E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye bu yıl yüzde 4,5 büyüyecek---

Türkiye bu yıl yüzde 4,5 büyüyecek

Türkiye bu yıl yüzde 4,5 büyüyecek
28 Eylül 2022 - 10:05 borsagundem.com

EBRD, Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 4,5'e yükseltti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), beklenenden daha güçlü bir iç talep ve ihracattaki ılımlı toparlanmayı takiben Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 4,5'e yükselttiğini açıkladı.

Mayıs ayında açıklanan bir önceki tahmin bu yıl ülke için yüzde 2'lik bir büyüme öngörmekteydi.

Kuvvetli yönler ve temel kırılganlıklara dikkat çekildi

Banka'nın faaliyet gösterdiği bölgeler için hazırladığı son Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporunda bugün açıklanan tahminler, Ukrayna'daki savaşın, gaz arzındaki azalmanın ve dünya genelindeki enflasyonun ekonomiler üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Rapor, Türk bankalarının iyi sermayelendirilmiş olmaları ve yüzde 3'ün altında seyreden takipteki kredi oranlarıyla Türkiye ekonomisinin kuvvetli yönlerinden biri olduğunu vurgularken, ekonomik faaliyetin nispeten güçlü kalmaya devam ettiğini belirtiyor. Raporda dikkat çekilen diğer bir unsur ise Türk lirasındaki hızlı değer kaybı ve yüksek enflasyonun oluşturduğu temel kırılganlıklar.

Dış borç ve zayıf rezervler endişe kaynağı

Türkiye’nin artan cari açığı ve 180 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli dış borcu ve 15 milyar ABD doları civarında olan rezervlerin zayıflaması önemli endişeler olarak dikkat çekiyor.

Banka, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında, planlanan seçimler öncesinde hane halkı ve kamu harcamalarının etkisiyle yaz başındaki tahminlere paralel olarak yüzde 3,5 oranında büyümesini bekliyor. Küresel jeopolitik gerilimler ve gelişmiş ülkelerdeki agresif parasal sıkılaştırma gibi küresel faktörlerin de Türkiye'nin büyümesini etkileme riski taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye, EBRD’nin en büyük pazarı olma özelliğini taşıyor. Ülkede çoğunluğu özel sektörden olmak üzere 380'den fazla projeye yatırım yapan Banka’nın 16,877 milyon avronun üzerindeki yatırımı bulunuyor.

Kamu bankaları Mir kart sisteminden çıktı

 

Borsadaki banka ve aracı kurumları kurtaracak formül bulundu

 

Dünya Bankası'ndan Çin için büyüme tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • astor28 Eylül 2022 14:06

    büyümenin kime faydası var. öyle atıp tutuyorlar. kimin cebine büyümeden katkı giriyor. laf. enflasyon yüzde 200 olmuş dolar 19 lira olmuş  büyümeymiş yalandan kim ölmüş .banka faizi 1.70 .2  utanın bunu yazarken. cocukmu kandırıyonuz.

  • Bik28 Eylül 2022 12:44

    3 haneli enflasyonla sonuçlanan, birikimi olmayıp geçimini emeğiyle sağlayanların alım gücünün düştüğü ve yoksullaştığı büyüme.

  • halkı enayi yerine koymak28 Eylül 2022 10:32

    Hiç kimseye faydası olmayan bir büyüme büyüdükçe fakirleşen Türkiyede bir yönetim mucizesi yaşanıyor. Artık herkes oyunu AKP ye verir.  :D  :D  :D  :D