E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye yaptırımlarına Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'den destek---

Türkiye yaptırımlarına Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'den destek

Türkiye yaptırımlarına Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'den destek
14 Ekim 2019 - 20:09 borsagundem.com

Cumhuriyetçi Senatör Graham'in görüştüğü Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Türkiye'ye Beyaz Saray'ın önerdiğinden daha sert, en güçlü yaptırım paketini istediğini duyurdu.

Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi ile muhalefetteki Demokrat Parti, Türkiye'ye karşı Kongre'nin hem alt hem de üst kanatlarında partilerüstü ortak yaptırım kararı çıkarma konusunda uzlaştı. Cumhuriyetçi Senatör Graham'in görüştüğü Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Beyaz Saray'ın önerdiğinden daha sert, en güçlü yaptırım paketini istediğini duyurdu.

İlkin Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen Senatörü Lindsey Graham, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Demokrat çoğunluk lideri Nancy Pelosi ile konuştuğunu ve Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı nedeniyle iki partinin ortak yaptırım çıkarmasını Pelosi'nin desteklediğini duyurdu.

Graham Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"Demin Meclis Başkanı Pelosi ile Türkiye'nin Suriye'ye girmesiyle ilgili Kongre'nin eylemi konusunda konuştum. Meclis Başkanı, Türkiye'nin Suriye'ye tecavüzüne karşı iki partili yaptırımları destekliyor. Aynı zamanda Kürt müttefikler için destek göstermemiz gerektiğine inanıyor ve IŞİD'in dirilmesinden endişeleniyor."

"Başkan Trump'ın Kongre ile birlikte çalışma istekliliğini takdir ederek yaptırım taslağı hazırlayıp hızla geçirmek için iki parti arasında mekik dokuyarak Kongre'nin her iki kanadı düzeyinde çalışacağım. Meclis Başkanı, konuşmamızda, kaybedecek vakit olmadığına işaret etti."

Ardından Pelosi'den Graham'i teyit eden tweetler geldi:

"Bu sabah Senatör Lindsey Graham ile sohbet etmekten memnun kaldım. İlk iş olarak, Başkan'ın tehlikeli Suriye kararını tersine çevirmek için Kongre'nin iki kanadında iki partili ortak karar çıkarmak konusunda anlaştık."

"Ardından Temsilciler Meclisi'nde ilerleyen iki partili yaptırım paketine benzer en güçlü iki partili, iki kanatlı yaptırım paketini biraraya getirmeliyiz."

"Kendimizi Başkan'ın Türklere bombardıman yapması için yeşil ışık yaktığı ve IŞİD'i etkin şekilde zincirlerinden kurtardığı bir durumda bulduğumuzdan, Beyaz Saray'ın önerdiğinden daha güçlü bir yaptırım paketi çıkarmalıyız."

Daha önce Cumhuriyetçi Senatör Graham ile Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen, her iki partinin destek verdiği bir yaptırım paketi hazırladıklarını ilan etmişti. 

Başkan Donald Trump'ın AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'le telefon görüşmesinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna harekatına yeşil ışık yakmasına ve ardından Barış Pınarı'nın başlamasına ABD'den en sert tepkiyi Trump yanlısı bir senatör olmasına rağmen Graham gösterdi. 

TRUMP'IN VETO YETKİSİ

Yaptırım tasarısının Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçip yasalaşması halinde ABD Başkanı'nın veto yetkisi bulunuyor. 

KONGRE'NİN VETOYU AŞMA İMKANI

Ama Trump veto etse bile, belli koşullar altında Kongre'nin yeterli çoğunluğa ulaşıp vetoyu aşması ve bu yaptırımları yürürlüğe koyması mümkün.

Bunun için Kongre'nin her iki kanadında Trump'ın olası vetosunu geçersiz kılacak çoğunluğa ulaşılması gerek.

ABD Anayasası'na göre, Başkan tarafından veto edilen tasarının hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da üçte iki çoğunlukla bir daha kabulü halinde, veto geçersiz oluyor.

Gerek Temsilciler Meclisi gerekse de Senato'da Türkiye'ye çok ciddi tepki olduğundan vetoyu geçersiz kılacak üçte ikilik çoğunluğa ulaşılabileceği konuşuluyor.

Trump'ın veto etmesi halinde, ikinci oylamada, Temsilciler Meclisi'nde en az 290, Senato'da da en az 67 oyla kabul gerekiyor.

Bu durumda, Kongre, Trump döneminde ilk kez vetoyu geçersiz kılmış olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mokoko15 Ekim 2019 09:10

    Vesair yürü be🤗

  • vesair15 Ekim 2019 06:28

    Daha sert istiyorsan bizde var!  Kesin memnun kalırsın!

  • Tuğbey15 Ekim 2019 01:55

    Sayın ERDOĞAN da trampın yaptırımlarına karşılık iNCİRLİK üssünü ve ne kadar amerikan tesişsleri varsa hepsini kapatıp,tüm amerikalı askeri personeli aileleri ile birlikte sınır dışı etsin.NATO üyeliğini de askıya alarak natoda görev yapan tüm askeri birlikleride geri çeksin.ve trampın yaptığı gibi mütekabiliyet esasına dayanarak karşılık vereceği yaptırıları sosyal  medyadan hemen bu gece yayımlasın.bakın nasıl geri adım atacak göreceksiniz.

