E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Türkiye, ABD’ye rağmen bir an önce Fırat’ın doğusuna girmeli'---

'Türkiye, ABD’ye rağmen bir an önce Fırat’ın doğusuna girmeli'

'Türkiye, ABD’ye rağmen bir an önce Fırat’ın doğusuna girmeli'
03 Ekim 2019 - 21:11 borsagundem.com

Lavrov’dan Türkiye’ye gelen operasyon desteğiyle birlikte Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik olası askeri operasyonunu, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Sputnik’e değerlendirdi

Türkiye ile ABD arasında Suriye’de kurulmasına karar verilen güvenli bölge planına ilişkin anlaşmazlık sürerken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan Türkiye’ye önemli bir destek mesajı geldi. ABD'nin Türkiye’nin bölgedeki meşru taleplerini göz önünde bulundurmaya hazır olmadığına vurgu yapan Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunun anlaşılır olduğunu ifade etti. Ağustos ayının başında imzalanan ancak uygulanması noktasında yol alınamayan ‘güvenli bölge’ anlaşmasını ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna gerçekleştirmesi olası askeri operasyonunu, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, Sputnik’e değerlendirdi. 

‘TÜRKİYE’NİN ABD’YE RAĞMEN GERÇEKLEŞTİRECEĞİ OPERASYON, ABD’NİN VARLIĞINI SORGULATACAKTIR’ 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamalarını, Rusya’nın Türkiye’yi ABD’ye rağmen, operasyon gerçekleştirmesinde desteklediği şeklinde yorumlayan Dr. Babüroğlu “Lavrov’a katılıyorum çünkü Astana aktörleri olan Türkiye, Rusya ve İran, ABD’nin Suriye'deki varlığından rahatsız. Özellikle Rusya ve İran, ABD’nin Suriye’yi parçaladığını, bunun getirdiği tehlikeleri ve ABD’nin bölgeden derhal çekilmesinin gereğini Ankara’daki son Astana zirvesinde açık ve net bir şekilde ortaya koydu. Rusya, Türkiye’nin güvenli bölge planı kapsamında Fırat’ın doğusuna yapacağı bu operasyonu destekliyor. Neden? Çünkü Türkiye bu operasyonu ABD’ye rağmen yaparak ABD’nin oradaki varlığını sorgulatacaktır. Ayrıca, Şam yönetimi kısa bir süre önce PYD/PKK terör örgütünü ‘tehdit’ olarak gördüğünü belirtti. Rusya da aynı şekilde. Türkiye, bu operasyonu daha fazla geciktirmemeli” ifadelerini kullandı. 

‘ABD’NİN AMACI, TÜRKİYE’Yİ SURİYE KONUSUNDA SÜREKLİ OYALAMAKTIR, TÜRKİYE HAREKAT İÇİN VAKİT KAYBETMEMELİ’

Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik görüşmelerin halen devam ettiğine ancak bu sürecin Türkiye için “zaman kaybı” olduğuna değinen Dr. Babüroğlu “ABD sürekli Türkiye’yi oyalama taktiği içerisinde ve Türkiye maalesef operasyon gerçekleştirmede gecikiyor. Dolayısıyla Türkiye ABD ile bu diplomatik işbirliğini bırakmalı. Türkiye’nin ABD ile birlikte Şanlıurfa’da oluşturduğu Birleşik Müşterek Harekat Merkezi, Türkiye’nin güvenli bölge hedefini karşılamayacaktır. Türkiye’nin ABD ile birlikte yürüttüğü devriye faaliyetleri de, Türkiye’nin güvenli bölge hedeflerini karşılamayacaktır. Dolayısıyla Türkiye, kendi yağıyla kavularak, ABD’ye rağmen Fırat’ın doğusuna politik hedeflerini karşılayabilecek bir güvenli bölgenin tesisi amacıyla operasyon düzenlemelidir. Çünkü ABD’nin tek amacı Türkiye’yi oyalamaktır” diye devam etti.  

