E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye, ABD'den istediğini aldı---

Türkiye, ABD'den istediğini aldı

Türkiye, ABD'den istediğini aldı
16 Kasım 2016 - 11:21 borsagundem.com

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, YPG güçlerinin, Membiç'te yerel güçlerin eğitimi bittikten sonra Fırat'ın doğusuna çekileceğini açıkladı

Diyarbakır’da, 1998 yılında verilen ruhsatla yapımına başlanan ve 2003 yılında ’uçuş mania kriterlerinde uçuşlar için risk taşıdığı’ gerekçesiyle yapımı durdurularak ruhsatı iptal edilen 22 katlı ikiz kulelerde 45 gün önce başlayan traşlama sona erdi. Binaların 10’ar katı blok halinde kesilip, dev vinçlerle aşağı indirildi. Diyarbakır’da 13 yıldır kentin her noktasından görülen ve ikiz kuleler olarak bilinen 22’şer katlı iki bina traşlandıktan sonra artık görünmez oldu.

Merkez Kayapınar İlçesi’nde 1998 yılında dönemin ilçe Belediyesi’nden ruhsat alan Polat inşaat firması, 16 ve 22 katlı 8 binanın inşaatına başladı. Binaların yükselmeye başlaması ile birlikte Diyarbakır’da bulunan Hava Kuvvetleri 8’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı’nın başvurusu üzerine, uçuş güvenliğini tespit için kalibrasyon uçağı ile 7 Kasım 2000 tarihinde kontrol yapıldı.

Kontrol sonucunda ’inşaatların belirlenen kriterden yüksek olduğu ve bunun uçuş güvenliğini tehdit ettiği’ belirtilerek, durumun düzeltilmesi için Diyarbakır Valiliği’ne başvuruldu. Yapılan yazışmalar ve sonucu Milli Savunma Bakanlığı’nın da talebi üzerine Kayapınar Belediyesi, 2003 yılında encümen kararı ile imar planı değişikliğine giderek uyuşmazlık konusu yerdeki kat yüksekliğinin 63.50 metreden 34.90 metreye düşürdü ve Polat İnşaat Şirketi’ne verilen ruhsatı iptal etti.ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından yayınladığı mesajda "Dönüm noktası: Bütün YPG güçleri, IŞİD'den sonra güvenliğini sağlamaları için eğitimlerini tamamladıktan sonra Menbiç'ten ayrılıp Fırat'ın doğusuna dönecek" ifadelerini kullandı.

McGurk mesajının devamında ise "Koalisyonumuz, IŞİD'in geri dönmemesini garanti altına almak için en iyi formül olarak, yerel güçleri kendi bölgelerini savunmalarını sağlayacak şekilde eğitmek ve desteklemekten gurur duyuyor" diye yazdı.

IŞİD kontrolündeki Menbiç'in geri alınması için başlatılan operasyon YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri tarafından yürütülmüştü. Türkiye, Fırat'ın batısının kendilerinin 'kırmızı çizgisi' olduğunu belirterek, ağustos ayında IŞİD'den geri alınan kentteki YPG'li savaşçıların Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyordu.

Haftalar süren kuşatmanın ardından terör örgütü IŞİD'den yaz mevsiminde kurtarılan Menbic, daha sonra terör örgütü PKK'nın Suriye koluna geçmişti. Yaz boyunca birçok kez Menbic'ten çekileceğini duyuran YPG, ayrılmak yerine ilçeye yerleşti.
24 Ağustos'ta Suriye'ye sınır ötesi harekât başlatan Türkiye, halihazırda El Bab'ta IŞİD'i kuşatmış durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, "En kısa sürede Münbiç'i PYD terör örgütünden temizlemekte kararlıyız. Ya gidecekler ya da gitmedikleri takdirde gereğini biz yapacağız" demişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG'nin Menbic'den ayrılmaması halinde Türkiye'nin harekete geçeceğini ve kendi imkanlarıyla terör örgütünü kentten çıkaracağını söylemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)