E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'de koronadan 60 yaş altı ölümler dünyanın 9 katı---

Türkiye'de koronadan 60 yaş altı ölümler dünyanın 9 katı

Türkiye'de koronadan 60 yaş altı ölümler dünyanın 9 katı
05 Nisan 2020 - 15:18 borsagundem.com

Dünyaya kâbusu yaşatan koronavirüs ile ilgili Türkiye'de 60 yaş altı ölümlerin oranı dikkat çekti. Türkiye'de 60 yaş altı ölümlerin, 3 Nisan itibarıyla Avrupa ortalamasından 4 kat, dünya ortalamasından ise 9 kat fazla olması endişeleri arttırdı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3 Nisan’da Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Türkiye’deki korona virüsü vakalarıyla ilgili detaylı bir açıklama yapmıştı. Bakan Koca 3 Nisan tarihine kadar hayatını kaybeden 425 kişinin yüzde 78,7'sini 60 yaş üstünde olduğunu açıklamıştı. Türkiye’de korona virüsü kaynaklı 60 yaş altı ölüm oranı yüzde 21.3 olarak ilk kez açıklanırken oranın yüksekliği dikkat çekti.

AVRUPA’NIN 4, DÜNYANIN 9 KATI

Sözcü'de yer alan habere görei Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa ofisinden 2 Nisan’da yapılan açıklamada kıtada korona virüsünden ölenlerin yüzde 95’inin 60 yaş üzerinde olduğunu duyurmuştu. DSÖ Avrupa istatistiklerine göre Türkiye’de korona virüsü kaynaklı 60 yaş altı ölümler ortalamanın 4 katından fazla seyrediyor.

Bunların yanı sıra dünya genelinde koronadan 60 yaş altı ölümler, Türkiye ile kıyasladığında tablo daha da endişe verici hale geliyor.

Dünya genelinde 60 yaş altı ölüm oranı 2.3 olarak hesaplanırken bu oran Türkiye’nin 9’da 1’ine denk geliyor.

PEŞ PEŞE UYARILAR

Dünya Sağlık Örgütü ise korona virüsü sadece yaşlıları etkiliyor algısına karşılık harekete geçti.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçtiğimiz günlerde korona virüsü hakkında gençlere uyarılarda bulunmuştu. Ghebreyesus, “Bugün gençlere bir mesajım var. Siz yenilmez değilsiniz. Virüs haftalarca hastanede yatmanıza neden olabilir, hatta ölümünüze yol açabilir” ifadelerini kullanmıştı.

GENÇLER DİKKAT

Gençlere uyarılarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü'nün, Yeni Görülen Hastalıklar Bölüm Başkanı Maria Van Kerkhove de “Bazı ülkelerde 30'larındaki, 40'larındaki ve 50'lerindeki insanların daha çok oranlarda yoğun bakımda olduğunu ve öldüğünü görüyoruz. Eğer hastaneye gitmeye gerektirecek kadar hasta olmasanız da, zatürre gibi hastalıklara çevirebilir” sözleriyle gençleri uyardı.

DSÖ yetkilisi Van Kerkhove, “Bütün genç hastaların sağlık sorunu yok. İtalya'da 50 yaşın altında olup da yoğun bakımda olanların oranı yüzde 10 ile 15, Güney Kore'de ise her 6 ölümden 1'i 60 yaşın altındaki bir birey oluyor” yorumunda bulunmuştu.

TÜRKİYE’DE SON DURUM

Türkiye’de ilk korona virüsü vakasının ortaya çıkmasının ardından 26 gün geçti. Dün 76 kişinin vefat etmesiyle 11 Mart’tan bu yana ölü sayısı 502’ye çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yapılan test sayısını 161 bin 380, vaka sayısını 23 bin 934 olarak açıkladı. Koca’nın paylaştığı verilere göre yoğun bakımdaki hasta sayısı 1311, entübe hasta sayısı 909, iyileşen vaka sayısı ise 786 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)06 Nisan 2020 12:59