‘ABD’NİN PLANLARI TÜRKİYE’NİN SURİYE’DEKİ 4 ÖNEMLİ POLİTİK HEDEFİYLE UYUŞMUYOR’

Türkiye’nin Suriye’deki politik hedeflerinin hatırlanması gerektiğine işaret eden Babüroğlu “Türkiye’nin Suriye’deki politik hedefleri PYD/PKK terör örgütünü etkisiz hale getirerek sınır güvenliğini sağlamak, Fırat’ın doğusunda terör koridorunu engellemek, Suriye’nin toprak bütünlüğüne katkıda bulunmak ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine emniyetle dönmesini sağlamaktır. Ancak ABD’nin Tel Abyad ile Resulayn arasında kurulmasını hedeflediği 140 kilometrelik alandaki 5,10 ya da 20 kilometrelik alanda devriye faaliyetleri yapılması veya orada üs ve gözetleme noktalarının oluşturulması Türkiye’nin saydığım bu 4 politik hedefinden hiçbirine hizmet etmiyor” dedi.  

‘SURİYE’DE 480 KİLOMETRELİK ALANDA 30-40 KİLOMETRE DERİNE GİDİLMELİ’

Türkiye’nin 480 kilometre sınırında yaklaşık 30-40 kilometre derinlikte operasyon yapmasının Türkiye’nin güvenliğine hizmet edeceğini vurgulayan Dr. Babüroğlu “Türkiye bu operasyonu, 480 kilometre sınırında yaklaşık 30-40 kilometre derinlikte yapar ve oradaki yerleşim birimlerini de kendi kontrol ederse, o zaman bunun Türkiye’nin hedefleri açısından anlamı olur. ABD, hiçbir zaman Türkiye’nin 4 politik hedefine uyan bir formüle sıcak bakmayacak her zaman oradaki ortağım dediği PYD/PKK’yı sürekli güçlendirmeyi sürdürecektir. Türkiye’nin bu operasyonu geciktirmesi, ülkenin güçlenen bir terör örgütü, hatta kukla PYD/PKK terör devletçiği ile karşılaşmasıyla neticelenebilir. Türkiye hızla bu operasyonu gerçekleştirmelidir” diye ekledi. (Sputnik)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk 04 Ekim 2019 08:31

    Bop un amacı ne, bop eşbaşkanının görevi ne.

  • Selahattin Ölmez04 Ekim 2019 00:16

    ABD nin amacı Türkiye ye oldukca nekadar zarar verirsem vereyim diyor.Türkiye suriye ye girsin Türkler ile kürtlerin birbirlerini kırsın ne kadar ölürler ise ölsünler umrumda değil diyor.arrıca suriye kan gölüne dönsün ve ekononimiz olabildiğince zarar görsün istiyorlar.yoksa ne bizi nede kürtleri sevmektedirler.onların dinleride yoktur onların tek tanrısı var o da paradır.ama bu operesyonu yapmaz isek gelecekte daha büyük felaketler ile karşılaşacağız.yoksa kürt devletletinin asla kuramayacakların onlarda biliyorlar.

  • 2703 Ekim 2019 23:02

    Rusyanın kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli planlarının dışa vurumudur.çünkü Türkiye ile uğraşmak amerika ile uğraşmaktan daha kolay üstüne nato filan bir sürü sorun çıkaracak buda cabası... Çok ciddiyse suriyenin ipleri elinde Suriyeye Türkiye işgalci değil bize insanlarımıza yardımcı olan komşumuz dedirtir... Ama herşeye rağmen girmeliyiz

  • pardus03 Ekim 2019 22:32

    türkiye hemen askerlerini suriyeye sokup kürtler ile savaşmalı. bu şekilde rusya daha fazla silah satabilir

  • Haluk03 Ekim 2019 22:06

    Dolar 7 lira olur gazlamayın

  • Okie Dokie03 Ekim 2019 21:24

    Rusya gazlıyorsa bir durup düşünmek lazım

  • Bika03 Ekim 2019 22:55

    Rusya doğal gazla Türkiye'yi her zaman gazlıyor.

  • fatih istanbul03 Ekim 2019 21:57

    AMERİKA  PKK PYDE  KATİL SİONİST  İSRAİLE ÇALIŞIYOR  ONLARI  İMHA  EDELİM  YOK EDELİM SURİYEDEN KOVALIM