E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü---

Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü
02 Mart 2020 - 09:27 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne yurtdışına bağlı olarak hafif pozitif başlaması bekleniyor

Güne sert satışlarla başlayan BIST-100 endeksi 99,330 seviyesini test etse de gün içinde kısmen toparlanarak %4 kayıpla 105,993 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi nispeten düşük kaldı ve 9.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse dahil sadece 8 hisse değer kazandı, 92 hisse ise değer kaybetti. USD/TL 6.25, CDS ise 388 seviyesinden işlem gördü.

Yurtdışı piyasalarda da benzer satışlar izlendi. Haftalık bazda 2008 finansal krizinden bu yana görülen en sert satış dalgasına şahit olduk. Çin dışında özellikle Avrupa'da virüs vakalarının hızla artıyor olması paniği artırırken, hali hazırda kırılgan olan ekonomiler sebebiyle riskten kaçış fiyatlamalarına sebep oluyor.

Nitekim ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1.15 seviyesine gerilerken, ABD finansal koşullar endeksi 2018 Aralık seviyesine geldi. Cuma günü FED Başkanı Powell’ın virüs salgınına ilişkin yaptığı “gerekeni yaparız” açıklaması piyasada artan faiz indirim beklentilerinin de öne çekilmesine sebep oldu. Öte yandan, hafta sonu Çin'de açıklanan ve 45 seviyesinde gerçekleşmesi beklenen imalat PMI verisi 37 seviyesinde gerçekleşti. Virüs salgının ekonomik etkisini net şekilde gösteren veri sonrasında büyüme endişeleri iyiden iyiye arttı.

İçeride ise sert satışların görüldüğü Cuma gününden bu yana Suriye konusundaki belirsizlik ve Rusya gerginliği devam ediyor. 5 Mart'ta liderler düzeyinde bir görüşme yapılacağı açıklandı. Bu aşamada hem virüs salgını hem de İdlib konusundaki gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. BIST-100 endeksinin güne yurtdışına bağlı olarak hafif pozitif başlamasını bekliyoruz.

104,000-102,500 destek seviyeleri iken 108,000-110,500 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

Bugün içeride, Avrupa'da ve ABD'de PMI verileri izlenecek. Aynı zamanda bugün konsolide olmayan bilançoların açıklanması için son gün.

Türkiye ekonomisi 2019’da piyasa beklentilerin üzerinde, %0,9 büyüdü

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2019’un dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6 büyüdü.
Böylece 2019 yılı genelinde GSYH %0,9 büyüme kaydetti. Piyasa beklentileri ve Yeni Ekonomi Programı’ndaki büyüme tahmini %0,5 seviyesinde bulunuyordu. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2019’da bir önceki yıla göre %14,9 artarak 4,3 trl TL oldu.

Kişi başına GSYH cari fiyatlarla 9.127 ABD doları olarak hesaplandı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,9 artış gösterdi.

Sektörler bazında, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörü %2,5, sanayi sektörü %5,9 ve hizmetler sektörü %7,8 büyürken, inşaat sektörü %3,8 daraldı. 4Ç19’da yatırımları kapsayan gayrisafi sabit sermaye oluşumu %0,6 geriledi. Yatırımlar altında, inşaat yatırımları %8,9 daralırken, makine teçhizat yatırımları %11,7 artış gösterdi.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 4Ç19’da bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,8 artış gösterdi. Kamu harcamaları da aynı dönemde

%2,7 artış göstererek büyümeyi destekledi. İhracat %4,4 artış gösterirken, ithalatın %29,3 artması sonucunda net ihracatın büyümeye katkısı negatif oldu.

Yorum: Türkiye ekonomisi 4Ç19’da beklentilerin üzerinde büyüyerek 2019 yılında %0,9 büyüme kaydetti. Yılın ikinci yarısından itibaren finansal koşullardaki gevşemenin desteği ile tüketim harcamalarının artışı ekonomik büyümeyi desteklerken, talep ve üretim koşullarındaki iyileşme ithalat artışına neden olarak net ihracatın katkısının negatif olmasına neden oldu. 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin öncü göstergeler ekonomide toparlanmanın sürdüğüne işaret ederken, kredi büyümesi ve destekleyici finansal koşullar tüketim harcamalarının gücünü koruduğunu gösteriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)