E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem“Türkiye ciddi bir yanlış hesap yaptı”---

“Türkiye ciddi bir yanlış hesap yaptı”

“Türkiye ciddi bir yanlış hesap yaptı”
17 Kasım 2013 - 21:47 borsagundem.com

Washington Post: Ankara şimdi sonuçlarıyla karşı karşıya

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD temasları öncesi, görüşmelerde Suriye’nin başlıca konulardan birini oluşturacağı belirtilirken Türkiye’nin, Suriye konusunda attığı “ciddi bir yanlış hesap yaptığı", şimdi de sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığı değerlendirmeleri yapılıyor. 
Washington Post, Davutoğlu’nun ABD yetkilileriyle görüşmeleri öncesi Türkiye’nin Suriye politikalarını Kilis mahreçli geniş bir haberde irdeledi ve Türkiye’nin bir yılı aşkın bir süre toprakları üzerinden Suriye’ye akan binlerce yabancı gönüllüyü görmezlikten geldiğini savundu. 
“EL KAİDE İLK DEFA NATO SINIRINA KONUŞLANDI”
Ancak Suriye’deki aşırı unsurların ülkenin kuzeyinde güçlenmesiyle “ilk defa El Kaide’nin NATO sınırına konuşlandığı”nı, bunun da Türkiye’nin Esad’ı iktidardan uzaklaştırma çabasının “ne kadar korkunç biçimde yanlış gittiğini” ortaya koyduğunu öne sürülüyor. 
Esad’ın isyanın üstesinden gelerek belki yıllarda iktidarda kalacağı, ABD’nin askeri müdahale niyetinin olmadığını gösterdiği belirtilirken Türkiye’nin ise, “ciddi bir yanlış politika hesabının sonuçları ile karşı karşıya bırakıldığı” yorumu yapılıyor. 
“TÜRKİYE KENDİNDEN BAŞKA HİÇ KİMSEYİ SUÇLAYAMAZ”
Amerikan gazetesi, ismi açıklanmayan bir Türk yetkilisinin “Türkiye’nin istediği sonuç bu değildi” sözlerini de yansıttığı haberinde “Eleştirenler ‘Türk otoriteleri en azından dolaylı olarak cesaretlendirdiği gibi görünen bir durum yüzünden kendinden başka hiç kimseyi suçlayamaz’ diyorlar” satırlarına yer verdi. 
“OBAMA, ERDOĞAN’A SİTEM ETMİŞ”
Haberde “Başkan Obama, Mayıs ayında Beyaz Saray’da buluştuklarında yabancı savaşçıların akımını kısıtlamak amacıyla daha fazlası yapılmadığı için Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sitem etmişti” denildi, konunun Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Pazartesi günü Washington’u ziyaret ettiğinde gündemde olmasının beklendiği ifade edildi. 
ABD’li gazete, yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmenin “ne kadar kolay olduğu”nu ayrıntılı biçimde anlattığı haberinde bazı muhalefet politikacılarının ise hükümetinin yabancı savaşçılara geçişini “tolere etmekten ileriye gittiğini”, “ulaşım, eğitim ve silah” sağlanmasına “yardımcı” olduğunu iddia ettiklerine dikkat çekti. 
SALİH MÜSLİM: İLK BAŞTA TÜRKİYE ONLARA ÇOK AÇIK BİÇİMDE YARDIM ETTİ 
Bu çerçevede Washington Post, telefonda bir mülakat yaptığı PYD lideri Salih Müslim’in dile getirdiği “İlk başta Türkiye, onlara hem doğrudan hem de çok açık biçimde yardı etti” savlarına da yer verdi. 
Salih Müslim son dönemde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki aşırı unsurlara doğrudan yardım sağlamadığını, bunun da kendisine, ABD’nin baskılarının sonuç verdiğini düşündürdüğünü belirtirken de “Bunu daha önce yapmaları gerekirdi ama artık geç” sözlerini de kullandı. 
ABD’li gazete, Türkiye’nin ise aşırı unsurların akımını kolaylaştırmak için herhangi bir şey yaptığını güçlü şekilde reddettiğini belirterek bir Türk yetkilisinin “Bilinçli yapıldığını sanmıyorum” dediğini aktardı. 
Aynı yetkili, “Şimdi herkesin bu aşırı grupların ne kadar büyük bir problem olduğunu fark ettiğini sanıyorum” şeklinde konuştu. 
“ERDOĞAN, ESAD KARŞITI SÖYLEMİNİ YUMUŞATTI”
Bunun üzerine WPost, “Hem Esad’ın, hem de cihatçıların kalıcı olabileceğinin farkına varılmasının, Türkiye’nin politikasında ‘ayarlamalar’ın yapılmasına neden olduğunu” savundu. Gazete Başbakan Erdoğan’ın da, Esad karşıtı söylemini yumuşattığını, Suriye’deki cihatçı grupları eleştirdiğini, sınır kapılarında kontrollerin sıkılaştırıldığını, baskıların yapıldığını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TRKY17 Kasım 2013 23:42

