E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye Libya'yı yeniden inşa edecek---

Türkiye Libya'yı yeniden inşa edecek

Türkiye Libya'yı yeniden inşa edecek
20 Haziran 2020 - 11:42 borsagundem.com

Çarşamba günü Türk heyetinin Libya'ya ziyaretinin ardından, Türkiye'nin Libya'da yeniden inşa çalışmalarını hızla başlatmaya hazır olduğunu belirtildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan'dan oluşan heyet, Çarşamba günü sabah saatlerinde Libya'nın başkenti Trablus'a gitmişti.

Heyet, Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) temsilcileri ve Başbakan Fayez el Sarrac'la bir araya geldi.

Görüşmelerde enerji, inşaat ve bankacılık alanında işbirliği konularının ele alındığı bildirildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Türk yetkilinin Reuters'a verdiği bilgilere göre, Türk şirketlerinin Libya'da yaptıkları işler için geçmiş dönemlerden kalan alacaklarının ödenmesi konusu da gündemdeydi.

UMH'ye bağlı ordu, 4 Haziran'da Trablus'un General Halife Hafter'e bağlı birliklerden tamamen temizlendiğini duyurmuştu. Aynı gün Sarrac Ankara'ya giderek Erdoğan'la görüşmüş; iki lider, işbirliğinin artacağını duyurmuştu.

'Enerji alanında işbirliği de konuşuldu'

Yetkili, Türkiye heyeti ile UMH'nin enerji alanında işbirliği de konuştuğunu söyledi. Buna göre, Libya'daki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaşması ve "akla gelebilecek her türlü projede" işbirliğinde Türkiye'nin Libya'ya nasıl yardımcı olacağı masaya yatırıldı.

Yetkili, "Ülkenin çoğu bölgesi yıkıntı halinde, ciddi bir altyapı ve üstyapı ihtiyacı var. Türk şirketleri bu çalışmalara hızla başlayabilir" diye konuştu.

Reuters, inşaat alanında bir yetkilinin Ocak ayındaki açıklamasına dayanarak, Türkiye'nin geçen yıl Kasım ayında UMH'yi resmen desteklemeden önce de, Türk inşaat şirketlerinin geçmişte Libya'da 16 milyar dolarlık projelerde yer aldığı, bunların 400-500 milyon dolarlık kısmının ise henüz başlamamış olduğunu yazdı.

Yetkili, Türk enerji şirketi Karadeniz Power'ın gemilerini kullanarak Libya'nın çatışmalar nedeniyle süren enerji açığını kısmen giderebileceğini söyledi.

Reuters, bir başka Türk kaynağın ise Ankara ve UMH'nin ayrıca Trablus'ta banka sisteminin yeniden kurulmasına yardımcı olmak amacıyla Türk danışmanlar gönderilmesi konusunda da konuştuklarını bildirdi.

Ziyaretin yapıldığı gün BBC'ye bilgi veren bir üst düzey güvenlik yetkilisi, "Bu ziyaretlerin devamında hedeflenen, ikili bakanlar kurulu toplantılarının yapılması ve uzun vadeli ikili ticaret ve ekonomi anlaşmaları yapılması. Maliye Bakanımızın da Trablus'a giden heyette yer alması bu açıdan önemli" demişti.

Erdoğan ile Trump'tan Libya'da ortak hareket kararı

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Libya açıklaması

 

Darbeci Hafter'e şok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan KILIÇ21 Haziran 2020 02:04

    In$a edecez derken demir,çelik i$i de olur in$.

  • Altümsek20 Haziran 2020 21:42

    Tekfen uçarrrrrrrr AL Tekfen

  • pusat20 Haziran 2020 20:56

    tekfen,enkai,anele,erbos olumlu etkileyebilir aklıma gelenler...

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Haziran 2020 20:17

    ALLAH , Reis ve Bahçeli kıyamete kadar başımızdan eksik etmesin.

  • AHMET ÖZBİR20 Haziran 2020 16:59

    AK'ın yiğitleri sayesinde LİBYA'yı, SURİYE'yi, IRAK'ı velhasıl KÂİNATI İNŞÂ EDECEĞİZ. Nerede hain varsa, nerede terörist varsa, nerede kanı bozuk vatana, vatan evlatlarına DARBE YAPAN varsa T.C. Devletim, REİS'im ve siz dâvâ arkadaşlarınca işleri bitirilecek.