E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarTürkiye kripto para piyasasında zirvede---

Türkiye kripto para piyasasında zirvede

Türkiye kripto para piyasasında zirvede
24 Ekim 2022 - 13:33 borsagundem.com

Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Temmuz 2021-Haziran 2022 arasında açık ara en yüksek kripto para işlem hacmine sahip ülke oldu. Türk vatandaşlarının cüzdanlarına toplamda 192 milyar dolarlık kripto para geldi.

Chainalysis'in yayımladığı son verilere göre Türkiye yıllık 192 milyar dolarlık işlem hacmiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA)  bölgesinin açık ara en büyük kripto para piyasası oldu. Raporda ayrıca şubat ayında başlayan savaşın ardından Türkiye'den Rusya'daki kripto para platformlarına girişlerde hızlı bir artış yaşandığına dikkat çekildi.Haber Türk'ten Selim Karahan'ın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Blockchain ve kripto para analiz firması Chainalysis '2022 Kripto paranın Coğrafyası' raporunu yayımladı. Rapor kapsamında Küresel Kripto Adaptasyon Endeksi sonuçları yayımlandı.

Söz konusu endekste 2022 2. çeyrek itibarıyla Vietnam ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Filipinler ve Ukrayna takip etti. Türkiye ise kripto para adaptasyonunda dünyada 154 ülke arasında 12. sırada yer aldı. Geçen yıla göre listede 1 sıra yükseldi. Endekste 0 ila 1 arasında puanlama yapılırken Vietnam 1 değerini aldı. Türkiye'nin puanı ise 0.519 oldu.

KRİPTO İŞLEMLERİNDE 10.5'LİK BÜYÜME

Chainalysis raporuna göre, Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde Temmuz 2021-Haziran 2022 arasında açık ara en yüksek kripto para işlem hacmine sahip ülke oldu. Türk vatandaşlarının cüzdanlarına toplamda 192 milyar dolarlık kripto para geldi. Türkiye'deki kripto para işlemleri bir önceki yıla göre yüzde 10.5 yükseldi. Türkiye'yi işlem hacminde Lübnan ve Suudi Arabistan takip etti. MENA bölgesindeki ortalama artış ise yüzde 48 olarak kayıtlara geçti.

KRİPTO PARANIN CAZİBESİ ARTIRIYOR

Mısır 4. sırada yer almasına rağmen kripto para işlem hacmi son 1 yılda yüzde 221.7 yükseldi. Raporda Mısır ve Türkiye'de kurda yaşanan oynaklıkların kripto paranın cazibesini artırdığı ifade edildi. Son 1 yılda TL'nin yüzde 80.5, Mısır Poundunun ise yüzde 13.5 değer kaybettiği belirtilen değerlendirmede "Mısır'da işlem hacmi geçen yıl 3'e katlandı, bölgenin en büyük kripto para piyasası Türkiye'de ise yıllık büyüme yavaşladı."

RUS PLATFORMLARA GİRİŞLER YÜKSELDİ

Chainalysis raporunda Türkiye ile ilgili bir diğer ilginç tespit ise Rus kullanıcılar üzerinden yapıldı. Raporda adını vermek istemeyen bir kara para aklama uzmanının Rus vatandaşlarının ülkelerinin Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından Rusya'dan para çıkarmak için kripto paralara yöneldiği değerlendirmesine yer verildi.

Rus vatandaşlarının geleneksel olarak para kaçırdığı ülkelerin BAE, Türkiye, Kazakistan ve Gürcistan olduğunu belirten söz konusu uzman savaş sonrasında yine bu ülkelere yönelme olduğunu ifade etti. Chainalysis miktar olarak Rus vatandaşlarının kripto paralar aracılığıyla ülkelerinden ne kadar para çıkardığını hesaplamanın mümkün olmadığını ancak site trafiklerine bakarak konuyla ilgili bir fikir elde edilebileceğini belirtti.

Yukarıdaki grafikte seçili ülkelerden Rus ağırlıklı kripto para platformlarına girişlerin 1 yıllık seyri görünüyor. Grafikte Türkiye'den söz konusu platformlara girişlerin şubattan itibaren yükseldiği görülürken, nisanda ziyaretler adeta uçuşa geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gençlere kripto para uyarısı

 

Kriptolar hisse piyasalarına paralel hareket ediyor 

 

Kripto piyasasının anahtarı bankaların elinde

 

"Bitcoin güvenli liman olarak görülebilir"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)24 Ekim 2022 22:40

    bol bol savaştan kaçanlarında  bu paraları piyasalara ve kripto borsalara sokmalarıda söz konusu. üzerinde altın, nakit para vb sokamayabilirsin ama kriptoya attıgın x paranı isteidğin bankaya çekerek kullanırsın

  • Baytar 25 Ekim 2022 01:35

    Aksanından vede anlamsız yazılarından belli oluyor ki sen sûri kaçkınsın. Bu ülkede kalacaksan, Türk platformlarda yazacaksan sana önerim Türkçe, Türk kültürü, Türk tarihi, ekonomisi, siyaseti vs. Konularında kurslara katıl, yapamam diyorsan buralarda zırvalarını hiç yazma.

  • ALİ KODUŞ24 Ekim 2022 22:08

    ÖLMÜŞ ESSEK KURTTAN KORKMAZ DERLER.ZATEN BATMISSIM NEDEN KORKAYIM Kİ.ÜLKER GIDA VE İHLAS GRUBU HİSSELERDEN ZATEN BATMISSIM.NİYE BORSADAN ÇIKAYIM Kİ.

  • all to gether24 Ekim 2022 14:05

    işte bu yüzden kriptoda türkleri sürekli satış baskısı yaratarak söğüşlüyorlar.özellikle sabah saat 7 den sonratam düşüşe geçiriyorlar..uyanık olamadığımız için işler gece yürüyor.