E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye barış istiyor!---

Türkiye barış istiyor!

Türkiye barış istiyor!
28 Mayıs 2022 - 14:00 borsagundem.com

Rus yayın kuruluşu Russia Today (RT) kanalına röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'daki rolüne dikkat çekerek, "Erdoğan sadece barışın sağlanmasından yanadır"


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus yayın kuruluşu Russia Today’in (RT) Arapça kanalına röportaj verdi.

Rusya’nın Suriye’de bulunma nedenini Esad ile yapılan ikili anlaşmalara bağlayan Lavrov, "Biz Suriye’de ülkenin devlet başkanının ve meşru hükümetinin talebi üzerine buluyoruz. Biz orada Birleşmiş Milletler’in sözleşmelerine uygun olarak bulunuyoruz ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararını uyguluyoruz. Buna devam edeceğiz ve Suriye yönetiminin Suriye topraklarının tamamını geri alma çabalarına destek olacağız" dedi.

SURİYE MESELESİ

Lavrov Rusya’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlama çabalarına karşı ABD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki faaliyetlerini işaret ederek, "Hala kimsenin oraya çağırmadığı ülkelerin ordu birlikleri var orada. ABD askerleri, hala Fırat Nehri’nin doğu yakasının büyük bölümünü işgal ediyor. Orada sözde devlet kurmaya çalışıyorlar, bölünmeyi destekliyorlar ve bölgedeki Iraklı Kürtlerin bir kısmının duygularını kullanıyorlar. Bu şekilde Iraklı ve Suriyeli Kürtleri birleştiren yapıda sorunlara yol açıyorlar. Türkiye tabii bunlara kayıtsız kalamaz. Bu sorunların Suriye’nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde çözülmesini istiyoruz. Kürtlerle de görüşüyoruz. Onları, ABD’nin bir vaatte bulunup nasıl yerine getirmediğini daha dikkatle görmeye davet ediyoruz. Uluslararası meşruiyeti bir kenara bırakın, pragmatik temellere göre de Şam ile ciddi bir diyaloğa girmek ve birlik içindeki bir devlette yaşamı düzenlemek için anlaşma yapmak en iyisi" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL'DA UKRAYNA İLK KEZ TEKLİFLERİNİ KAĞIDA AKTARDI"

Lavrov röportajı sırasında muhabirin, Türkiye ve İtalya’nın Rusya ile Kiev arasında müzakereleri organize etme çabalarına yönelik sorduğu soruyu da yanıtladı. "Batılı meslektaşlarımızın Zelenskiy ve Ukrayna halkını bize karşı zafer elde etmek için kullandıklarını defalarca söyledik" diyen Lavrov konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Washington’da Berlin’de, Londra’da ve Varşova’da bu açıkça dile getiriliyor. Operasyon başladıktan sonra Kiev’in müzakere teklifine hemen karşılık verdik. Belarus’ta yüz yüze müzakereler gerçekleşti. Ukrayna’nın müzakerelerden ne elde etmeye çalıştığını anlamaya çalıştık. Birkaç tur sonra İstanbul’da bir oturum önerildi. Bu oturumda ilk kez Ukrayna tarafı tekliflerini kağıda döktü ve biz de Vladimir Putin’e (Rusya Devlet Başkanı) rapor verdikten sonra Ukrayna tarafına temel konularda çalışmaya hazır olduğumuzu söyledik. Ertesi gün askerlerimizin çekilmesiyle başlayan adımdan 3 gün sonra Bucha’da bir provokasyon oldu. İnsanları öldürmekle suçlandık.

"ERDOĞAN SADECE BARIŞTAN YANA"

Türkiye ve İtalya’nın durumuna gelince. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz 29 Mart’ta yapıldığı gibi Türkiye’nin bu imkanları sağlamaya hazır olduklarını düzenli olarak söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece barışın sağlanmasından yanadır ve buna mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya hazırdır."

Rusya Donbas'ta kazanımlarını artırıyor

 

Rus yatırımcılar bu hisselerden de alabilicek

 

Rusya, pirinç ihracatını yasaklamaya hazırlanıyor

 

İtalya’nın anlaşma planına değinen Lavrov, henüz kendilerine bir belge sunulmadığını ve ortada sadece spekülasyonların bulunduğunu belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)28 Mayıs 2022 21:53

    ABD açısından bakalım, ABD Esad bağımsız olur devlet egemenliğini kurar ise, istediği gibi cirit atamayacak, terör odakları ile ortaklıkları zora girecek, Esad topraklarım der ise Rusya arkasında iran arkasında durup ABd ve avrupa oyun dışı kalacak. Avrupada desteklediği terör grubları ile oyuna dahil olamayacak. Türkiye en mantıklı adım, esad-Türkiye uzlaşısı ve oyunda en büyük üstünlük elde etmek olacak. Bence atılacak en projesyonel adım budur. Üstünlük birden Bizlere geçecektir. Terör gruplarıda devlet otoriteleri ile dağılma yada bölünmeye gidebilecektir. Esad bir şekilde grupları himayesine alabilir, Türkiye o bakımdan koşulları kabull ettitip, rusyanın desteği ile bu işi başara bilir.. 

  • Mucise Reis ;)28 Mayıs 2022 21:51

    U dönüşü gördünüz mü ? :D gücü kırılan Rusya, ABD ve avrupanın Esad 'ın başı boş topraklarında siyasi ve idarei ve farklı devletçilik, bakilecilik vb kuruluşlarına karşın, Türkiye ile iş birliği yapıp egemenlik ve varlığını sürdürmeye çalışıyor... Bu açıklamalar onu gösteriyor. Rusya eskisi gibi ABD gibi çok etken biçimde bu topraklarda pres ve sıkıştırmalara tek başına karşı koyamayacak durumda..Aynı biçimde, Türkiye uzlaşasak Akdeniz ve devletlere inmeye çalışacak... Yani Türkiye ile dostuz, Nato gücü Türkiye karadeniz ve boğazlar ile Rusları kilitliyor, stratejık ortaklıklar ile ancak türkiye birlikleri ile akdenizde ve ortadoğuda etken olabileceğini Ruslar anlıyor... ABD yumuşaması birazda bundan... KKTC amabrgosu, neden kaldırıldı ? Rusya gerilim ve global savaş tamtamlarında ABD ce menfatleri için acilen kaldırıldı. silahlar parçalar vb Türkiye ye yollar açıldı... Kartlar yeniden karılıyor.Rusya bunu gördü. 

  • azılı solcu28 Mayıs 2022 16:54

    türkiye her daim rusyanın ve sayın putinin yanındadaır.saldırgan ukrayna ve nazilere karşı yigit rus askeri topraklarını canı pahasına koruyacaktır.kahrolsun naziler ve sağcılar.yaşasın solcular ve kominizm.herşey güzel olucak,zafer millet ittifakının olucak.