E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye dolara karşı kırılgan---

Türkiye dolara karşı kırılgan

Türkiye dolara karşı kırılgan
12 Mayıs 2015 - 11:43 borsagundem.com

Moody’s “Türkiye ve Güney Afrika doların güçlenmesine ve sermaye akışlarındaki değişimlere karşı daha savunmasız” açıklamasında bulundu

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s “Küresel ekonomiler arasındaki fark mevcut değişimlerle ile 2015 ve 2016 yıllarında genişleyecek” açıklamasında bulundu.

Moody’s’e göre Euro Bölgesi ekonomisi, düşük petrol fiyatları ve zayıf euro ile destek buldu.

Moody's Investors Service çeyrek dönemlik Küresel Makro Görünüm raporunda, “2015 yılının sönük geçmesinin ardından güçlenen ABD büyümesi ve finansal koşulları istikrarlaşması, küresel ekonomiye destek olarak önümüzdeki yıl büyümenin daha güçlü gerçekleşmesini sağlayacak. Majör ekonomiler arasındaki farkın genişleme göstermesi yüksek ihtimal dahilinde” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel Makro Görünüm: 2015-2016 raporuna göre, güçlenen ABD doları ve sermaye akışlarındaki değişim küresel ekonomide ayrışmaları beraberinde getirecek.

Moody’s G-20 grubu büyümesinin 2015’te yüzde 2.8 olacağı tahmininde bulunuyor. Kuruluşun tahminine göre büyüme 2016’da yüzde 3 seviyesine yükselecek.

Moody's’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Marie Diron, “Güçlü büyümenin para politikasında kademeli bir sıkılaşmaya yol açması, dolayısıyla ABD’de faiz oranlarının yükseltilmesi ihtimali sürerken, diğer bölgelerin pek çoğunda ekonomik görünüm baskılanmış durumda. Bunun bir sonucu olarak bu ekonomiler arasındaki fark genişleyecek. ABD ve Hindistan gibi ülkeler direnç gösterirken, Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkeler negatif şoklara karşı daha kırılgan olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Raporda, “ABD para politikasında gerçekleşmesi beklenen sıkılaştırma, diğer pek çok merkez bankasının politikalarını gevşettiği veya gevşek duruşu sürdürdüğü bir zaman denk geliyor. Ekonomiler arasında oluşan fark sermaye akışlarında ve para birimi değerlerinde değişimleri tetikleyerek küresel ekonomik görünümü etkileyebilir. Türkiye ve Güney Afrika doların güçlenmesine ve sermaye akışlarındaki değişimler karşı daha savunmasız” ifadeleri kullanıldı.

Zayıflayan euronun ve düşük petrol fiyatlarının kısa vadede Euro Bölgesi ekonomisine destek sağlaması bekleniyor. Moody’s bölgenin 2015 ve 2016’da yüzde 1.5 büyüme göstereceği tahmininde bulundu.

Moody’s ABD büyümesinin 2015 ve 2016 yıllarından yüzde 2.8 artış göstereceği tahmininde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)