E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye faiz indirim patikasına girdi---

Türkiye faiz indirim patikasına girdi

Türkiye faiz indirim patikasına girdi
01 Ağustos 2019 - 12:20 borsagundem.com

Türkiye'de faizler indirim patikasına girdi. Temmuz faiz kararından sonra kademeli olarak yıl sonuna kadar indirimlerin devamı bekleniyor.

Piyasalarda gözler merkez bankalarında. ABD’de FED, Avrupa’da ECB, Türkiye’de TCMB hemen herkesin gündeminde. Geçtiğimiz temmuz başında hafta sonu TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla birlikte piyasalarda artan tansiyon kısa sürede yerini sakinleşmeye bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizler konusunda yaptığı açıklamalar, faizde düşüş eğilimine girdiğimizi ve bu sürecin devam edeceğini gösteriyor. Erdoğan, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada faiz ve enflasyona dair beklentisini bir kez daha belirtti: “Şu anda bizim enflasyonumuz 15,7’ye düşmüş vaziyette. Bu yıl sonuna kadar hedefimiz tek haneli rakama enflasyonumuzu düşürmek. Tek haneli rakama enflasyonumuzu yıl sonuna kadar düşürdüğümüz anda, faiz oranlarında yıl sonuna kadar belli bir hedefimiz var. Bunu da başaracağız. Ciddi manada bunu düşüreceğiz. Bu düştüğü anda enflasyonun ciddi manada düştüğünü göreceksiniz. Şu andaki hedeflerimizi belirledik. Adımlarımızı buna göre atacağız.” dedi.

Temmuz ayı boyunca PPK Toplantısı için nefesler tutulmuştu. Bunun nedeni ise hem TCMB Başkanının görevden alınması hem de Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalardı. Her toplantıda gündeme gelen “Merkez Bankası faizi indirir mi, indirmez mi?” Sorularının yerini “Ne kadar faiz indirimi yaşanır?” sorusuna bıraktı. Gelişmelere baktığımızda Temmuz’da 200 baz puan ile 600 baz puan arasında değişen faiz indirim beklentileri sonucunda TCMB faizi 425 baz puan indirdi. Faiz indirimi öncesinde politika faizinin 24 seviyesinde olması ve gösterge faizin 17,96, Enflasyon oranının ise yüzde 15,72 seviyesinde olması yüksek bir faiz indirim oranını destekleyen unsurlardı.

TCMB’nin ilan ettiği faiz oranının piyasa faizi ve enflasyona göre oldukça yüksek kalması yıl sonuna kadar faiz indirim beklentilerini de oldukça yükseltti. Bu bakış açısı ile reel anlamda yaklaşık 8 puan TCMB’nin yıl genelinde faizi 800 - 900 baz puan indirmesi bekleniyor. Denizbank Genel Müdürü Ateş de faiz indirimlerinin sürebileceğini söylüyor. Ateş, Temmuz sonunda yaptığı açıklamada “Geçmişe bakıldığında 300 baz puanlık bir risk priminin (kısa vadeli reel getirinin) makul olduğu ve enflasyon beklentisinin yüzde 12,5’e inebileceği bir süreçte, risk primini hızla yükseltecek başka faktörler devreye girmezse Merkez Bankasından yıl sonuna kadar 800-900 baz puan faiz indiriminin gelmesini muhtemel görüyoruz.” dedi.

Küresel gelişmeler, ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının alacağı kararlar, faizlerin seyri üzerinde etkili olacak. Merkez Bankasının yeni başkanı Murat Uysal’ın piyasalara vereceği mesajlar yakından izlenecek. Burada yatırımcılar için önemli olan reel faizlerin korunması.

Reel faizler korunduğu sürece yatırımcılar TL varlıklara ilgi göstermeye devam edecektir.  ( Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)