E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye, tarihindeki en büyük doğalgaz keşfinin ayrıntıları---

Türkiye, tarihindeki en büyük doğalgaz keşfinin ayrıntıları

Türkiye, tarihindeki en büyük doğalgaz keşfinin ayrıntıları
21 Ağustos 2020 - 16:16 borsagundem.com

Türkiye, ilk milli sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz keşfetti. Zonguldak açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda yer alan rezervin keşfi, Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği toplam 16,6 milyar metreküp doğal gazın neredeyse 20 katı seviyesinde.

Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Bu rakam, Türkiye'nin yıllık tutarı yaklaşık 12 milyar dolar seviyesine gerileyen doğal gaz ithalatını ciddi miktarda önleyebilecek seviyede bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı Fatih sondaj gemisinin Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son dönemde denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi oldu. 

Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde, yaklaşık 170 kilometre açıkta gerçekleştirdiği ve ülkenin doğal gaz ithalatının önemli bir kısmını karşılayabilecek bu keşif, bundan sonra denizlerde yürütülecek arama ve üretim faaliyetleri açısından yeni bir dönemin kapısını aralıyor. 

Türkiye'nin bu keşfinin uluslararası şirketlerin Karadeniz'e olan ilgisini artırması beklenirken, bölgedeki dengeleri değiştirebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Erdoğan: Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfi Karadeniz'de

Bugüne kadar Türkiye'de 16,6 milyar metreküp gaz üretildi

Türkiye'nin kara ve deniz sahalarından doğal gaz üretimi 2019 sonu itibarıyla 473,8 milyon metreküp seviyesine yükselirken, bugüne kadar ülke içinde üretilen toplam gaz miktarı ise 16 milyar 615 milyon metreküp oldu. Bu üretimin bir kısmı TPAO, bir kısmı ise yerli ve yabancı şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. 

Türkiye'nin yıllık mevcut üretimi ise 45 milyar metreküp seviyesindeki toplam gaz ihtiyacının ancak yüzde 1'ini karşılıyor. Doğal gaz ihtiyacının yüzde 99'u Rusya, Azerbaycan, İran'dan boru hatlarıyla, ABD, Norveç, Katar, Cezayir ve çeşitli ülkelerden de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatıyla gerçekleştiriliyor. 

Türkiye'nin doğal gaz ithalat faturası petrol fiyatlarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Petrol fiyatlarının 120 dolar seviyesinde olduğu 2014'te doğal gaz ithalatına ödenen miktar 20 milyar doların üzerine çıkarken, petrol fiyatlarının 30-60 dolar bandında seyrettiği 2015 ve sonrasında Türkiye'nin doğal gaz ithalat faturası 10-15 milyar Dolar arasında değişiklik gösterdi.

Türkiye'nin kanıtlanmış ve ekonomik olarak üretilebilir kalan doğal gaz rezervinin ise kara sahaları ağırlıklı olmak üzere 3,3 milyar metreküp seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

Bu kapsamda, Karadeniz'de yapılan 320 milyar metreküplük gaz rezervinin keşfi Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği toplam doğal gaz miktarının da neredeyse 20 katı seviyesinde bulunuyor. 

Sakarya Gaz Sahası'ndan yılda 10 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirilmesi durumunda, Türkiye'nin 32 yıllık doğal gaz ihtiyacının 5'te biri sadece bu noktadan sağlanabilir. Diğer yandan, bu keşif bölgede yeni rezervlerin habercisi olurken, bu miktarın yeni sondajlarla artması bekleniyor. 

Albayrak: Büyük bir zafere imza attık

Türkiye'nin deniz sondaj stratejisi

Türkiye'nin deniz sondajları Akdeniz ve Karadeniz olmak üzere 1970'te başladı. Karadeniz-1 kuyusundaki ilk sondajın ardından iki ve üç boyutlu sismik aramalara da hız verildi. Bu kapsamda TPAO'nun Karadeniz'de yürüttüğü hidrokarbon arama faaliyetleri 2004 yılından itibaren yoğunlaştı.