    Turkiye başta sadece diktatör bir rejim yıkılsın yerine butun toplumun temsil edildii çok partili demokratik düzene gecilmesi iyi niyetyle bazı gruplara iç yapılarını fazla incelemeden bilinçsizce yardım etmil olabilir. ama şuan butur bazı yanlışların farkına varmış ve stratejisisini değiştirmiş görünüyor. sınır ulkelerde demokratik yapıların gelişmesi ve ulkeler arasındaki duvarların kalkması bölge insanlarının yatrarınadır. turkiye bu konuda aktif rolune devam etmelidir

  • munci17 Kasım 2013 23:35

    dış politikada son derece insani ve ilkeli davranılmıştır. abd türkiyeyi suriye ile savaşa sokmak için vargücü ile gaz vermiş ama türkiye bu gazlara ve esadın tahriklerine rağmen suriyeye müdahale etmemiştir. amerika derin devleti türkiyeyi istediği gibi kullanamayacağını anlayınca medyadaki satılmış kalemleri devreye sokarak kendi günahını türkiye nin üstüne yıkma basitliğini gösterme acziyetine düşümüştür. kırmızı çizgilerimiz var deyip esada saldırmaya hazırlanan amerikanın son dakikada nasıl çarkettiğini görmeyecek kadar kör değiliz.

  • can17 Kasım 2013 22:56

    obama esed için ülkesinin meşru lideri olduğunu söyle tayyip dese,anında söyler,takipçileri çokdoğru yaptı bravo başbakana der

  • VaTaNDaS17 Kasım 2013 22:51

    Bazı günlük söylemlerle iç siyasete yön verebilirsiniz, ancak diplomasi ilke ister, stratejik düşünme ve en başta da mantık ister.. Çünkü dış politikada kişilere değil devletlere hitap edersiniz ve onlar sizin efelenmelerinize prim vermez!! Türkiye son yıllarda dış politikada fiyasko üstüne fiyasko yaşamıştır.. Sebebi de sonuçları da ortada.. Yüz binlerce Suriyeli 2 milyar dolar masraf ve kelle kesen psikopat şeriatçıların desteklenmesi... Bugün de Barzaniye uzatılan zeytin dalı Suriye politikasındaki 180 derece dönüşü gösteriyor!! Dış politikada çok fazla rota değiştirirseniz bir gün tek başınıza kalır, sarılacak birilerini arasınız! Yazık oldu ülkemin prestijine!!

  • VİZYONSUZLUK17 Kasım 2013 22:27

    SON DERECE ACEMİCE YANLIŞ DIŞ POLİTİKA,ÖNGÖRÜLEMEYEN STRATEJİLERLE VE GELDİĞİMİZ DURUM. YANLIZLIK VE BİNLERCE SIĞINMACI...AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI???

  • kerem öncel17 Kasım 2013 22:20

    baştan beri türkiye yanlış politika izledi ama nedennini dışarıda aramak lazım.