    Korona buhran sonucu oldu. Çinde savaş var. Çinliler aç,nüfüs fazla. Çinde farklı din adamları, aç nüfüsü doyuramayan millete diyorki. ne bulursanız yiyin. çinliler yemeye başlıyor. ne bulsa. bir sürü yaban hayvanı. Hatta, yaban hayvanlarını, evcilleştirmeye çalışıyor. aynı evlerinde keçi, domuz, koyun, bsler gibi besliyor. bunları yiyor. satıyor. açlıkdan ölmemek için. dünya, bu fakirleri görmüyor. derken, yıllar geçiyor. Geride kalan çinliler 2020 yılında aynı dede ve ana mutfaklarında yaban hayvanlarını yerken, damak tatlarında bu hayvanlar varken, korona virüsü patlak veriyor. Yarasanın bazı hayvanlara aktardığı ve insanların yakın temasda bulunduğu bu yavan çiftlikleri dünya başına bela oluyor. Olayların temeli, fakirlik içinde çalan çinlilerin dedeleri, yokluk içinde hayatta kalmaya çalışması. dünyanın bu aç insanlara yardım etmeyerek, fakir ve sömürü içinde bırakması. Buda bir buhran. Dünya bir tarafı sömürürse, cezasını çeker. 

  • Mucise Reis 06 Nisan 2020 10:24

    Avrupa da yaşamını yitirenlerin, Türkiye de o yaşa kadar yaşaması söz konusu değil, yarısı ulaşamıyor.. Zorlu bir virüsle mücadele edememeleri yada zorlanmaları sonucu yaşlı nüfüs kayıpları oluyor. zaten Türkiye de o yaşa kadar o kadar insan yaşayamıyor. Yaşlıları mi etkiliyor ? vücüt bağışıklık sistemi güçsüz olanı mı ? ülkelerde farklılıklar olacaktır. farklılıkların gerçek nedenlerini araştırıp, analiz yaparak 2020 den sonra doğacak yeni nesil bebeklere,çocuklara şimdiden ne tür müdahaleler, nasıl zorunlu gıdalara erişim, gibi. Gerektiğinde bedava et, süt, yumurta, peynir, tereyağ vb. sistemleri okullara sokmalıyız. Yeni nesil, genç nesil, biyolojik saldırı yada doğal virüslerde her daim güçlü olmalı. Almanya da buna benzer çalışmalar el altından yapıldığını okudum. Ülke stratejisi için çok önemli. Genç kuşak bu tip durumlarda çökerse, ülke bireyleri ağır darbe alır. Bu işler 10 kuruşluk maske dağıtmaya benzemez

  • doğru06 Nisan 2020 10:21

    geçenlerde amerikadan bir türk doktorla televizyonda canlı yayına bağlandı ,türkiyede genç ölümlerininde olacağını söyledi sebebininde dünyada sigara tüketiminde türkiyenin çok ileride olduğunu belirtti...

  • : )06 Nisan 2020 10:26

    Fakirdir o. Fakir ülkelerde daha çok ölümler oluyor. Fakir sigarada bulamıyor, ekmek de... Yabancılarda bir çok genç madde bağımlısı, onlara bişe olmazken bizim gençlere olması ne bilim...

  • türkoğlutürk06 Nisan 2020 09:49

    poğça cola kahvaltısının sonu.bizler ekmek arası yumurta olmadı ekmek arası tahinpekmez ile beslenirdik.

  • Mucise Reis ;)06 Nisan 2020 09:47

    Yurt dışında, bol ve çeşitli gıdaya ulaşım var. Ülkemizde dengeli beslenme. et, süt yumurta, bazı balık ve beyaz et turlerı yeterinde tuketılmıyor.  O bakımdan, dunya da antibiyotik az kullanılırken, ulkemizde her vakada bağışıklık sistemi güçlendirmek için antibiyotık kullanılıyor. Aynı antibiyotık kullanımı en çok afrika gibi dengesiz düzensiz ve bağışıklık sistemi oluşamayan yerlerde de kullanılıyor.  Ülkemizde makarna, bulgur, pilav, ekmek yemekle bu sistem gelişmiyor. Asıl neden dengesiz beslenme. Ben yabancı makaleden okumuştum. Türkiye haberlerini görüncede, nedenlerin bu oma olasılığı mevcut. Resmi birimlerin aratıtılması, bu farkı gösterecektir. Yabancılarda yaşam süresi uzun. Ama vucut direnci yaşlılarda zor oluyor. Yaşlılar etkılenıyor, kayıp çok. ama gençlerin kaybı, yaşam , ekonomı, gıda, vb etkenlere bağlı. 