Karadeniz'de 2004-2019 yılları arasında ruhsatlandırılan bloklarda eleştirilere rağmen istikrarlı bir sismik arama stratejisi yürütülerek 142 bin kilometre iki boyutlu ve 37 bin 610 kilometre üç boyutlu sismik veri toplandı. Toplanan verilerin yorumlanmasının ardından, toplamda 6 derin deniz ve 10 sığ deniz arama kuyusu kazıldı. TPAO'nun Akçakoca-3 ve Akçakoca-4 kuyularındaki gaz keşfinin ardından Akçakoca üretim sahasında da 24 kuyu kazıldı ve bu sahadaki üretim faaliyetleri devam ediyor. 

Ayrıca, TPAO Karadeniz'de BP, Petrobras, Exxon Mobil ve Shell ile ortaklık yaparak çeşitli sismik arama faaliyetleri gerçekleştirdi. 

Yıllık doğalgaz faturamız 13 milyar dolar

Milli sismik arama gemileri denizleri taradı 

TPAO'nun envanterindeki Barbaros Hayrettin Paşa ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) envanterinde olan MTA Oruç Reis sismik arama gemileriyle Türkiye, kendi imkanlarıyla denizlerde sismik arama çalışmalarına 2013'te başladı. 

Söz konusu gemiler Karadeniz, Akdeniz ve Marmara denizini tarayarak Türkiye'nin hidrokarbon kaynaklarının fotoğrafını çekerken, gemilerin denizlerden topladığı veriler değerlendirilerek Yavuz ve Fatih gemileriyle sondaj çalışmaları da yoğunlaştı. 

Bu kapsamda 2017'de TPAO envanterine katılan ve Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü 29 Mayıs'ta Karadeniz'deki ilk milli sondajı gerçekleştirmek üzere Haydarpaşa Limanı'ndan uğurlandı. Fatih sondaj gemisinin 103 metre uzunluğundaki kuleleri İstanbul Boğazı'ndan geçebilmesi için söküldü. Gemi, kuleleri yeniden monte edilmek üzere 6 Haziran'da Trabzon Limanı'na demir attı.

Buradaki hazırlık sürecinin ardından tekrar yola çıkan Fatih, 20 Temmuz'da Zonguldak açıklarındaki ilk olarak Tuna-1 olarak isimlendirilen lokasyonda 3 bin 500 - 4 bin metre derinlik hedefiyle Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajına başladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahanın Sakarya gaz sahası olarak adlandırıldığını açıkladı. 

Doğalgaz, Türkiye’nin eksenini nasıl değiştirir?

Yatırım miktarını birçok etken belirleyecek 

Güney Kore'de 2011'de inşa edilmesinin ardından Türkiye'de millileştirme çalışmaları tamamlanan ve 6. nesil teknolojiye sahip Fatih, 12 bin 200 metre derinlikte ve çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabiliyor. 

Yüksek teknolojiye sahip dünyadaki ilk 5 gemi arasında yer alan Fatih, açık derin deniz (offshore deep gas) sondajı gerçekleştiriyor. 

TPAO'nun bir kamu şirketi olmasına bağlı olarak sahanın geliştirilmesi ve üretime geçmesine yönelik nihai yatırım kararının daha kısa sürebileceği ve ticari kaygılarla hareket eden uluslararası şirketlere kıyasla daha hızlı sonlandırılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazının 2023'te üretime geçmiş olmasının hedeflendiğini açıkladı. 

Diğer yandan, sahanın üretilmesi için yapılacak yatırım miktarı da kullanılan teknolojiye, açılacak kuyuların sayısı ve bölgenin jeolojik yapısına göre değişiklik gösteriyor. Açık deniz gaz üretimi yatırımlarında kuyu başı maliyetler 25 ila 75 dolar arasında seyrediyor. Bu açıdan, Türkiye'nin Karadeniz'de yapacağı yatırım hacminin açılacak kuyu sayısı ve rezerv miktarına göre ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. 

