E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye Afrika'da altın arayacak---

Türkiye Afrika'da altın arayacak

Türkiye Afrika'da altın arayacak
13 Aralık 2021 - 21:07 borsagundem.com

Türk şirketleri Afrika kıtası ülkesi Güney Sudan'da, 5 bölgede altın arayacak

Güney Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Majok Guandong, Türk şirketlerinden ülkesine başta gıda, madencilik, altyapı, tarım ve turizm olmak üzere birçok alanda yatırım beklediklerini söyledi.

Guandong, "Madenlerimizle de ilgilenen Türk şirketleri var. Bir Türk şirketi 5 bölgede altın arama ve çıkarma ruhsatı aldı. Yakın zamanda çalışmalara da başlayacaklar" ifadelerini kullandı.

17-18 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesi Güney Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Majok Guandong açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"

Türkiye ile Güney Sudan arasındaki ilişkilerin Güney Sudan'ın bağımsızlığı öncesinde kurulduğunu anlatan Guandong, "Türkiye, bizim bağımsızlığımızdan önce ülkemizde temsilciliğini açtı ve bağımsızlığımızı kazandığımız gün ofislerini büyükelçiliğe çevirdi. Türkiye, bizi bağımsızlığımızın öncesinden bugüne kadar destekleyen ülkelerden biri. Bu nedenle ilişkimize çok önem veriyoruz" diye konuştu.

"TİCARET HACMİ 22 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

Güney Sudan'ın genç bir ülke olması nedeniyle Türkiye'den kapasite inşası konusunda destek aldığını dile getiren Guandong, Güney Sudanlı bürokratların Türkiye'de eğitim aldığını kaydetti.

Guandong, 2015'te 6 milyon dolar olan ticaret hacminin 2020'de 22 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Bunun hala yeterli olmadığını düşünüyoruz ama geliştirebiliriz. Türk Hava Yolları (THY) yeni yılda Güney Sudan'a seferlerini başlatacak. Ticaret hacmimizi THY'nin uçuşlara başlamasıyla daha da artıracağımızı düşünüyoruz" dedi.

"MADENLERİMİZLE DE İLGİLENEN TÜRK ŞİRKETLER VAR"

İki ülkenin 2017'de ticaret anlaşması imzaladığına işaret eden Guandong, şunları söyledi:

"Türk iş insanlarını Güney Sudan'ı daha çok ziyaret etmeye teşvik ediyoruz. Şu anda başkent Juba'da 4 Türk inşaat şirketi var. Bir Türk şirketi tarım alanında yaklaşık 130 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Ayrıca madenlerimizle de ilgilenen Türk şirketleri var. Bir Türk şirketi 5 bölgede altın arama ve çıkarma ruhsatı aldı. Yakın zamanda çalışmalara da başlayacaklar. Daha çok Türk şirketinin Güney Sudan'a yatırım yapmasını istiyoruz. Türk şirketleri de ekim ayındaki Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda Güney Sudanlı yetkililerle görüşerek ilgisini gösterdi."

"TÜRK ŞİRKETLERİNDEN GIDA ALANINDA YATIRIM YAPMALARINI İSTİYORUZ"

Guandong, genç bir ülke olan Güney Sudan'da çok fazla fırsat olduğuna vurgu yaptı.

Ülkede demir yolları, köprü, havalimanı, okul, hastane gibi altyapı ve inşaat projelerinin öncelikli olduğunu anlatan Guandong, "İkinci önceliğimiz ise madencilik. Petrol üreten bir ülke olmamızın yanında önemli altın, uranyum ve çinko yataklarına sahibiz" şeklinde konuştu.

Guandong, Güney Sudan'ın bakir topraklarının tarıma elverişli olduğunun da altını çizerek, "Afrika'da verimli ve sulak arazilere sahip birkaç ülkeden biriyiz. Hem yer altı hem de nehir sularıyla beslenen topraklarımız var. Türk şirketlerinin gıda alanında fabrikalar ve yatırım yapmasını istiyoruz. Ülkemizde mango ve ananas gibi doğal olarak yetişen ürünlerimiz var ancak bunları işleyemiyor, paketleyip satamıyoruz. Ayrıca Doğu Afrika'nın en önemli bal üreticilerinden biriyiz ve Kanada ile Avustralya'dan yatırımlar alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 13/12/2021

 

Altının kilogramı 814 bin liraya yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali14 Aralık 2021 07:57

    goldas ta yurtdısında arıyordu çıkarıyordu nooldu birileri ile işbirliği edip küçük yatırımcıyı dolandırdılar

  • Bekir13 Aralık 2021 23:27

    Türkiye Cumhuriyeti devleti değil, adı Hans olan yatırım firması, türk ismi,türk müdür ile şirket kurup Afrika da kazanacak, gerçi yerli firmanın halka faydası da yok

  • Tekno papaz13 Aralık 2021 23:09

    odasın madenine izin verin :)

  • Mucise Reis ;)13 Aralık 2021 22:48

    ya nasıl bişler egiriyoruz? orada silahlı güç olarak bulunackamıyız? tek aklıma gelenm soru bu. Silahlı askeri ayda gayri askeri olarak bi roluşumlamı gidip ortak çalışmala rile altın aranacak? altın mı ? özel güvenlik mi? askeri destek olarak ? ne işlere bulaşitırıyorlar bakalım bizleri... altın bahane gibi geldi.

  • Ali13 Aralık 2021 22:47

    Memleketin altınını doğasını kanadaya peşkeş çek git afrikada altın ara pes doğrusu

  • DÜŞÜNAKILET13 Aralık 2021 22:15

    Bizim ülkemiz de Kaz Dağlarında Kanadalılar, doğuda İngilizler ve Amerikalı şirketler Altın Madenlerimizi işletiyor. Biz de Sudan da arayıp , bulup işleyeceğiz? Burada bir gariplik yok mu?

  • fatih13 Aralık 2021 22:51

    gariplikden ziyade salaklık var...

  • azılı solcu13 Aralık 2021 22:03

    türkiyenin güney sudanda ne işi var.bize ne sudanın altınlarından.altın aramak amerika ,kanada ve avrupalı  laik ve çağdaş ülkelerin işidir.kahrolsun faşizm.yiğit devrimci yoldaşların altınla ,parayla pulla işi olamaz.

  • Recep13 Aralık 2021 21:37

    Bu Türk şirketleri kimlermiş, niye gizliyorlar, açıklasınlar.

  • Zeki14 Aralık 2021 09:05

    Çaktırma yandaş şirketlet. Ülkeye faydası yok yani.