  • Asker Ares 15 Ekim 2019 00:54

    ABD sonun başlangıcına doğru adım adım gidiyor . Türklerle düşman olunmayacagini sabrımızın sonunda görecekler. Ve yok oluşunun ateşini Türkler yakacak . Izleyin ve görün.

  • JBT 15 Ekim 2019 00:19

    Teyze evine git ve dondurulmuş gıda tüket..lakin bunları yiye yiye beynin de buz tutmuş...

  • Börü15 Ekim 2019 00:12

    Şaklaban..kelimelerimi israf etmek istemiyorum

  • X-MEN14 Ekim 2019 22:17

    allahım abd yi ve yandaşlarını yoket.

  • ıtri14 Ekim 2019 23:07

    reis dininde beddua yok diyordu17 Aralıkta

  • demokrat14 Ekim 2019 22:12

    yaptırım falan gelmeyecek. politik olarak amerikanin böyle bir ihtiyacı yok. sadece iç siyasete oynuyorlar. ama bu bile bizim ekonomiye büyük zarar veriyor o ayrı

  • belirsizlik14 Ekim 2019 22:02

    Amerikadaki Türkiye düşmanlığını yahudiler organize ediyor. Terör ile mücadele eden Türkiye ve teröre destek veren ülkeler gün gibi açık. Akp nin atadığı büyükelçiler daha fazla çalışıp yurtdışında her türlü propaganda ve sosyal faailiyetleri kullanıp terörle mücadele edenler ve destek verenleri anlatmalılar.

  • Okuyucu14 Ekim 2019 21:51

    Kağıt üzerinde müttefik görünüyorlar. PKK ve yandaşları ile mücadele ediyoruz. Elhamdulillah hepsi vız gelir tırıs gider. Her kes döviz bozdursun. Yastık altından çakarsın.

  • Sakin borsacı14 Ekim 2019 21:43

    Bütün bu tepkiler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. 

  • Bekliyom14 Ekim 2019 21:33

    Senin herturlu yaptirimina acigim

  • DÖŞEMECİ14 Ekim 2019 21:29

    kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz 

  • DÖŞEMECİ15 Ekim 2019 00:22

    lale : okursun umarım...TÜRK unutmaz,o eskidendi

  • lale14 Ekim 2019 23:08

    unutur

  • Yıldırım14 Ekim 2019 21:18

    Bunlar Çin'ede ambargo uygulayacaktı. Baktıki kendi ihrcatı daha çok zararı kendi görecek vazgeçti. Aynı durum bizde de geçerli biz 1 lira ıhraç ediyorsak 2 liralık ithalat yapıyoruz. Salak mı bu Amerika. Geçen senede lafta ambargo uygulamıştı sadece demir ve çelik sektörü etkilendi gerisi hikaye

  • Ahmet sömez14 Ekim 2019 21:13

    Allah belasını versin sizlerin

  • Muhtar14 Ekim 2019 21:06

    Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Haritalar çizilmeye başlanmış devlet kuracaklar Suriye’de!! Reis vazgeçme.

  • pazarci14 Ekim 2019 21:01

    bencede iyi olur...siz ne kadar fazla yaptirim uygularsaniz TC o kadar kendi bagimsizligini kavusur.....

  • Motie Sokie14 Ekim 2019 21:00

    Ben de Nancy hanımefendiye destek çıkmak isterim Trump meşgul. .işi çok Muhalefete yetişemiyor..

  • BİR DOST14 Ekim 2019 20:51

    Problem ABD'nin yaptırımı değil, uzun süre yaptırım tehdidini adaletin kılıcı gibi Türkiye'nin başında sallaması. ABD'nin yaptırımı uygulaması halinde Türkiye'de aynı şekilde karşılık verecektir. Türkiye'nin hiç bir ilişkisi karşılıksız iyilik veya karşı tarafın lütfu şeklinde değildir. İki ülkenin de zararına olacaktır.

  • fafa14 Ekim 2019 20:50

    Bu ülkeler mi bizi Nato'da düşmandan koruyacak,asıl bizi bunlardan kim koruyacak?

  • İhtitar14 Ekim 2019 21:48

    Güzel paylaşım. Bunlar düşmanın yapamadığını yapıyor. Etme bulma dünyası. Ne ekersen onu biçersin. Rüzgar eken , fırtına biçer.

  • Mustafa14 Ekim 2019 20:47

    Bencede doğrusu bu TÜRKİYE ye yaptırın kendinizi eğer yapmazsak ozaman ne derseniz deyin

  • Kamil14 Ekim 2019 20:34

    Müttefik lafı bu tavırlar karşısında anlamını yitiriyor. Başka birşey demek lazım bu hareketlere

  • Bika14 Ekim 2019 20:18

    Trump'ın veto yetkisinin bir sınırı var, derin ABD başkanları işlevsiz kılabilir.