Tuna-1 lokasyonunda üretime geçilebilmesi için öncelikle sahadaki kanıtlanmış rezervin hesaplanması ve üretim planlamasının yapılması, gerekli üretim tesisleri ve platformların kurulması gerekiyor. Bu sırada, yeni sondajlar da yapılarak gaz keşfi çalışmaları sürdürülürken, sahada üretime geçildikten sonra çıkarılan gazın karaya ulaştırılması için bir boru hattının döşenmesine de ihtiyaç bulunuyor.

Türkiye müjdeyi bekliyor! İlk fotoğraf geldi

Karadeniz'de en büyük rezervi Romanya keşfetti 

Öte yandan, Karadeniz açıklarında Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna da arama ve sondaj faaliyetleri yürütüyor. 

Romanya'nın 170 kilometre açığındaki Neptün bloğundaki 42 ila 84 milyar metreküp potansiyel üretilebilir rezerv ise Karadeniz'de bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük keşif olarak kayıtlarda yer alıyor. 

Türkiye'nin yeni sahalar keşfederek gaz üretimini artırması ithalatın önlenmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması açısından kritik önem arz ediyor.

Bu kapsamda, arama ve sondaj çalışmalarını Akdeniz'de de yoğunlaştıran Türkiye, Yavuz ve Fatih gemileriyle denizlerde 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdi. 

Türkiye'nin bu yıl başında envanterine kattığı üçüncü sondaj gemisi Kanuni'nin ise Mersin'de bakım ve oranım çalışmaları sürüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından Kanuni'nin de sondaj çalışmalarına katılarak Doğu Akdeniz'de göreve başlaması planlanıyor. 

Albayrak'tan müjde tweeti

"Doğal gaz ihracatı imkanı doğabilir"

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geçen yıl 45,3 milyar metreküp doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Yıllık doğal gaz maliyetimizin 12 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, keşfedilen doğal gaz kuyusundan yıllık 10 milyar metreküp üretim yapılması durumunda doğal gaz ithalat faturamız her yıl yaklaşık olarak 2,6 milyar dolar azalacaktır." bilgisini paylaştı. 

Arslan, Türkiye'nin ithalat bağımlılığı göz önüne alındığında yerli kaynaklarla üretim yapmanın birçok açıdan önemi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye doğal gaz ithalatını uzun dönemli kontratlarla sağlıyor. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte 30 milyar metreküp civarında kontratın süresi sona erecek. Keşfedilen doğal gaz sahasındaki üretim kapasitesi, sona erecek kontratlardaki miktarın bir bölümünün yerli doğal gaz kaynağı ile karşılanabilmesi imkanını sağlayacak. Önümüzdeki yıllarda artacağını tahmin ettiğimiz doğal gaz talebi ile kademeli olarak bitecek doğal gaz ithalat kontratları bir arada değerlendirildiğinde ülkemizin yerli üretim imkanlarına sahip olabilmesi fiyat oluşumu ve arz çeşitliliği anlamında büyük bir fırsat yaratacaktır. Diğer taraftan orta ve uzun vadede üretilen doğal gazın ihraç edilmesi gibi seçeneklerin de gündeme gelebileceğini düşünüyorum."

İşte Erdoğan'ın açıklayacağı müjde

"Türkiye'nin müzakere gücünü artıracak"

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Elif Düşmez Tek ise gaz keşfinin Türkiye için son derece önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Elbette projenin geliştirilmesi için atılması gereken çok sayıda adım ve bunlara ilişkin belirsizlikler mevcut. Ancak dönüşen enerji dünyasında doğal gaz güvenilir bir enerji kaynağı olarak varlığını ve önemini sürdürmeye devam edecek." diye konuştu.

Diğer taraftan, düşen petrol ve doğal gaz fiyatlarıyla daralan talebin yeni keşiflerin fizibilitesini olumsuz yönde etkileyebildiğini kaydeden Tek, "Fakat ithalata bu denli bağımlı ülkemiz için bu rezervlerin varlığı arz güvenliği ve müzakere gücü açılarından stratejik öneme sahip. Keşfedilen bu rezerv, önümüzdeki yıllarda sona erecek uzun dönemli doğal gaz sözleşmelerinin yeniden şekillendirilmesinde, hali hazırda yaşanan fiyat düşüşleriyle birlikte ülke olarak elimizi kuvvetlendiren bir gelişme olarak değerlendirilmeli." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (48)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yurttaş A22 Ağustos 2020 20:39

    Ülkemiz için elbette olumlu ve güzel bir gelişme, 1970 lerden bu yana emeği geçen herkese teşekkürler.