  • Alp05 Nisan 2020 23:16

    Siz..kendineze baking kardesim.. ne oldu..over.. over.. bitirmedik..and.frasa.ingilte.almanya..hepsi.yamuldu.

  • Kamil05 Nisan 2020 20:32

    Hastalıkla en iyi mücadelede başta panik yapmamak gelir. Sonrası önlemlere uymak..

  • mali05 Nisan 2020 20:11

    Çok kafa yormayalım, işimize bakalım ama kesinlikle uyarılara uyalım.

  • Vb05 Nisan 2020 19:22

    İstanbul dan küçük ve dünyanın en zengin ülkesi İsviçre'de binden fazla ölü var, 88 milyon insan yaşayan memleketimizde 500 , ama kötuleyecek bir istatistik bulmuşsunuz, iyi ama millet korkarsa biraz tedbirlere riayet eder....

  • türkoğlutürk06 Nisan 2020 09:51

    enflasyon oranı,işsizlik rakamı,kaybettiğimiz mehmetçik sayısı ,yalancı artık doğru söylesede beni inandıramaz.kaldıki rakam açıklandığı gibiyse oda korkmazdı.

  • ve06 Nisan 2020 09:51

    o avrupa da yaşamını yitirenler, zaten teknolojının nımetleri ile o yaşlarına kadar yaşayanlar. türkiye ve gelişmemiş ülkelerde o yaşa kadar yaşayamayan insanlar olurlardı.... avrupada kayıpların çok olması ondan... Başka ülkelerde, o yaşlara kadar  yaşayamayan kişilerin, virüs karşısında yaşamını yitirmesinden oluyor. Kayıp sayısının fazlalığı da ondan. Genç nufus ise, avrupada diğer gelişmemiş ulkelerden daha az kayıp veriyor. Dirençli ve vürüslere karşı diğer devletlerden daha dinç vucutları.  Buradaki kıyaslamanız komple yanlış. Daha bilimsel yaklaşmanız lazım. Boş sonuca çıkarsınız.

  • Wertu05 Nisan 2020 19:51

    Virus oraya bizden bir ay önce girdi. Bir ay sonraki halimiz ne olacak . Doğru kıyaslama 1 ay sonra yapılır. Kimsenin kötüleme yaptığı yok. Kimse milletinin kötülüğünü istemez. Bu savaşı hep beraber kazanacağız...

  • Öztürk05 Nisan 2020 18:17

    Siğarayı kullanan gençlerin vermiş olduğu bir etki bu içmeseler şu zıkkımı böyle olmazdı

  • ye tatlıyı çıkar hakkıyı05 Nisan 2020 18:56

    Kardeş sen boş olanından bahsediyon dolu olanı türkiyede kullanma yaşı 7 ye düştü onlar içemeye dvm etsinmi varmı bi tavsiyen???

  • Zeki05 Nisan 2020 17:47

    Türkiye sigara tüketiminde dünyada ilk üçün içersinde bir ülke. Bir türlü bırakamadığımız,zevkle paket paket içtiğimiz o sigaraların bedelini şimdi çok ağır ödeyeceğiz. Ayrıca o dağıtılan kömürleri çuval çuval yakarken,Türkiye’yi dünyanın havası en pis ülkesi haline getirirken hiç düşünmedik. Bir virüs çıktı ve tüm bu yanlışların ceremesini cehaletimiz yüzünden bize ödetiyor.

  • Geni dusunce05 Nisan 2020 17:12

    Turkiyede beslenme dunyaya kiyasla dahapahali et sut sanki yurt disindan geliyor bizim ulkemiz vurguncu yeri sanayii desen ayni mantik

  • .. 05 Nisan 2020 19:59

    Sadece et sütle beslenen sağlıklı diye düşünmek nasıl bir mantık. Vejetaryenler bu durumda sağlıksız mı? Ayrıca yurt dışında işlenmiş gıda daha çoktur. Bizde ise taze ve çok çeşitli gıda mevcut. Birçok ülkeye göre çok daha şanslıyız.

