E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye ve ABD'nin anlaşmasına doların ilk tepkisi---

Türkiye ve ABD'nin anlaşmasına doların ilk tepkisi

Türkiye ve ABD'nin anlaşmasına doların ilk tepkisi
17 Ekim 2019 - 08:23 borsagundem.com

ABD ve Türkiye'nin Suriye konusunda anlaşma sağlamasının ardından, dolarda düşüş hızlanarak 5.81 seviyelerine kadar geriledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmenin ardından, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Suriye'de ateşkes için anlaşma sağlandığını açıkladı. Karşılıklı açıklamalarla doğrulanan bu haber, TL'ye de olumlu yansıdı.

Dolar saat 21:58 itibariyle 5.8321 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8505 lira, en yüksek 5,8148 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5312 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1115 seviyesinde. Gram altın 281.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.66 seviyesinde.

Güniçi gelişmeler

Pence, Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü sınır ötesi harekatı durdurmaya ikna etmek için Ankara'da Erdoğan ile görüşmeye başlarken, Türk yetkililer harekatın devam edeceğini bildirdi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu ve Ankara'nın terör örgütü olarak nitelediği YPG'ye yönelik başlattığı harekat birinci haftasını bitirdi.

Trump dün Pence ile Erdoğan'ın "başarılı bir görüşme" yürüteceğini düşündüğünü, aksi halde "Türkiye'nin ekonomisini harap edecek" yaptırım başlatma tehdidinde bulundu. Kalın, Türkiye'nin ABD'nin yaptırımlarına karşılık vermeye hazırlandığını ifade etti.

Trump'ı eleştirenler Türk çeliğinden alınan gümrük vergisinin yükseltilmesi, savunma ve enerji bakanlığına yaptırım başlatılması ve ticaret müzakerelerinin durdurulmasından oluşan yaptırımların çok hafif kaldığını belirtiyorlar.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar Fx Stratejisti Piotr Matys, görüşmeye odaklanan piyasada TL ve yerel varlıkların yetkililerden gelen açıklamalara çok duyarlı olduğunu belirterek, "TCMB adına kamu bankaların yaptığı belirtilen müdahaleler ve yetkililerin lokal bankalara offshore piyasaya TL sağlamamaları yönündeki tavsiyesi ile TL istikrar kazandı. Ancak daha fazlasını kaldırabilmek için yeterince güçlü olmayan ekonomiye yönelik daha fazla yaptırım riski nedeniyle TL hala tehlikeyi atlatmış değil" dedi.

Hafta başında ABD'nin açıkladığı ekonomik yaptırımlar beklendiği kadar sert bulunmamış ve piyasada bir miktar rahatlamaya neden olmuştu. Ancak ABD'de Halkbank'a ilişkin iddianame hazırlanması piyasaları dalgalandırdı.

ABD'de savcılık makamı Halkbank aleyhine ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı ve banka aleyhine hazırlanan iddianameyi açıkladı. İddianame, geçen yıl Halkbank yetkilisi Hakan Atilla'nın hüküm giydiği suçlamaların benzerini içeriyor.

Öte yandan Türk yetkililerin bazı yurtiçi bankalara Londra offshore para piyasasına likidite vermemeleri konusunda tavsiyede bulunmasının ardından Türk bankalarının sağladığı TL likiditesi neredeyse sıfıra indi. Dün swap piyasasında bir hafta vadeli TL faizini yükselten bu adım, bankacılara göre TL'yi destekleyen önemli bir etken konumunda.

Bu adım swap piyasasında Mart ayında olanları çağrıştırdı. Mart ayında TL'deki sert değer kaybını önlemek için atılan adımlar kapsamında swap piyasasında TL borçlanma maliyeti %1,000'in üzerine yükselmiş ve offshore piyasalarda sıkışıklığa neden olmuştu.

Öte yandan Matys, Brexit konusunda olumlu beklentiler nedeniyle euro/TL'de yukarı hareket potansiyelinin dolar/TL'den daha yüksek olduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin (AB) İngiltere'nin AB'den ayrılmasının çerçevesini düzenleyecek "harika" bir anlaşma üzerinde uzlaştığını söyledi

Piyasalarda ayrıca ABD'de gerçekleşecek Dünya Bankası ve IMF toplantıları da yakından takip edilirken Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu'nun başkanlık edeceği Türk heyetine TCMB'den de Başkan Yardımcısı Uğur Küçük katılıyor.

Toplantıya TCMB Başkanı Murat Uysal ve Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın da gitmesi öngörülüyordu. Ancak Reuters'a bilgi veren bir yetkili, "Yoğun gündemde herkesin orda olmasını pek doğru bulunmadı" dedi.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi TL'deki değer kaybı ile birlikte yerini geçen hafta yükselişe bıraktı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde Perşembe günü son işlem %14.63 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta %15.89, valörde son işlemde %15.75 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama %15.51, valörde saat 1646'da son işlemde %15.44 seviyesindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getirisi %14.99, valörde son işlemin %15.23 olduğu iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta %16.26 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %15.94 seviyesindeydi..

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)