  • Olumlu22 Ağustos 2020 18:02

    Doğalgaz bulunması memnuniyet vericidir Türkiye kendi imkanları ile kendi mühendisi ile bu gazı bulmuştur daha fazlasına da ulaşacaktır çünkü artık sistem kurulmuştur

  • Ww21 Ağustos 2020 22:41

    Ben direk benzin bekliyordum ama olmadi :))

  • Mehmet22 Ağustos 2020 01:05

    Onu da sen bul,oynak kafa

  • Metallica 21 Ağustos 2020 21:05

    Verilen emeklerin karsiliginin alinmaya baslamasi umut verici, yorulmadan yilmadan arastirmaya uretmeye devam.

  • Edy21 Ağustos 2020 20:16

    Site kardinal fetöye biat edenlerin yol geçen hanı oldu. Atatürkçü maskesi altında ülkenin menfaatine olan herşeye itiraz ediyorlar. Bir zamanlarda islamı sömürmüşlerdi. Zinaya fetva veren tevilci hoca artıkları. İla cehenneme zümara..

  • mantık22 Ağustos 2020 09:18

    Haklısın;  Baksana aşağıdaki soytarı münafıklar  nik ile başlamakta sakınca görmüyor.   Ve derhal  karşı suçlama ile taarruza geçiyor.  Buradaki  editör arkadaşlara bir ihbar etmiş olayım ki iç işleri bakanlığı  ile yardımlaşıp bunların adreslerini kimliklerini tespit edip aranan kripto isimlere ulaşabilirler. Bist te ki hesaplarına da el koyarlar.

  • Münafıklar21 Ağustos 2020 21:11

    Eskiden de bunlara itiraz ediyor muydun yoksa Okyanus ötesine selam mı gönderiyordun? Benim bildiğim sümüklü hain fetö eskiden beri ayetleri dejenere ederdi, İslam'dan uzak idi. Senin gibiler için siyaset menfaat İslam'dan önce geliyor belli çünkü yanlışa menfaatiniz ortak iken yanlış demediniz, sustunuz, örtbas ettiniz hatta itiraz edene zulmettiniz

  • Pgsuszede 21 Ağustos 2020 19:01

    Hayırlı uğurlu olsu! 320 milyar metreküp DOĞALGAZ bulundu 2023’de Bu GAZI kullanacağız ... Bu başarıda CHP’nin hiç bir payı yok. Zira, CHP’nin MUHALEFET Anlayışı, Hükümetin her hayırlı işine TAKOZ olmak, başarısız etmek iç ve DIŞ şer odaklar ile birlikte yıkmak, yakmak.. Dünyada, böyle kendi milletinin milli ve dini değerlerine düşman olan Bir İkinçi muhalefet yoktur.. Ölüsü olan değil, böyle DELİSİ OLAN AĞLASIN!

  • mantık22 Ağustos 2020 09:20

    O muhalfet  değil ki bizans tekfuru!  Aşağıdaki soytarı da onun torunu.

  • Abdulhamidin torunu 21 Ağustos 2020 22:19

    Hadi ordan hacı başına chp kadar kaya düşsün ezik trol

  • Mehmet21 Ağustos 2020 18:44

    Ulan bu ülkede ne kadar ermeni yunan sevici var böyle

  • Sakarya21 Ağustos 2020 18:33

    Biz doğalgaz istemezük, heykel yapın bize :))

  • oh be..21 Ağustos 2020 18:19

    Oh be... üzerimizden sarayın masrafı gitti. Doğalgazla masraflar karşılanır bari...  75 yılda satılan fabrikaları alamayacak kadar az rezerv. Beklentimin altında. Daha çok aramalıyız. Çok daha fazlası lazım. Çok fazla borcuç yaptılar 450 milyar usd. bu ekonomi 18 yıllık yönetim gelcke 18 yılı gösteriyor. yoksa işler duman...

