E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye kimyasal silahın ilk bulgularını BM'ye gönderdi---

Türkiye kimyasal silahın ilk bulgularını BM'ye gönderdi

Türkiye kimyasal silahın ilk bulgularını BM'ye gönderdi
06 Nisan 2017 - 04:06 borsagundem.com

Ankara, İdlib'deki kimyasal saldırıyla ilgili ilk bulguları BMGK'ya gönderdi. Gönderilen belgede, saldırıdan etkilenen ve Türkiye'ye getirilenlerin ifadelerinin yanı sıra uzman bulguları da yer alıyor

Suriye’nin İdlib vilayetinin Han Şeyhun ilçesinde önceki sabah yaşanan kimyasal katliamla ilgili Moskova, Şam yönetimine ait uçakların içi kimyasal silah dolu büyük bir depoyu vurdukları açıklamasını yaparken Ankara, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı öncesi yaralı ifadeleri ve uzmanların bulgularını Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği’ne acil kodla gönderdi. Dışişleri’nin bildiriminde savaş uçaklarının Esad rejimine ait olduğuna dair radar izleri de yer aldı. Türk yetkililer saldırının Suriye rejimine ait iki SU-22 uçağı tarafından yapıldığını tespit etti. Ankara, ilk bulguların klor gazı olduğunu belirtirken, Batılı haber ajansları sarin gazı kullanıldığını yazdı. Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, uçakların önceki sabah 06.30 sıralarında 5 sorti yaptığını belirtti.

KBRN TİMLERİ BÖLGEDE

Türkiye, katliam sonrası sınır hattında yoğun güvenlik önlemi aldı. Bölgede bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Sivil Savunma’ya bağlı Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Timlerini sınırın sıfır noktası kesimine gönderdi. Timlerin ilk taramasında Türkiye tarafında yaşamı olumsuz etkileyecek ciddi bir bulguya rastlanmadı.

Türkiye’ye getirilen ve sağlık durumu düzelmeye başlayan yaralılar verdikleri ilk ifadelerinde, önceki günkü saldırının sabaha karşı güneş doğmadan, insanlar uykudayken yapıldığını söyledi. Kaçmak için dışarıya çıkmaya fırsat bulamadan belirli aralıklarla ikinci ve üçüncü saldırının yapıldığını belirten yaralılar, uçakların herhangi bir depoyu vurmadığını, attıkları bombalardan sonra kimyasaldan etkilenip ölen kuşların havadan düşmeye başladığını gördüklerini ifade ettiler. Ön otopside kurbanlardan alınan dokular bugün Ankara’da Hıfzısıhha’da incelenecek.

BMGK’DA ACİL TOPLANTI

BM Güvenlik Konseyi katliamı görüşmek üzere dün acilen toplandı. ABD, İngiltere ve Fransa, BMGK karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı. Tasarıda başta son olarak İdlib’deki olmak üzere Suriye’deki kimyasal silah saldırıları kınanıyor, faillerin bulunması talep ediliyor.

WHO: SİNİR GAZI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), saldırıda sinir gazı kullanıldığını gösteren bulgular olduğunu açıkladı. Örgüt, hastanelerin saldırılar nedeniyle faaliyetlerine devam edemediğini ve hastaların Türkiye’ye gönderildiğini de açıkladı. Açıklamada, “Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var” ifadesi kullanıldı. İngiliz Reuters’a konuşan bir ABD’li hükümet kaynağı, saldırıda sarin gazının kullanıldığını iddia ederken, katliamın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı güçler tarafından gerçekleştirildiğinin neredeyse kesin olduğunu savundu. Sarin, sinir gazları arasında sınıflandırılıyor.

RUSYA: DEPO VURULDU

Esad rejiminin kimyasal saldırıyı düzenlemediğini iddia eden Rusya’dan katliamla ilgili açıklama geldi. İngiliz Reuters’ın haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, YouTube’da yayınlanan açıklamasında, “Suriye (hava gücü) dün (önceki gün) yerel saat ile 11.30 ile 12.30 arasında Han Şeyhun kasabasının doğusunda bulunan, teröristlere ait büyük bir mühimmat ve askeri teçhizat deposuna saldırı yaptı. Deponun bulunduğu arazide, kimyasal silah mühimmatı üretilen imalathaneler de bulunuyordu” iddiasında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, “Rusya Savunma Bakanlığı’nda Suriye’de bir kimyasal silah üretim tesisine yönelik gerçekleştirilen imha operasyonu bilgisi var. Bu bilgi ve koordinatları rapor halinde BMGK’ya sunacağız” dedi. Esad rejimine destek vermeye devam edeceklerini de ekledi. (Hürriyet / Uğur Ergan - Sevil Erkuş)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)