E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'de 1 yılda 1 milyar euroluk RES yatırımı---

Türkiye'de 1 yılda 1 milyar euroluk RES yatırımı

Türkiye'de 1 yılda 1 milyar euroluk RES yatırımı
18 Mayıs 2022 - 09:27 borsagundem.com

Türkiye'nin rüzgar enerji yatırımları geçen yıl sonunda 1 milyar euroya ulaştı.

WindEurope tarafından hazırlanan "Finansman ve Yatırım Trendleri 2021" raporundan derlenen bilgilere göre 2021'de Avrupa'da 41 milyar euroluk rüzgar enerji yatırımı gerçekleştirildi. Bu yatırımların tamamlanması halinde Avrupa'da 24,6 gigavat kurulu rüzgar enerji gücünün sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

Offshore yatırımları: 16,6 milyar euro

Rapora göre rüzgar enerjisi projeleri uzun dönemde yatırımcılar için çekici bir alan olmaya devam ediyor. Bu dönemde karasal rüzgar yatırımları 24,8 milyar euroya ulaşırken, bu miktar 2016'dan sonra yapılan en yüksek yatırım miktarı olarak kaydedildi. Deniz üstü (offshore) yatırımları ise geçen yıl 16,6 milyar euroya ulaştı.

Geçmiş dönemde yapılan yatırımların büyük kısmının karasal rüzgar enerjisi olduğu belirtilen rapora göre beş yıl içinde yeni rüzgar enerjisi kurulumlarının yüzde 76'sı karasal rüzgar enerjisi santrallerinden oluşacak.

Toplam yatırımın yarısı AB dışındaki ülkelerde gerçekleşti

Geçen yıl Avrupa'da gerçekleştirilen yatırımların 12,5 milyar eurosu AB üyesi olmayan ülkelerde yapıldı. Bu dönemde 1,2 milyar euroluk yatırım yapan Birleşik Krallık 'tan sonra en yüksek rüzgar enerjisi yatırımını gerçekleştiren Türkiye, geçen yıl 1 milyar euro düzeyinde rüzgar enerjisi yatırımını hayata geçirdi. Rusya ise 400 bin euroluk rüzgar yatırımı yaptı.

Mart ayında "REPowerEu" eylem planı kapsamında AB ülkeleri yüksek enerji fiyatları ile mücadele ve enerji güvenliğini sağlamak için 2030'a kadar rüzgar enerjisi kurulu kapasitesini 480 gigavata çıkarmayı hedefliyor.

Daha önce iklim değişikliği ile mücadelede yıllık 30 gigavat planı yapan AB'nin "REPowerEu" eylem planı kapsamında hedeflediği yıllık kapasite artışı ise 35 gigavat olarak güncellendi.

Rüzgar ve güneş enerjisine 5 milyar dolarlık yatırım

Avrupa'da rüzgar enerjisi yatırımları artıyor

Rüzgardan en çok üreten şehirler arasında zirve İzmir'in

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi 5 yılda 556 gigavat artacak

Küresel rüzgar enerjisi kurulu gücü giderek artıyor

Rüzgardan enerji üretimi rekor tazeledi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 09:53

    RES ler ile ilgili yabancı bişeler okumuştum. Etrafındaki sinek böcek küçük canlıları çarparak öldürüyor vede küçük bu familya böcekcilerin habitatını bitirecek kadar etkiliyor. Böylece etrafında tarım arazisi , meyvalık vb. böceklerce etkileşimi azalıyor. Yaşanan bu durum verim kaybına yol açıyor. Ülkemizde bu tarz bir araştırma var mı ? bir uzaman bu konuyu anlatıp nasıl çalışmalar yaptıgını söylerse okumak izlemek isteriz. Eskiden kuşların göç yolu derlerdi söylemde kaldı. ama böcek familyasının neslini tehdit ediyorlarsa , ekilecek araziler diplerine bu sistemler kuruluyorsa gelecekde ürün verim düşüklüğü, mahsül kalite düşüşü, kg ürün düşünü oluşabilir. Tarım alanlarında bu tarz sistemler belkide daha çok görürü yapıyordur..cidden araştırmak lazım. bölge çiftçilerin mahsül geritisisi arttı düştü ne dğeişti sorgulamaklazım. bazı arazilarda ölçüm yapmak laızm. bazı yeni kurulumlar oalcak ise öncesi sonrasi kayıt altına alıp 5 yıl analiz etmek lazım. Bence çok önemli,