  • Kemal21 Ağustos 2020 18:17

    Haberler güzel fakat borsa çöküşte,neden?

  • okiman0721 Ağustos 2020 19:31

    gaz oldu haber ondan

  • Mehmet21 Ağustos 2020 18:42

    Kar satışları

  • Önemli olan21 Ağustos 2020 18:16

    Önemli olan diğer kuyularda ki miktarı da netleştirmek lazım.

  • Buses21 Ağustos 2020 18:15

    Ülkenin hayrını istemeyen, bulunan doğalgazı görmezden gelip bizim denizlerde ne işimiz var diyip kuduran bir kesim var. Hadi gidin de az ötede üzülün.

  • İzmitli21 Ağustos 2020 18:11

    Doğal gaz bulunmasına bir Yunanlılar üzülüyor

  • Mucise Reis ;)21 Ağustos 2020 18:10

    Hadi bakalım, Çıkartıp ekonomiye kazandırmak da artık chp+iyi partinin görevi. 100 yıllık fabrikaları arsaları, ağır sanayi vb satıp özelleştirmek de AKp nin dönemi oldu... Bayrak yarışı devam eder. Çok daha iyileri, güzelli teknolojık ilerlemelerle Türkiye'nin olacak.Her yanımız enerji, güneş,rüsgar,jeotermal, bunlar bile ülkemize yeter artar. Nükleeer olmasada olur...

  • Dün ve bugün21 Ağustos 2020 18:10

    Dün Halk TV'de yalan haber diye konuşuyorlardı, bugün de diyorlar ki, maliyet olarak 3 milyar dolar yatırım gerekiyor, gerek yok diyorlar. Yahu siz nasıl bir kafa yaşıyorsunuz. Hangi milletten siniz.

  • TV21 Ağustos 2020 18:05

    Halk TV'yi izliyorum. Konuşmacının biri diyor ki biz zaten orada doğal gaz olduğunu biliyorduk :))

  • ye21 Ağustos 2020 18:15

    Petrolde var. bilmiyor musun ? 

  • Modern Türkiyeli 21 Ağustos 2020 17:48

    Alamanlar, Fransizlar, italyanlar, ingilizler, Hollandalilar, Avusturyalılar ... Hainler, kriptolar, kiskananlar, faiz lobicileri, teröristler , seviciler .... Topunuz gelin topunuz .... Artık piliniz de bitti fişiniz de calişmayacak... Tek sevinen bu ülkenin vefalı sadık ve vatansever milleti oldu... Gerisi faso fiso ...

  • Hakli21 Ağustos 2020 17:46

    Ozdil yazmis 2004 yilindan beridir surekli buluuorlar ama ortada bisey yok diye , umarim bu sefer gerceklesir demis

  • edy21 Ağustos 2020 17:16

    pandemi başlangıcında İMF den 30 milyar$ alınırsa ekonominin düzeleceğini iddia eden çakma prof ve bağlıları; ekonomimize 150milyar$ katkı sağlayacak  gaz rezervi için kulp takma yarışına girdi.  bir daha gayri milli olduğunuzu gösterdiniz. çatlayın 

  • Kaçan Grup 21 Ağustos 2020 17:16

    sazan mı bulmuş

  • Nihat21 Ağustos 2020 18:09

    Yok!  Sazan sana kaçmış!  Hala çıkamamış!

  • Tek kuyu21 Ağustos 2020 17:05

    Bu bulunan tek kuyudaki rezerv miktarı ve sismik araştırma gemileri başka kuyularda bulmuş, onlarında sondajları yapıldıktan sonra toplam rezervin 1 trilyon metreküpten fazla olabileceği söyleniyor

  • Teker teker21 Ağustos 2020 18:55

    Tek devlet tek millet tek lider tek kuyu

  • Osmanlı 21 Ağustos 2020 18:02

    Tek kuyu rumuzlu zar guldurdun beni ya hep şakacı olmak zorundamisin hahahahaaaaaaaa

  • Haha21 Ağustos 2020 17:47

    Yok yok 10 trilyinmus

  • : )21 Ağustos 2020 17:01

    Türkiye gibi ülkeye yetmez o rezerv.

