E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye Varlık Fonu'ndan banka hisseleri açıklaması---

Türkiye Varlık Fonu'ndan banka hisseleri açıklaması

Türkiye Varlık Fonu'ndan banka hisseleri açıklaması
16 Eylül 2022 - 18:28 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da bankacılık hisselerinde son iki ayda yaşanan sert hareketin ardındaki aktör olduğu iddiaları ortaya atılan Türkiye Varlık Fonu'ndan açıklama geldi.

Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinde 14 Temmuz-12 Eylül tarihleri arasındaki olağan dışı yükseliş ve sonrasında dört günde gelen sert satışlar gündemdeki yerini koruyor.

Bankacılık hisselerinde koordine bir hareket olduğu ve Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yükseliş hareketinin arkasındaki aktör olabileceği yönünde yorum ve iddialar ortaya atılmıştı.

Sözcü'nün Reuters'a dayandırdığı haberine göre TVF'den konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. TVF açıklamasında, gönüllü olarak benimsedikleri Santiago Prensipleri ile uyumlu çalıştıklarını ve bu prensipler uyarınca kamuoyunu bilgilendirme, şeffaflık ve iyi yönetişim ilkelerini dikkate aldıklarını belirterek, “Bu kapsamda yaptığımız işlemleri kamuoyu ile paylaşmaktayız. Borsa İstanbul’da da banka hisseleriyle ilgili herhangi bir işlem yapılmamıştır” denildi.

YÜKSELİŞ SEKTEYE UĞRADI

Son 24 yılın zirvesindeki yüksek enflasyonist ortamda yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sunan ve yılbaşından bu yana banka hisseleri öncülüğünde yüzde 100’e yakın yükselen Borsa İstanbul’un “histerik yükselişi” son günlerdeki sert satış dalgasıyla sekteye uğradı.

Geçen sene faiz indirimleri ile başlayan ve TL’nin keskin değer kaybı sonrası 24 yılın zirvesine ulaşan enflasyon ortamında yatırımcılar için borsa, tasarrufları korumak adına alternatifsiz bir alan haline geldi.

Yeni ekonomi modeli sonrası TL’deki çöküş ve yabancı yatırımcının çıkışına paralel endeksteki satışlarla oldukça ucuz hale gelen şirket hisseleri aynı zamanda bir alım fırsatı doğururken, yüzde 400’leri aşan kârlarla cazip hale gelen banka hisseleri Temmuz ortasından bu yana aralıksız yükseldi.

Yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’da 2020 başında yüzde 63 olan payı bu tarihten sonra neredeyse aralıksız düşüş kaydederek temmuz ayında yüzde 33’ün altına indi. Yabancı yatırımcının payı ağustos ortasında düşüşünü durdurarak sınırlı artıya geçti ve 25 Ağustos itibarıyla yüzde 35’i aştı.

İKİ AYDA YÜKSELİŞ YÜZDE 150’Yİ AŞMIŞTI

Borsa İstanbul, 14 Temmuz’dan 12 Eylül’deki kapanış zirvesine kadar yüzde 53,7, dolar cinsi ise yüzde 46,85 yükselirken, bankacılık endeksi ise aynı dönemde TL cinsi yüzde 151,2, dolar cinsi yüzde 140 yükseldi.

Ancak yükselişin sadece görünen nedenlerden kaynaklanmadığını ve “histerik bir yükseliş” olduğunu belirten analistler, bankacılık endeksindeki yükselişte vadeli piyasada alınan yüksek kaldıraçlı pozisyonların da etkili olduğunu belirtiyor.

Nedgroup Investments gelişmekte olan piyasalar fon yöneticisi Oliver Adcock, yatırımcıların yüksek enflasyon riskinden korunmak için, daha fazla kaldıraca izin verilen vadeli piyasalarda işlem yaptığını söyledi ve “(Bu hareket) muhtemelen bir düzeltmenin habercisi” dedi.

VİOP’TA YÜKSEK KALDIRAÇLI İŞLEMLER

Hisseler 12 Eylül’de zirveyi gördükten sonra keskin şekilde gerilerken, analistler teminat tamamlama yükümlülüğünden dolayı bu satışların artarak devam ettiğini belirttiler.

Vadeli piyasada alınan yüksek kaldıraçlı pozisyonlar nedeniyle bir süredir yukarı gelen banka hisseleri, herhangi bir düşüşte ise teminat tamamlama yükümlülüğünden dolayı sert satış yiyor.

Banka hisseleri 12 Eylül’den bu yana yüzde 24’ün üzerinde düşüş kaydederken, endeks bugün de yüzde 5’in üzerinde düşüş kaydetti.

OYNAKLIK DEVAM EDECEK Mİ?