  • Ayşe05 Nisan 2020 17:10

    Eskiden fakir ama mutlu muşuz. Kooperatifler vardı ev sahibi olunuyordu. Artık kredilerle bizi yıllaryılı borçlu bırakıp kendilerine esir ediyorlar. Nerde eski günler arkadaşlıklar komşuluklar sokaklarda top oynamalar saklambaç uzuneşşek zımba dokuz kremit nerde nerde

  • Selim05 Nisan 2020 16:29

    Dünyada emekliler turizmin en önemli bel kemiğiyken bizim emekliler mahalle pazarının dışına çıkamıyor. Halkını geliştiremeyen hükümet neye yarar.

  • Selime05 Nisan 2020 20:14

    Halkını geliştirmiş bir hükümetin başta bulunduğu bir ülkeye gidip yaşasana. Ama turist olarak bile ülkemize gelme. Biz yaşlısıyla genciyle mutluyuz

  • Nasıl05 Nisan 2020 18:09

    Yuh senin gibi kırkımı gelmiş merinosa

  • Yuh05 Nisan 2020 17:22

    Zaten senin atan zamanda yaşlılar Avrupa’dan Amerika’dan gelemiyor hepsi yılın yarısını tatilde geçiyor. Beyinsiz

  • Şenol05 Nisan 2020 15:50

    Ülkemizde insanlar allaha emanet yaşıyor. Hastane yapmakla medeniyete ulaşamazsın. Önemli olan insanı hasta etmemek. Herkes fıtık, tansiyon, mide hastası. Yaşam koşulları toplumu sağlıksız sürece itiyor.

  • Cahillere05 Nisan 2020 20:26

    Muhalefet edeceksiniz diye saçmalamakta sınır tanımıyorsunuz. Öyle bir anlatmışsın ki sanki dünyada hastalık sadece ülkemizde var. Napsın herkesin her öğünde ne yiyeceğini, fiziksel hareketlerinin neler olacağına devlet mi karar versin. Çok bilmişsiniz ya siz kendinizi hasta etmeyin hastanelere de gitmeyin.

  • Damızlık pump05 Nisan 2020 16:31

    Comar volkan adam hastane yapmayalım demiyor. Önce koruyucu sağlık, gıda önlemleri alınmalı diyor. Yaşam koşullarını iyilestirelim diyor

  • Esra05 Nisan 2020 16:22

    Gerçekten öyle. Geçim sıkıntısı, çocuklarımızın gelecek kaygıları yüzünden stresle hastalıklar artıyor.

  • volkan05 Nisan 2020 16:15

    malmısın sen şuan ençok ihtiyaç duyulan şey hastane . sen çıkmış hastaneye ne gerek var diyosun. nasıl bir zihniyetin var anlamıyorum. bukadar çekememezlik haset olmaz ya. bu kafayla nereye kadar

  • Anne Vanga 05 Nisan 2020 15:37

    Türkiye'de geçim şartları, stres, kronik hastalıklar, işsizlik, evlilik v.b bir dünya sorun var üniversiteden mezun olana kadar toz pembe ama üniversite mezunu olduktan saydığım sorunları yaşayan kitle çok fazla bir de yaşam kalitesi çok düştü daha çok fast food yeme alışkanlığı arttı bunların hepsini düşünürsek hastalıklı toplumuz o yüzden bu virüs sadece yaşlıları değil en az 25 ve üzeri insanlarımızı tehdit ediyor. Yakında sokağa çıkma yasağı tamamen genişletilir komple uygulanır.

  • Ufuk05 Nisan 2020 23:10

    Örnek ülken neresi. İtalyamı ispanya abd mi. Oradakiler ne düşünüyor acaba.

  • oğuz05 Nisan 2020 16:54

    Bunlar sadece Türkiyedemi var? valla helal olsun diğer ülkelerde ölen insanlar neden ölüyor acaba ...valla artık şaşırıyorum şu yorumlara kafayı harbi yemiş bu insanlar ya...

  • Ali05 Nisan 2020 15:34

    Şu müsübet bir biteydi iyi olacaktı salgın felan hiç sevmediğim şeyler yalnız borsa fena durmuyor..

  • mantık05 Nisan 2020 15:33

    Şeytan ın 3 köpeği hakkında suç duyurusu bulunan arkadaşı tebrik ederim!  önüne geleni trol, yandaş diyerek aşağılayan nasipsiz pvng.lerin  bu ölümlerde vebali olduğuna hiç şüphe yoktur.