyon yapılmasını isteyen ABD'ye Türkiye'den şartlı yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 dönüşünde işaretini verdiği Rakka operasyonu için ABD’li yetkililerle bayram sonrası masaya oturulacak. Türkiye’nin ilk şartı “PYD ve uzantısı SDG'nin operasyon dışında bırakılması” olacak. Türkiye, operasyonun kara birliklerinin hareket üssünün Münbiç olmasını isteyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 zirvesi dönüşünde yaptığı “Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik” açıklamasının ardından Ankara harekete geçti. ABD'den gelecek olan askeri yetkilileri bekleyen Türkiye, operasyonun lojistik ve askeri hareketlilik boyutlarını da masaya yatırmak için çalışmalara başladı.

TÜRKİYE BÖLGEYİ ARAŞTIRIYOR

Kurban Bayramı'nın hemen sonrasında Ankara'ya gelmesi beklenen ABD heyeti ile yapılacak görüşmeler öncesinde Ankara, “bölgenin sosyo-kültürel yapısı, 2013'den bu yana kentte yaşananlar, IŞİD'in bölgedeki hareketliliği ve olası saldırı sonrasında ortaya çıkacak tüm senaryoları” tek tek masaya yatırıyor. Bu ön çalışmanın ardından Ankara, Rakka operasyonunu tüm boyutları ile ABD ile konuşacak.

İLK ŞART: PYD OLMASIN

Görüşmede, Türkiye'nin ilk şartı “terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin operasyon dışında bırakılması” olacak. Ankara, Rakka operasyonunun koalisyon güçlerinin ortak bir operasyonu olarak icra edilmesi gerektiğinin altını çizecek. Ankara, ABD'li yetkililerden “Rakka operasyonuna PYD ve uzantısı konumundaki Suriye Demokratik Güçleri'nin kesinlikle katılmaması” isteğinde bulunacak.

Ankara'nın diğer önemli şartı ise Münbiç olacak. ABD ve koalisyon güçlerinin tam desteğinin sağlanması durumunda Ankara, operasyonun kara birliklerinin hareket üssünün Münbiç olmasını isteyecek. “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) liderliğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer koalisyon güçlerine bağlı silahlı unsurların Münbiç merkezli üst alanından koordine edilmesini isteği” geçen hafta yapılan ilk görüşmede ABD'li yetlililere iletildi. ABD'nin bu konuya soğuk bakmadığı kaydedildi.

MUSUL DA MASADA

Rakka operasyonu sürecinde 'PKK'dan gelebilecek saldırıları' dikkate alan Ankara, PYD'nın kontrolündeki bölgelere yakın mesafede 5 noktada koordinasyon merkezi ve takip merkezi kurmayı da gündemine aldı. Ankara, Rakka operasyonu sonrasındaki senaryolar için de Musul operasyonunun gerekliliğini ABD'li muhataplarına iletecek. Haber 7

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)