E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizTürkiye için slumpflasyon uyarısı---

Türkiye için slumpflasyon uyarısı

Türkiye için slumpflasyon uyarısı
12 Mart 2019 - 09:31 borsagundem.com

Eğilmez, "Bir yandan ekonomik küçülmeyle bir yandan da enflasyonla mücadele etmek için kullanılacak araçlar çoğu kez birbirinin aleyhine çalışır" dedi.

"BIST 100 son 9 günde 7 gündür düşerek 100,850 seviyesinden kapandı. Bu süreçte borsa % 4 düşmüş oldu. Gerek endeksler gerekse bazı önemli hisseler için ciddi destek noktalarına gelindi. Satışları sürmesi borsa yatırımcıları için iyi olmayabilir. Umarız, terse dönüş güçlü olur. Mart'ta Dünya Borsaları Endeksi % 2.3 artıda iken BIST100 % 3.5 kayıpta. Yurtdışı iyiyken bizim bu kadar negatif ayrışmamız uzun zamandır yaşamadığımız bir şey. Ve yine üstelik içerde TL için faizler için aynı sıkıntı yok. Yani borsaya özel bir negatiflik söz konusu. Türkiye için 2018 iyi başlamış ilk iki çeyreğinde % 7.4 ve % 5.3 büyümüştü. Ama sonrasında TL'nin değer kaybı ile bir küçülme sürecine girildi. 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre % 1.1 küçülen ekonomi 4. çeyrekte önceki çeyreğe göre % 2.4 daha küçüldü. Böylece teknik olarak resesyona girdi. Türkiye daha önce de buna benzer süreçler yaşamıştı ama enflasyon yüksek değildi. Baz etkisinden dolayı bu yıl ilk iki çeyrekte de küçülme yaşanacak. Umarız devamında büyüme sürecine gireriz.

Altınbaş Üniversitesi hocalarından Mahfi Eğilmez bu durumu şöyle ifade ediyor: "Bir ekonomide enflasyon olgusu yaşanırken ekonomi küçülüyorsa o ekonomide slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) hali var demektir. En zor politika slumpflasyon için oluşturulacak politikadır. Çünkü bir yandan ekonomik küçülmeyle bir yandan da enflasyonla mücadele etmek gerekecektir ki bu iki mücadelede kullanılacak araçlar çoğu kez birbirinin aleyhine çalışır."

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakerelerin askıya alınmasını öneren karar tasarısı parlamentonun Dışişleri Komisyonunda kabul edilmişti. Tasarıda Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin askıya alınması ve gümrük birliğinin güncellenmesinin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında ilerlenmeye bağlanması maddeleri öne çıkıyordu. İşte bu taslak metin bugün Parlamento genel kurulunda tartışılacak ve yarın oylanacak. Türkiye, zaten AB defterini gayriresmi olarak askıya almıştı. Süreç, resmi olarak ilişkilerin kopmasına doğru gidiyor.

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 29 Mayıs 1969'dan sonra hizmet veren banliyö tren hattının Pendik-Gebze bölümü 29 Nisan 2012 de, Kazlıçeşme-Halkalı bölümü 1 Mart 2013'de, Haydarpaşa-Pendik arasındaki bölüm 19 Haziran 2013'te yapılan son seferlerin ardından kapatılmıştı.
Proje'nin Haziran 2015'te tamamlanması öngörülmüştü ancak 12 Mart 2019'da yani bugün açılmak nasip oluyor. Bu sadece İstanbul için değil Türkiye için de güzel bir haber. Zira gece yolcu taşımacılığının olmadığı saatlerde, Bakü - Tiflis - Kars hattını kullanarak Çin'den gelen yük, gece Marmara'yı kullanarak Avrupa'ya gidecek. Avrupa demişken, bugün Brexit için tarihi gün. Birleşik Krallık Parlamentosu bakalım anlaşmayı onaylayacak mı?

STRATEJI

BIST 100, 103 bini aşağı geçtiğinden hedge şart demiştik. Artık 103 bin geçilmeden iyimserlik zor.
Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 500 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.4 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor."

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)