E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye Yemen'in doğalgazına talip---

Türkiye Yemen'in doğalgazına talip

Türkiye Yemen'in doğalgazına talip
09 Mayıs 2014 - 06:44 borsagundem.com

Yemen, 430 milyar metreküp doğalgaz rezervi ile Türkiye’nin yeni tedarik adresi olabilir

Enerji Bakanı Taner Yıldız, iç tüketim için kullanılmak üzere Yemen’de gaz aramak istediklerini açıkladı. Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satışında somut gelişme beklenirken Yıldız, "Biz hemen satışa başlayabiliriz, tam kapasite kullanılırsa yılda 500 milyon dolar gelir elde edeceğiz" dedi.

YENİ TEDARİK ADRESİ OLABİLİR

Yıldız, “Yemen’deki doğalgaz kaynaklarıyla alakalı Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir arama faaliyetine girebileceğini kendilerine ilettim. Biz orada ruhsatlandırılması halinde TPAO olarak da bir arama faaliyetine gitmek için karar alacağız” diye konuştu.

HEDEF SAYIYI ARTIRMAK

Türkiye halen Rusya, İran, Cezayir, Nijerya ve Azerbaycan’dan doğalgaz alıyor ancak hedef bu sayısı artırmak. Enerji Bakanı, “Doğalgazda malum 5 ayrı ülkeden tedarikte bulunuyoruz. Belki bu ülkeleri önümüzdeki 2023 yılına kadar 8 veya 9 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Yemen’in de bu ülkelerden birisi olmasını tabi ki tercih ederiz” dedi. Yemen, 430 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip.

KUZEY IRAK ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİNDEN

Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satışı Enerji Bakanlığı'nın öncelikli gündem maddelerinden biri. Kerkük-Yumurtalık boru hattından gelen petrol Ceyhan’da depolanıyor. İki buçuk milyon varil kapasite, dolmak üzere ancak satış henüz başlamadı. Yıldız, “Biz hazırız Irak kendi petrolünü satmaya hazır olduğu anda biz yarın dahi hazırız bu işe. Türkiye yaptığı anlaşma gereği her bir varil için yaklaşık 1 dolarlık geçiş ücreti alıyor. Bu yaklaşık yılda tam kapasitede dolması halinde 500 milyon doların üzerindeki bir gelirdir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)