“Piyasaların en önemli kurallarından biri, sert yükselişlerin sert geri dönüşleri olmasıdır” diyen Marbaş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, ABD enflasyon rakamlarının tetiklediği satış dalgasının bir süredir yurt dışından pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da da bankalar öncülüğünde devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki birkaç gün bu pozisyonların tasfiyesi aşamasında piyasada volatilitenin devam etmesini bekliyoruz… Geri çekilmeleri alış fırsatı olarak değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Bankacılık endeksinde ve borsada yükselişi destekleyen gelişmeler olduğunu, ancak aşırı sert iniş ve çıkışları destekleyen bir gelişme olmadığını kaydeden Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş da, dünyanın her yerinde enflasyonist ortamda hisse senedi piyasına girişlerin olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Enflasyonist ortam hisse senedi piyasasını destekliyor… Önümüzde seçim var, kurda büyük hareketler yok, dış politikada dengeli ilerlemeler var. Yani böyle bakıldığında uzun süredir borsada devam eden yükseliş temelsiz diyemem. Ancak aşırı sert iniş ve çıkışları mantıklı değil” dedi.

Haftanın son işlem gününde 4 hisseye tedbir

 

Borsa günü yükselişle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yakup Kaya17 Eylül 2022 20:46

    Hadi Işık Saçan ÇıkışaSahip Çıkmıştın Düşüşün de Hesabını Ver Vatandaşa Ya Başkasının Malıyla Dost Kazanılmadığını Bu Ülke Öğrenecek.

  • Yasin17 Eylül 2022 15:28

    Çok büyük manipülasyon yaptılar mağdurlar hesabını sorarlar bunun

  • Vatandaş17 Eylül 2022 12:16

    Paran çoksa ceza gelmez bir daha gördük bu hareketler orta ölçekli veya küçük bir şirkette olsaydı 50 kere ceza gelirdi yok brüt takas kredi yasağı falan filan bunlara gelen uygulama ise çok düşüyor yukarı adım kuralı vaybe çifte standartın daniskası boşuna dememişler zenginin parası züğürrtün çenesini yorarmış.

  • Hesapsız17 Eylül 2022 09:43

    Banka gibi derinliği fazla hisselerde küçüklerin hükmü yok, büyükler at oynatıyor. Timsahın ağzına düşenleri kurtarmak zor.

  • suçlu17 Eylül 2022 06:31

    kime sorsan suçlu ben değilim diyor :)

  • Ali16 Eylül 2022 23:52

    Madurlar seçimde hesap sorar bekleyin...görün

  • Hakkı17 Eylül 2022 19:33

    Madur efendi madur efendi , burası borsa. Kar zarar kardeştir

  • Nrc17 Eylül 2022 11:54

    Hükümet mi dedi la git tavandan hisse al diye. Borsa yatırım yeridir kumarhane değil. Oldu iki banka hissesi alip milyoner mi olmak istediniz. Üstelik haram banka. Gidin memleketin üreten şirketlerine yatırım yapın ekranı kapatın

  • YATIRMACI16 Eylül 2022 23:51

    vakıfbank 3 . tabanda stabil olur

  • belirsizlik16 Eylül 2022 23:49

    çok geç kalınmış bir açıklama..soru şu  peki bu işlemleri kim yaptı . spk nerede.. ayrıca bankanın ve varlık fonunun hisselerin paçavraya çevrildiği şu ortamda piyasaya girip dengeyi sağlaması gerekmez mi ..hissenin arkasında durması gerekmez mi.. çok kötü güven kaybı oldu özellikle bay nebatinin borsa işaretinden sonra..

  • Maho16 Eylül 2022 22:13

    Bütün hisselerde üst üste ceza ama bankalara yok

  • Usta16 Eylül 2022 21:30

    Bankalar bugünde çökerek alış fırsatı verdiler. Bugün banka hissesi alanlar haftaya turnayı gözünden vuracak, YTD!

  • Mehmet16 Eylül 2022 21:22

    Ulan milletin ocağına incir diktiniz

  • Hakan17 Eylül 2022 16:54

    Yandaş muro sen de kaybedecen bu filmin sonunda.

  • Murat17 Eylül 2022 03:59

    Alma kardeşim zorla mı.... ağlamaya sızlamaya alışmışsınız....beş tavan yapmış kağıda girer , kendinde kusur bulmaz...adam zorunda mı senin on lira verip aldığın kağıdı on beş verip senden almaya

  • Mehmet Dilşat Arslanoğlu 16 Eylül 2022 20:43

    Olan küçük yatirimciya oluyor hiç ahlaklı değil o paralar nereden geldi nereye gitti. Küçük yatirimcilarin parasını sünger gibi kimler çekti,böyle bir yükseliş böyle bir düşüş olmaması lazımdı, yazık ki ne yazık .

  • kadir16 Eylül 2022 19:30

    pazartesi tavanlar başlasın

  • Bik16 Eylül 2022 19:21

    Kamu bankaları 2 tavan çekince bu açıklama yapılmalıydı. geç kalındı.

  • Ekonomist vural16 Eylül 2022 18:59

    Binlerce mağdur yaratıldı spk brute zamanında almalıydı tskb ve sekerbankds olduğu gibi.sonucra işle. Yapmasanız oynak piyasaya müdahale etmemekde soru işareti.vakbn 3 liradan 15 e gitti keza halkbnnk ayni.zaten küçük yatırımcı alamadı aldiysada yukarılara ocağına incir ağacı diktiler.ne oldu bu robotlar otomatik brute ve cezaya alıyordu hisseleri.uydumu robotlar yada unutulduğu.yazik binlerce mağdur yaratıldı.