E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'de 6 il için CIA'den somut uyarı yapıldı---

Türkiye'de 6 il için CIA'den somut uyarı yapıldı

Türkiye'de 6 il için CIA'den somut uyarı yapıldı
15 Temmuz 2016 - 14:33 borsagundem.com

Gazeteci İlhan Tanır, Türkiye için IŞİD'in bundan sonraki olası senaryolarını yazdı

Fransa'nın Nice kentindeki terör saldırısından önce, Türkiye'deki Fransız temsilcilikleri ikinci bir emre kadar kapatılmıştı. Gazeteci İlhan Tanır, bu önlemin ardındaki nedenleri ve Türkiye için IŞİD'in bundan sonraki olası senaryolarını yazdı. Buna göre işlek cadde ve AVM'ler yerine batılı hayat tarzının hakim olduğu yerler hedef alınacak.

Amerikalı kaynaklardan alınan bilgilere göre Fransızların Türkiye’deki misyonlarını kapatma nedeni Paris’te IŞİD hücresine yapılan bir baskın ve orada bulunan bilgi kırıntıları. Buna göre özellikle İstanbul’da bir saldırıdan endişelenen Fransızlar, bu baskından alınan bilgiler ışığında Türkiye'deki misyonlarını kapatma kararı aldılar. Buna göre Fransızlar, Amerikan istihbaratı değil tamamen kendi istihbarat bilgilerine dayanarak misyonlarını ikinci bir emre kadar kapatma kararı aldılar.

Nitekim bugün basına yansıyan bilgilere göre Amerikan Büyükelçiliği, Fransızların aksine 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü resepsiyonunu 13 Temmuz akşamı gerçekleştirdi. Gazetecilere konuşan Büyüelçi John Bass’in ‘’Güvenliğimizle ilgili değişiklikleri yapıyoruz. Fransızların kararı kendi kararlarıdır. İptal etme veya erteleme gibi bir tehdit görmedik’’ dediği yansıdı.

Diğer taraftan ABD dışı istihbarat konularına bakan CIA’in geçen hafta içinde Türkiye’nin ilgili makamlarına 6 il için ‘somut’ uyarı yaptığı öğrenildi. Bu iller arasında Kilis, Urfa ve Muğla gibi illerin de olduğu, bunun yanında büyük şehirlerin de bildirilen illerden olduğu öğrenildi. Amerikalı güvenlik kaynakları tehdit altında görülen illerin daha fazla olduğu, altı il hakkında somut istihbaratın Türk makamlarına ulaştırıldığı.

Bu illerle ilgili gelen istihbarattan sonra Türk emniyet makamlarının bu illerde alarmı en üst seviyeye çıkardığı, emniyet personeline verilebilecek tüm izinlerin kaldırıldığı ama kamuoyunun telaş etmesinden çekinilerek açık bir uyarı yapılmayacağı edinilen bilgiler arasında.

Türk ilgili makamların kamuoyunu telaşa sokmamak için uyarmamalarını anlaşılır bulan Amerikalı uzmanlar da var ama hakkında somut istihbarat bilgisi verilen 6 ili sadece özel timleri sokağa göndererek korunamayacağı ifade ediliyor. Buna göre asıl önemli olan Konya ve Antep illerinde varolduğu bilinen hücrelerin basılması gerekiyor. Endişe duyulan ve olacağından korkulan bir sonraki saldırının istihbaratları IŞİD’in hiyerarşik olarak bu saldırıyı planladığı üzerine kuruluyor. Bundan dolayı da bu hücrelere baskınların saldırılarla ilgili de bazı ipuçlarını kazandırabileceği düşünülüyor. Türk güvenlik kuvvetlerinin bu belirtilen baskınları halen yapmadığı görülüyor.

Türkiye alarmda: Üst düzey güvenlik önlemleri

IŞİD’in bundan sonraki saldırısının daha sansasyonel olmasından korkuluyor. Bu saldırının yabancıların bulunduğu veya yabancılarla, yabancıların hayat tarzlarına benzeyen Türklerin (Beyaz Türk, alkol, eğlence vb.) uğrak yerleri olan lokasyonlara yapılabileceği, bunların Türkiye’nin batı yarısında olabileceği düşünülüyor.

Bu kez IŞİD’in hedefinde seçici olabileceği, uzmanların tahminine göre işlek caddeler veya AVM yerine restoran ve otel gibi yerlerin hedef seçilebileceğinden, Bangladeş’e benzer şekilde rehin ‘şov’ ile daha büyük ilgi toplama girişimi yapmalarından endişeleniliyor.

Yine bu dönemde PKK’nın TAK’dan Türkiye’de bu dönemde eylem yapmaması için talepte bulunduğu aynı kaynaklar tarafından belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)