  • hayaller/gerçekler21 Ağustos 2020 17:00

    Hayaller Paris gerçekler mardin.. Eee akp böyledir işte kanal istanbul gerçekliği 10 yıldır hayallerle avutuyör koyunlarini

  • ahmet21 Ağustos 2020 17:54

    ermeni misin

  • İtri21 Ağustos 2020 16:54

    Ruslar ile karadeniz altından geçen boru hatları boşa mı yapıldı

  • Soru İsareti21 Ağustos 2020 16:53

    Kış ayında 1 günlük doğal gaz tüketimimiz pikte 245 milyon m3. Bu rezerv 2 günlük doğal gaz ihtiyacımızı bile karşılamıyor. Ekonomi bakanı ise cari acıgı sonlandıracagını soyluyor. Ben buradaki matematiği ve bu adamı anlamakta gucluk cekiyorum. Bunun yanında offshore ve onshore tesisler yapılacak. Muhendislik calısması sadece yıllar surer. 3 yılda nasıl kullanıma alacaklar merak ediyorum.

  • Vb21 Ağustos 2020 17:46

    Senin matematik hocanı , seni mezun eden okulun hademesini... Cahil ve embesil

  • YAVUZ SULTAN SELİM21 Ağustos 2020 17:41

    Seni kim okuttuysa.. keşke okutmasaydı zaman israfı olmuş...

  • ismail midiliç 21 Ağustos 2020 16:50

     Bence bubir operasyon bunu altında baska neden aramak lazım dün merkez bankası pas geçmesi diyebiliriz dolar neden 7,220 kader düşdü şimdi hızla 7,50 gidiyor artık türkiyede siyasette güven bitmişdir 

  • Fatihin fedaisi21 Ağustos 2020 18:06

    Artık Türkiyede mevcut ucube hükümet bitmistir uzatmaları oynuyor troller ne yazacaklarıni şaşırmış durumdalar seçim dönemleri dikkat edin ya doğalgaz buluyorlar ya petrol zavallı larda inanıyor bir teknokratin 4 kurumda maaş aldığı tek ulke TÜRKÜYEDİR.

  • salim21 Ağustos 2020 16:46

    Türkiyenin 7 yıllık tüketimini karşılar.100 milyar dolar.

  • Yiğit21 Ağustos 2020 16:43

    Tam bir hayalkırıklığı 800 milyar metreküp denildi meğersem 300 milyar metreküp. Sadece 6 yıllık ihtiyacimizi karşılıyor. Çok çok az

  • Vb21 Ağustos 2020 17:08

    800 diyen Reuters, ters algı yaparak küçümsemek için yapıyorlar, dolar yüzde 5 artacak diye umud edip döviz bürosuna koşan adamlar, yaklaşık 100 milyar dolar Türkiye de kalacak , bunu beğenmiyor.... Muhalif ya ... İzmir körfezinde b.kumGaz var sen git ondan al...

  • okiman0721 Ağustos 2020 16:40

    dün 800 bugün 320 yarın da unutulur gider yine...arabamız uçağımız gibi

  • Ramazan21 Ağustos 2020 18:08

    Yavuz sultan selim rumuzlu zat yeni türemiş trol olmalısın çok hararetli yazıyorsun tosuncuk secim siyaseti tüm hızıyla devam ederken bak şu dagaki fare doğurdu hahahahahaaaaaa

  • YAVUZ SULTAN SELİM21 Ağustos 2020 17:39

    Sen üzülme cano iha, siha, tiha lar havada uçuyor araba fabrikası 2021 sonu devreye alınıyor biliyorsun fabrika temelleri atıldı araçlarımızda ALLAH' ın izniyle 2022 sonu yollarda boy gösterecek tabi sen ve senin gibiler o zamana kadar çatlayıp ölmezseniz görürsünüz...